ISIS – agonia hidrei cu multe capete

Multe analize vorbesc despre „sfârşitul Daesh“, evocând datele-cheie ale efemerei sale existenţe, fără a uita să sublinieze că există şi o mare posibilitate ca gruparea să renască precum pasărea Phoenix din propria-i cenuşă şi să-şi stabilească o altă zonă geografică ori alte metode de acţiune.

Din această ultimă perspectivă, trebuie evidenţiat un lucru extrem de îngrijorător pentru continentul nostru, şi anume că, aşa cum demonstra ziarul german „Die Welt“, Kosovo a devenit „bastionul jihadismului în Europa“.

Este un semnal de alarmă foarte grav în actualul context, complicat de faptul că, potrivit unui studiu al publicaţiei franceze „Journal de Dimanche“ (JDD), „experţi europeni au reuşit să fişeze armele utilizate de
Daesh, punând în lumină rolul Riyadului în furnizarea de armament pentru această grupare.“ Pe scurt, acea Arabie Saudită care, între altele, acuza recent Qatarul că finanţează grupările jihadiste, inclusiv Statul Islamic, are un rol tulbure pe lângă ISIS! Deopotrivă, ea deţine rolul-cheie în viaţa regimului din Kosovo.

Femeile-kamikaze, varianta disperării

În luptele crâncene şi de durată din Mosul jihadştii au recurs adesea şi la forme radicale, rar sau deloc întâlnite, care le evidenţiază disperarea şi lipsa de orice scrupule. Cel mai grăitor exemplu îl reprezintă folosirea în ultima fază a confruntării a femeilor-kamikaze. Ziarul parizian „Le Monde“ scrie că femeile şi copiii-kamikaze au apărut la debutul ofensivei asupra Mosulului, în octombrie 2016, dar folosirea lor a devenit sistematică în ultimele săptămâni.

De pildă, sâmbătă, 1 iulie, au avut loc patru atentate sinucigaşe care au vizat poziţiile militarilor irakieni din preajma moscheii al-Nur, înainte ca ea să fie dinamitată. Au fost comise de femei strecurate printre grupurile de refugiaţi. După două zile a fost consemnat un nou episod de acest gen: două atentate sinucigaşe, dintre care unul comis de o tunisiancă. În alt loc, un soldat a arătat ziariştilor cartea de identitate şcolară găsită la o kamikaze care avea 15 ani. În fotografie, tânăra poartă un hijab alb şi arată că a studiat în Bangladesh.

În mai şi iunie, în cartierul Zinjili din nordul oraşului forţele antiteroriste irakiene (ISOF-1) au fost atacate de şapte femei înarmate cu puşti mitralieră care s-au luptat până la moarte. Pentru a contra ameninţarea femeilor-kamikaze forţele irakiene de securitate au ordonat civililor să scoată o parte din veşminte înainte să ajungă la punctele de control, bărbaţii trebuie să-şi scoată cămaşa ori tricourile, iar femeile să ridice voalul şi abaya.

Agenţia de presă Fars News, care cita ziarul „Rudaw“ ce apare în Kurdistanul irakian, spunea că femeile profită din plin de restricţiile referitoare la controlul lor corporal, ajungând astfel să reprezinte cea mai mare ameninţare din punctul de vedere al securităţii. Apoi, ele pot acţiona şi după ce ISIS a fost înfrânt. Nu trebuie neglijată şi o altă faţetă a acestui delicat subiect: „Se întâmplă adesea ca jihadişti să se îmbrace în veşminte femeieşti pentru a scăpa mai uşor de controale şi a comite atentate“, după cum preciza un comandant al unităţii antiteroriste, care recunoştea că forţele armate s-au văzut obligate adesea să folosească gloanţe reale, să incendieze ori să blocheze intrările în casele în care se refugiau „daeshistele“, cum le-a numit acesta.

Recent, un studiu dat publicităţii de cabinetul de analize IHS Markit arată că, deşi a pierdut 60% din teritoriul său şi 80% din venituri în ultimii trei ani, ISIS continuă să comită atentate sângeroase în cele două ţări. Pe 2 iulie, kamikazele au explodat într-o tabără de refugiaţi din provincia Anbar și au ucis 14 persoane.

