Isprăvile Primăriei lui Boc, pe masa SRI și DIPI

Zbuciumata istorie a Primării Cluj Napoca, cu, deocamdată, un primar arestat și condamnat are în pagnile sale cenușii o săptămână apocaliptică: 05-12 ianuarie 2009. Perioadă în care primăria clujeană era condusă de nimeni, de toată lumea și mai ales de un primar premier Emil Boc.

După alegerile din decembrie 2008, la 22 decembrie Emil Boc primește votul de investitură al Parlamentul, iar în aceeași seară el depune jurământul în fața președintelui de atunci, Traian Băsescu. Cu toate acestea, primarul municipiului Cluj Napoca, care era astfel deja premier, își dă demisia din funcția de primar de abia în 05.01.2009, în aceeași zi prefectul constatând de drept încetarea mandatului său de primar. Timp de două săptămâni, Boc a fost și premier și primar.

După acestea, timp de o săptămână, până în 13.01.2009, când a fost numit ca primar interimat viceprimarul Sorin Apostu, primăria Cluj Napoca a fost condusă de nimeni, de toată lumea și de fantoma lui Emil Boc. În acele zile, 5-12 ianuarie 2009, au fost eliberate 57 de autorizații de construire. Un număr record. Practic, tot ceea ce se adunase dea lungul anului 2008, pentru că mușchiul lui Boc nu a vrut să voteze și tot ceea ce trebuia urgent “rezolvat cu dedicație” (construcții ce nu respectau Legea) a fost rezolvat. Problema e cine a semnat autorizațiile și în numele cui, pentru că municipiul nu mai avea primar. Emil Boc se jură că nu a semnat nimic, dar realitatea îl contrazice pentru că din cele 57 de autorizații, 9 poartă semnătura lui Boc, restul fiind semnate de alții, în numele și pentru primar Emil Boc.

Fantoma blondă a ștampilei lui Boc

Acum fie Boc minte, fie celebra ștampilă cu semnătura sa face ravagii. Celebră întrucât ea era folosită de dinainte de 2008, în vremea când președintele PD, Emil Boc, nu avea timp de Cluj și făcea naveta la București. Posesorul ștampilei, o anonimă din Coroieni, de lângă Târgul Lăpuş, pe nume Gabriella Stefania Ferencz. Care anterior lucrase în Primăria Capitalei, condusă de Băsescu, iar apoi, la frageda vârstă de 25 de ani, a devenit şefă de cabinet a deputatului Emil Boc.

De aici încolo bucălata blondă a devenit umbra lui Boc, fie că acesta a fost primar sau premier. La Cluj, Ferencz a fost numită inspectoare, apoi director la Direcţia Imobilelor de Stat din Primăria Cluj-Napoca. O poziţie-cheie, care asigură controlul asupra bunurilor imobiliare ale administraţiei locale. Başca membru în câteva Consilii de Administraţie ale unor Regii subordonate Primăriei, postură din care banii au curs spre, deja, “blonda lui Boc”.

Apoi, cu Boc premier blonda era deja mâna dreaptă a prim-ministrului, şefă de cabinet a fostului premier Emil Boc şi apoi secretar de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului. Celebră rămâne ipostaza candidă a lui Boc cu imensul ursuleț în brațe. Amicele lui Boc, Ștefania Ferencz și Liliana Călin – personaj apropiat firmei KIAT, cea implicată în scandalul Apostu – știu exact și culoarea ursulețului și motivația gestului. După ce Boc a plecat de la Palatul Victoria, una din primele decizii ale premierului intermar Cătălin Predoiu (Decizia 24 din 6 februarie 2012) a fost eliberarea, „la cerere”, a lui Ştefan Gati din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului şi instalarea pe acest post a Ştefaniei Gabriella Ferencz, cu rang de secretar de stat. Mai mult, pe nesimţite, între timp, Ştefania devenise membru în CA al EON Gaz, membru în CS al Contragarantare SA (ai cărei acţionari sunt Statul român prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (68%) şi Fundaţia Post-Privatizare (32%) şi membru CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări) al Eximbank. Saga blondei lui Boc la Palatul Victoria se încheie pe 8 mai 2012, când premierul Mihai Răzvan Ungureanu o eliberează, la cerere, din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat. Între timp însă, fără nici o luare de poziţie din partea jucătorilor de pe piaţă, blonda lui Boc a fost plantată în Comisia Naţională a CNVM să supravegheze o piaţă de 30 MILIARDE de euro (capitalizare de 22 de miliarde de euro, şi activele administrate de circa 7 miliarde euro ale Fondului Proprietatea, SIF-urilor şi fondurilor de investiţii).

