Israelul cere demisia şefei diplomaţiei UE

Premierul Benjamin Netanyahu s-a arătat revoltat de „paralela între masacrarea copiilor de la Toulouse şi loviturile defensive chirurgicale împotriva teroriştilor care se folosesc de copii ca scuturi umane”. declaraţiile ei „dăunează abilităţii UE de a fi un negociator onest” în Orientul Mijlociu

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a cerut şefei diplomaţiei UE, baroneasa Catherine Ashton, să-şi retragă comentariile care au asemănat moartea copiilor evrei din faţa şcolii din Toulouse cu cea a copiilor din Gaza care au murit în urma operaţiunilor militare israeliene.

„Declaraţiile nu sunt potrivite şi şi-a exprimat speranţa că (Ashton) le va reexamina şi le va schimba”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei israeliene.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a arătat revoltat de „paralela între masacrarea copiilor de la Toulouse şi loviturile defensive chirurgicale împotriva teroriştilor care se folosesc de copii ca scuturi umane”, se arată într-o declaraţie citată de Daily Mail.

Eli Yishai, ministrul de Interne al Israelului, i-a cerut lui Ashton să demisioneze, pentru că declaraţiile ei „dăunează abilităţii UE de a fi un negociator onest” în Orientul Mijlociu. „Nu îşi mai poate îndeplini atribuţiile”, spune ministrul israelian.

În cadrul unui discurs adresat tinerilor activişti din rândul refugiaţilor palestinieni, Catherine Asshton a declarat: „Ne amintim de tinerii care au fost ucişi în circumstanţe îngrozitoare-copiii belgieni care şi-au pierdut viaţa într-un accident groaznic, ne gândim la ce s-a întâmplat la Toulouse astăzi, ne amintim de ce s-a întâmplat în Norvegia în urmă cu un an, ne gândim la ce se întâmplă acum în Siria şi la ce se întâmplă în Gaza şi în diferite părţi ale lumii-ne amintim de tineri şi copii care şi-au pierdut viaţa”, a spus Ashton.

La nici 24 de ore după ce oficialii israelieni au reacţionat, biroul Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă a modificat transcriptul discursului, arătând că baroneasa a făcut referire şi la victimele israeliene ale atacurilor cu rachete din Gaza asupra oraşului Sderot, în sudul Israelului.

Rămâne însă faptul că Ashton a făcut referitre la moartea a 23 de palestinieni, inclusiv copii, în urma operaţiunilor de săptămâna trecută a armatei israeliene in Fasia Gaza.

„Comparaţia făcută de Ashton între evenimentele din Gaza şi cele de la Toulouse şi Siria este periculoasă şi nu are legătură cu realitatea”, spune ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak. „Armata operează în Gaza cu cea mai mare grijă, pentru a preveni rănirea persoanelor nevinovate. Sper ca şefa diplomatiei UE să înţeleagă repede greşeala şi să-şi retragă declaraţiile”, a spus Barak.

Şi Tzipi Livni, lidera opoziţiei din Israel, a replicat dur la discursul lui Ashton, pe care l-a caracterizat drept „inacceptabil, revoltător şi eronat”. „Nu este nicio similitudine între un act de ură sau un lider care îşi omoară poporul şi o ţară care luptă împotriva terorii, chiar dacă sunt răniţi şi civili”, a spus Livni.

Ashton a turnat gaz peste foc, reproşând presei că a relatat distorsionat despre discursul ei. „Înaltul reprezentant s-a referit la tragediile care au dus la pierderea vieţiii copiilor din întreaga lume şi nu a făcut vreo paralela între circumstanţele de la Toulouse şi cele din Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Ashton.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.