×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 12:53
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Adio, UE
Islanda, țara care a făcut-o repede, eficient și fără referendum

Guvernul de la Reykjavik trebuia să-și retragă oficial candidatura la UE depusă în urmă cu șapte ani în urma unui referendum, așa cum au făcut-o în 1994 Elveția și Norvegia. Însă Partidul Progresului și Partidul Independenței,formațiunile care se află la guvernare, au căzut de acord asupra unei legi prin care Islanda va spune adio Uniunii Europene fără vreun referendum, așa cum guvernul propusese la învestirea sa, în aprilie 2015.

Negocierile de aderare Islanda-UE erau oricum moarte începând din ianuarie 2013. Negocierile începuseră în 2009, inițiate de un guvern de centru-stânga, pe fondul crizei financiare severe ce a lovit țara. Aderarea ar fi trebuit să fie una rapidă, urmată imediat de adoptarea euro, pentru ”stabilizarea” țării. Însă negocierile s-au împotmolit.

Primul motiv este extrem de pragmatic – pescuitul. Este o industrie ce aduce peste 7% din PIB-ul Islandei. Peste 40% din exporturile țării sunt produse legate de această industrie. Ultimul lucru pe care și-l dorește un guvern islandez este să se supună cotelor de pescuit ale UE, iar îngrijorarea a fost cu atât mai mare când islandezii au văzut că UE impune un embargo pentru heringul pescuit n Insulele Feroe.

Apoi, moneda euro și-a pierdut total atractivitatea în intervalul de criza 2009-2015. Islandezii au înfruntat criza depreciindu-și masiv moneda națională, coroana. Acest atu ar disparea odată cu adoptarea euro, iar vocea țării, cu un PIB foarte mic si o populație de sub 400.000 de locuitori, nu ar fi auzită la Bruxelles sau la Frankfurt. Nici măcar de pe urma comerțului Islanda nu ar fi profitat mult, pentru că importurile din zona euro nu reprezintă decât 27% din total.

Poate cel mai important impediment a fost modul în care guvernul islandez a tratat criza financiară. Islanda a fost țara care a refuzat să pună datoriile băncilor pe umerii populației, a pus la plată instituțiile financiare străine (băncile olandeze și cele britanice au avut de suferit) s-a judecat cu ele și și-a dus apoi guvernanții în fața justiției pentru a răspunde pentru proasta gestionare a finanțelor. Apoi, euroscepticii islandezi subliniază că birocrația de la Bruxelles ar fi nocivă pentru democrația islandeză. Cum Islanda face parte din Spațiul Schengen și are un acord de liber schimb cu UE, aderarea nu ar fi însemnat decât birocratizare, spun aceștia.

Populația împărtășește această viziune. Un sondaj realizat în februarie arată că 74,6% dintre islandezi doresc un referendum, 49% ar vota împotriva aderarii la UE, iar 26% pentru. Procentul celor care doresc în UE a crescut în ultimul an. Este motivul pentru care unii analiști susțin că motivul anulării referendumului (o încălcare a promisiunii electorale) ține de teama guvernului de o surpriză la urne care să ducă țara în UE.

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 02 martie 2016
5334
 | 3
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Voicu
+6
O tara in care conducatorii gandesc iat poporul este inteligent.
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
IQ100
-3
nici "europenii" nu suspina dupa ei...e prea frig pt.un popor...mediteraneean
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
IQ100 @ IQ100
+2
nu v-ati prins cine sunt mediteraneenii ...i-au lasat in pace ca e prea frig pt ei...uite, pe noi , nu ne lasa...ii admir pe islandezi, dar au avut si ceva circumstante favorabile...pt ca maleficii, daca au vreun interes major, distrug orice
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
wer54
-9
Probabil ca si Grecia s-ar fi descurcat ceva mai bine cu criza ei in afara zonei Euro si EU. In fond, au fost in situatii asemanatoare. Spun probabil caci, islandezii sunt altfel decat grecii. Nu inteleg insa de ce promovati cu atata inversunare o atitudine anti EU? EU si Euro sunt avantaje colosale pentru o tara cu disciplina financiara, cu economie functionala. Nu trebuie sa fabrici totul, de la atza la rachete, cateva produse pe care sa le faci bine si sa fie mereu la zi. Pentru asta insa trebuie manageri, nu shmenarii sistemului. Cu asemenea articole culegeti insa niste comentarii tembele. Ce ati vrut sa spuneti prin "Poate cel mai important impediment a fost modul în care guvernul islandez a tratat criza financiară" domnule Marchievici? Ce sens ati vrut sa dati cuvantului "impediment"? Ca cel din DEX nu este! Este un caz clasic de "bail-in"ceea ce povestiti in acel pasaj. De multe ori am avut impresia ca ziaristii nostri traduc ceva din presa straina, fara sa inteleaga ce au tradus.
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Anti
+13
"Apoi, euroscepticii islandezi subliniază că birocrația de la Bruxelles ar fi nocivă pentru democrația islandeză.". Oameni destepti. UE e un cancer birocratic pentru intreaga Europa...
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
nicu cohen
+23
Dar dar aia sint inca pur sange vikingi , neinfectati de tot felul de pseudo nationalitati .Ar trebui ca romanii sa re-devina daci ca sa actioneze ca islandezii .
Publicat Miercuri, 02 martie 2016
+Răspunde
VV
+17
Bravo lor! Populatia Islandei e cam jumatate din populatia cartierului Berceni, dar nu e cretinizată de vrajelile apologeților UE, asa ca au dat UE ceea ce se cuvine, adica FLIT! Sau ca sa vorbim pe limba celor ai căror mafioți fac averi împingând arabii în Europa, SIKTIR!
Publicat Miercuri, 02 martie 2016
+Răspunde
scott
+25
tara demna ! respect !
Publicat Miercuri, 02 martie 2016
+Răspunde
Delta
-22
O tara ca o gluma,Islanda!
Publicat Miercuri, 02 martie 2016
+Răspunde
SaakasBilly
+16
Care nu sunt condusi de vanzatori de tzara care stau cu mana intinsa la ce primesc de la imperiile colonialiste,si mai ales cei unde actul de guvernare inseamna raspundere ...i-si permit asa ceva !! In romanica de exemplu daca ar aparea o fortza imperiala si mai bogata si puternica ca si sulica ,de exemplu uniunea draceasca a lui belzebut ,si care ar promite si mai multi bani pentru vanzatorii de neam si tzara ,clanul hotilor din romanica, ar fi prima care ar adera ,binentzeles fara vre-un referendul ...ca si pana acum !! Poporenii ar fi in afara terenului de joc...normal,ca si pana acum ,ca asa-i in ...demoncratzie !!
Publicat Miercuri, 02 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 21 ore şi 38 minute
Reacția lui Iohannis în cazul Daniel Dragomir
Publicat acum 16 ore şi 57 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 23 ore şi 8 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 17 ore şi 10 minute