Isărescu le cere băncilor să micşoreze comisioanele

Comisioanele percepute de băncile de la noi pentru diverse operaţiuni sunt încă mari şi, dacă în condiţiile unor dobânzi nominale ridicate nu se simţeau, la nivelul actual al dobânzilor se simt, iar băncile nu ar trebui să lase deponenţii să se întrebe de ce să-şi mai ţină banii la bancă, este de părere Mugur Isărescu.

Domnia sa a subliniat: „Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% şi 3%, într-un context în care rata inflaţiei a coborât la 1% şi tinde să fie negativă câteva trimestre. Câştigul real se menţine şi s-ar putea, nu ştim, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câţiva ani.

Dar asta nu este câtuşi de puţin o invitaţie pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite, ci o invitaţie la realism, la o citire cu atenţie a cifrelor, iar politica de dobânzi a băncilor, dar nu numai aceasta, ci şi cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Şi dacă ele nu se simţeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum, când au ajuns la 1- 2 -3%, un comision de 0,5%, chiar 1%, pentru o operaţiune bancară se simte”.

Băncile trebuie să se bazeze pe creditare din resurse interne şi, în consecinţă, să încurajeze economisirea, opinează domnia sa.
Isărescu a anunţat că la BNR exis¬tă preocuparea de reducere a comisioanelor şi că au fost luate şi măsurile necesare, „mai cu vorba, cu impulsionarea şi cu decizii în zona în care poate interveni, respectiv în zona plăţilor de mare valoare”.

„Comisioanele la plăţile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european. Am ajuns cu dobânzile la nivel european, nu mai există niciun fel de motivaţie ca plăţile să coste mai mult în România decât în Europa. Dacă vrem să ne integrăm, face parte din obiectivul nostru”, a mai spus Isărescu, citat de Agerpres.
Totodată, guvernatorul a precizat că deponenţii nu trebuie să se raporteze la dobânzile nominale mari acordate de bănci în urmă cu câţiva ani, pentru că erau câştiguri iluzorii, generate de inflaţia ridicată.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.