Isărescu: Salvarea băncilor mari cu bani publici, un atac la democraţie

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, într-o conferinţă referitoare la supravegherea pieţelor financiare,  că “salvarea băncilor cu bani publici este un atac la democraţie.

Să stabilizezi o bancă mare cu bani de la buget înseamnă costuri enorme, dar și un atac la democrație, a spus Isărescu.

„O bancă mare (…) dacă vrei s-o stabilizezi cu bani de la buget ai nişte costuri enorme. Şi apoi, de ce să plătească contribuabilii. Vedeţi la ce problemă de atac la democraţie se ajunge. De ce să nu plătească acţionarii şi cei care au beneficiat de dobânzi de 5%, ca deponenţii de la Bank of Cyprus”, a afirmat guvernatorul BNR.

Nivelul garantat de 100.000 de euro pe deponent şi pe bancă este suficient pentru realitatea economică şi socială din România, spune șeful băncii centrale.

„Pe piaţa românească nu există bănci, dar sunt instituţii de credit mari comparativ cu economia românească, a spus Isărescu, adăugând că la baza stabilităţii financiare trebuie să stea un cadru transparent.

„E nevoie de ieşirea ordonată a instituţiilor din piaţă, în special a celor mari, «too big to fail»(…). Din fericire, în Romania nu avem bănci foarte mari pentru a falimenta, comparativ cu cele internaţionale. Unele sunt mari comparativ cu economia românească. Noul cadru european va introduce recapitalizarea internă”, a spus Isărescu.

Cele mai mari bănci în funcţie de active sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi Unicredit Ţiriac.

Falimentul unei instituţii de credit foarte mari poate să afecteze atât stabilitatea financiară, cât întreaga economie a unei ţări, a atras atenția guvernatorul.

Isărescu a comentat și declarația economistului-şef al BNR, Valentin Lazea, referitoare spargerea depozitelor mari şi distribuirea sumelor în mai multe bănci.

Acesta a apreciat să sfatul lui Lazea a fost unul de bun-simţ, exagerat însă ulterior în dezbaterea publică.

În opinia guvernatorului, prevenirea fragilităţii stabilităţii financiare este asigurată în primul rând de un cadru transparent.

Isărescu mai spune că sectorul bancar este mai predispus la riscuri sistemice.

El a arătat că structura bilanţieră bancară evidenţiază un grad ridicat de îndatorare, corelat cu neexigibilitatea pasivelor în raport cu activele.

„Este o problemă solomonică, e de când lumea, dacă ţin lichidităţile din ce mai fac profit? (…) Un lucru uitat. Publicul crede că duce banii la bancă şi ei sunt păstraţi în tazaur şi primesc dobândă”, a afirmat Isărescu.

Un alt motiv evocat de oficialul băncii centrale îl reprezintă gradul ridicat de conectivitate între instituiile de credit, care duce la propagarea în lanţ a efectelor unui faliment bancar.

„În românia n-am avut astfel de situaţii. N-a fost un bănuţ care să plece din bugetul statului şi care salveze vreo bancă (…) Am avut un caz micuţ, 07% din sistemul bancar, nici nu era banca românească era bancă străină. Depozitele care ar fi fost afectate de acel hair cut, nu ştiu dacă erau vreo sută de persoane şi aţi văzut cât tărăboi s-a făcut (…) Nu ne-a fost aşa … n-am purtat grija celor 100 de deponenţi foarte tare, dar ne-a fost teamă de conexii, că dintr-o flacără mică se poate declanşa altceva, de contagiune, de panică bancară. Panică prin excelenţă este iraţională, nu poţi să o combaţi raţional”, a spus Isărescu.

Un alt motiv pentru care sistemul bancar este considerat mai predispus la riscuri sistemice îl instensitatea informaţională în opinia guverantorului.

„Atrage deseori reacţii disproporţionate, apar reacţii nejustificate şi replieri dezordonate ale deponenţilor şi alte instituţii bancare şi toate acestea pot genera panică. După ce se întâmplă totul este justificat. Nu mai are nicio importanţă că panică s-a declanşat din motive nejustificate. Nu te mai ascultă nimeni”, a conchis Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.