Isărescu: Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă mică

Impozitul pe cifra de afaceri poate fi aplicat la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanțuri multe de producție, a declarat, marți, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acesta dând ca exemplu restaurantul, birtul sau firma mică.

„Un alt caz despre importanța dezbaterii, o dezbatere serioasă, nu o descurajare prin acuzații de la început: ‘impozitul pe cifra de afaceri este o catastrofă’, o dezbatere serioasă, să spună cum se poate împăca impozitul pe cifra de afaceri cu TVA-ul. Că și TVA-ul este tot un impozit pe cifra de afaceri, numai că pe valoare adăugată. Păi, de fapt, dăm verdicte și nu dezbatem? Ieri am fost năvălit la o conferință de presă pe probleme monetare despre probleme fiscale. Zic: ‘Dar de ce nu discutați cu specialiștii din Finanțe?’ Aceasta este puterea dialogului și a acestor dezbateri pe care am venit aici să le aud. Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanțuri multe de producție. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva și vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse și… Ce facem, îi impozitezi pe toți? Aceasta a fost marea revoluție a TVA-ului și diferențierea între impozitul pe vânzări, cum se numește în Statele Unite, și TVA-ul din România”, a explicat Isărescu, la o conferință de specialitate, citat de Agerpres.

Guvernatorul BNR a susținut luni că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanți ai BNR, iar presa ar trebui să caute răspunsul la Guvern.

De asemenea, acesta a afirmat că toată amplitudinea care s-a dat acestei „speculații” i se pare ”una politică”.

Guvernatorul BNR a adăugat că nu i se pare un lucru rău dacă experți din cadrul băncii sunt consultați de un guvern sau altul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.