Isărescu: „Primul raport al Clubului de la Roma a creat o undă de şoc în toată lumea”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că nu toate predicţiile Clubului de la Roma s-au adeverit de-a lungul timpului, însă lansarea primului raport în urmă cu 40 de ani a creat o undă de şoc în toată lumea, relatează Agerpres.

„2012 este un an festiv pentru Clubul de la Roma, având în vedere că sărbătorim 40 de ani de când am lansat „Limits to growth”. Când acest raport a fost publicat a creat o undă de şoc în toată lumea, inclusiv în ţările comuniste. Pot arăta acest ultim aspect pentru că am fost într-o ţară comunistă. Eram tânăr în România şi am discutat despre primul raport al Clubului. Prima aparenţă publică în 1973 a fost cu ocazia primului raport al Clubului de la Roma. Astăzi, fiind în recesiune, în special în Europa suntem în recesiune, nu ne place să spunem că trebuie să punem limite creşterii. Poate ne place să punem limite masei monetare”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, nu toate predicţiile Clubului de la Roma s-au adeverit.

„Raportul a creat nu numai dezbateri, ci radicale schimbări în comportamentul uman. Pot spune că mişcarea pentru mediu a început devreme, în anii ’70, cu raportul Clubului de la Roma. (…) Doar amintiţi-vă cât de mare şi cu eficienţă redusă era industria maşinilor americane în urmă cu 40 de ani. Toace aceste dezbateri au schimbat modul nostru de a gândi”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

Banca Naţională a României şi Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma (ARCoR) organizează conferinţa internaţională cu tema ‘The Power of the Mind’ în cadrul căreia va fi marcată cea de-a 40-a aniversare a primului raport al Clubului de la Roma, intitulat ‘Limits to Growth’, raport care a iniţiat o dezbatere despre umanitate şi natură ce este continuată şi astăzi.

În cadrul conferinţei vor fi prezentate, de către autorii lor, rapoartele „Limits to Growth” de Dennis Meadows, „2052 – a Global Forecast for the Next Forty Years” de Jorgen Randers, „Bankrupting Nature” de Anders Wijkman, „Factor Five” de Ernst Ulrich von Weizsäcker şi „No Limits to Learning” de Mircea Maliţa, iar Mugur Isărescu, preşedintele ARCoR, va prezenta perspectivele sistemului bancar internaţional. Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei Române, academicianul Mircea Maliţa, şi Richard Ernst, laureat al premiului Nobel, vor discuta despre rolul învăţării şi educaţiei pentru viitorul nostru, domenii pe care, în mod tradiţional, Asociaţia Română a Clubului de la Roma a pus un accent deosebit.

Clubul de la Roma este o denumire simbolică pentru o organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul Planetei. Acesta este compus din oameni de ştiinţă, economişti, oameni de afaceri, înalţi funcţionari publici, şefi de stat şi foşti şefi de stat de pe toate cele cinci continente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.