Pe masa DIPI și SRI

Revenind la autorizații, acestea au trezit interesul Corpului de Control al primului ministru, care, ]n vara anului trecut, specifica: Urmare a controlului efectuat la Inspectoratul Județean în Construcții Cluj, a fost întocmită Nota de informare cu privire la emiterea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a unui număr de 57 de autorizații de construire, în municipiul Cluj – Napoca, în perioada 05.01.2009 – 12.01.2009, înregistrată cu nr. 1062/1/I.L./12.05.2015, constatându-se o posibilă faptă de natură penală, nota fiind înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Povestea nu avem pretenția de a o numi nouă, dar un aspect extrem de interesant a fost adus în atenția opiniei publice zilele trecute, când Corpul de Control al premierului a prezentat Raportul de activitate pe 2015. Iar la cele semnalate anterior se specifică : “Nota de informare a fost transmisă și la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Instituția Prefectului – Județul Cluj, Inspectoratul de Stat în Construcții, Serviciul Român de Informații, Departamentul de Informații și Protecție Internă și Agenția Națională de Integritate”. Nu ne așteptam ca în decurs de șase luni procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să ne lămurească cine a semnat cele 57 de autorizații și cine a folosit fără drept calitatea oficială de primar al municipiului Cluj Napoca, întrucât semnarea autorizațiilor de construire este o atribuție legală conferită de dispozițiile legale exclusiv primarului ! Calitate pe care la momentul respectiv nu o avea nici măcar Emil Boc, el fiind premier din 22 decembrie 2008 și dându-și demisia din funcția de primar în 5 ianuarie 2009. dar, deosebit de interesant, este faptul că nota respectivă a ajuns și pe masas DIPI și SRI.

Cum fapta poate întruni elementele constitutive ale infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, faptă prevăzută și sancționată de legea penală care să fie atributul celorlalte două instituții. Legat de SRI, potrivit Legii 14 din 24 februarie 1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, SRI organizează şi execută activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale a Românie (ART. 2) și Serviciul Român de Informaţii asigură apărarea secretului de stat şi prevenirea scurgerii de informaţii care, potrivit legii, nu pot fi divulgate (ART 3).

Probabil că e vorba de prevederile Art 3, fiind vorba de o primărie, instituție ce lucrează cu asemenea date și nu de prevederile Art2, adică de siguranța națională…. Dar, ce legătură o fi având Departamentul de Informații și Protecție Internă…Cât despre ANI, apă de ploaieSau poate că cei de la Corpul de Control al premierului au sesizat de la Ana la Caiafa pe toată lumea. Oricum, evidențele rămân. În perioada 05-12 ianuarie 2009 din Primăria Cluj Napoca au plecat semnate de varii persoane, inclusic cu numele primarului, 57 de autorizații de construire, deși primarul își dăduse demisia și înafara sa nimeni nu avea drept legal de a semna asemenea acte. Cum a fost posibil? Întrebare fără răspuns. Încă…

AC emisă la 4 zile de la depunere

Rămânând la registrul autorizațiilor de construire eliberate în perioada reaspectivă, haosul a dominat zilele acelea. Studiind autorizațiile din săptămâna 6-12 ianuarie 2012, se observă incredibile discordanțe. Una dintre ele, eliberată în ziua Z din intervalul amintit este un exemplu elocvent. Pe ea scrie că documetația a fost depusă în 06.01.2009! Așadar, la Cluj, pentru o autorizație de construire se așteaptă doar 4 zile! Cu toate acestea, mai departe se afirmă că taxele de autorizare au fost achitate prin chitanțe din august….2008! Cu șase luni înainte de depunerea documentației!

De asemenea, halucinant, se specifică faptul că Acordul Unic a fost eliberat în august 2008 și achitat prin chitanțe din….ianuarie 2009! Haos și debandadă, numele tău e Primăria Cluj Napoca cu Boc primar și premier!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.