Femeile şi copiii-kamikaze au apărut la debutul ofensivei asupra Mosulului, în octombrie 2016

Kosovo – bastionul jihadismului în Europa

Unul dintre cele mai stranii demersuri ale Administraţiei Clinton este legat de apariţia aşa-zisului stat Kosovo, nerecunoscut de ONU şi UE. Iniţiativa i-a aparţinut, se pare, secretarului de stat Madeleine Albright, prin ea dorind să pedepsească regimul sârbului Slobodan Miloşevici, pe lângă bombardamentele NATO din 1999 asupra fostei Iugoslavii. Din această perspectivă, după cum afirma pe 6 iulie ziarul german „Die Welt“, nu există în lume o altă ţară musulmană în care SUA să fie atât de apreciate ca în Kosovo.
Implicaţiile apariţiei statului Kosovo sunt uriaşe din multe puncte de vedere, unul dintre ele fiind cel religios, întrucât în acest teritoriu a prosperat salafismul, forma primă a islamismului citit literal, care se bazează pe Coran şi Sunna. Procesul respectiv a fost consemnat îndeosebi în zonele rurale şi sărace şi cauzat de afluxul de capital saudit. „Die Welt“ scria că azi Kosovo a devenit ţara europeană cu cel mai mare număr de combatanţi Daesh pe locuitor, precizare care dă fiori în actualul complicat context în care se vorbeşte despre agonia ISIS.

La Priştina, capitala Kosovo, într-o mare moschee din centru a funcţionat cartierul general al Saudi Joint Relief Commitee, ce servea ca paravan pretinselor organizaţii umanitare saudite care, din punctul de vedere al experţilor, au adus în Kosovo această formă a islamismului radical pe care se sprijină ISIS. În fine, un amănunt deloc neglijabil este acela că mulţi experţi în jihadism consideră Kosovo drept „rezerva de cadre“ a Daesh.

De aici şi semnalul de alarmă pe care-l trag unele mari ziare europene, precum „Die Welt“, dat fiind că în organigrama grupărilor jihadiste asemeni ISIS componenta religioasă primează, chit că liderii lor sunt de regulă indivizi cu pregătire militară superioară, veterani ai războiului din Irak sau ai altor conflicte din lumea arabă, precum cel libian.

Arabia Saudită şi rolul ei tulbure pe lângă Daesh

Dacă tema a mai fost evocată în trecut, datele care vin în ajutorul celor care o reiau sunt noi. Astfel, la jumătatea lunii iulie, săptămânalul parizian „Journal de Dimanche“ (JDD) a publicat o anchetă foarte documentată ce se bazează pe dezvăluiri ale societăţii Conflict Armament Research, care a reuşit să fişeze armele folosite de Statul Islamic. „În trei ani, s-au studiat şi indexat 75.000 de arme aparţinând teroriştilor. Peste tot constatarea experţilor a fost aceeaşi. Sigur, o parte din acest arsenal datează din anii 1990 şi din timpul războiului dintre Iran şi Irak.

Cel mai surprinzător lucru a fost că aceşti combatanţi ai organizaţiei teroriste mânuiesc şi material performant produs între anii 2004 şi 2015 de fabrici de profil din Balcani, scrie JDD. Potrivit publicaţiei, importul acestor arme ce provin din Balcani ar fi fost facilitat de Arabia Saudită. „Pe site-ul lor, investigatorii din Sarajevo au pus un document ce provine de la Ministerul saudit al Apărării, datat pe 28 mai 2013,
care se referă la recepţia mai multor tone de arme fabricate în Serbia. Există date care vorbesc de două milioane de cartuşe de tipul 7,62 X54 mm R, asemănătoare cu cele folosite de lunetiştii Daesh lângă Tikrit“, scrie JDD.

Revista arată, totodată, că există comenzi din Arabia Saudită în Bulgaria care în 2013 erau de 1,2 milioane de euro şi „au ajuns la 85 milioane de euro în 2014, pentru a atinge 92 milioane în 2015 (…) . Achiziţiile se referă la arme uşoare, puşti de asalt, puşti cu rază lungă, lansatoare de grenade şi lansatoare de rachete“.

Este o afacere sulfuroasă şi convenabilă, după cum o caracterizează specialistul James Bevan, citat de SDD: „Am început să constatăm lucruri stranii în urmă cu circa doi ani în legătură cu armele provenind din ţări din Europa Centrală comandate de agenţii saudite“. În multe cazuri, el exclude transferurile accidentale sau capturi de război. „Intervalurile sunt foarte scurte, iar cantităţile prea mari între momentul în care aceste stocuri părăsesc depozitele din Europa Centrală şi cel în care au fost identificate pe teren în mâinile Daesh“, arată expertul citat. Evident, nu sunt prea multe lucruri de comentat, poate în afara observației că aici găsesc un răspuns cei care se întrebau, și pe drept cuvânt, de unde provin unele dintre armele nou-nouțe cu care defilau în zilele lor bune combatanții Deshame.

Citiţi şi

ISIS – agonia hidrei cu multe capete

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.