Isterie generală: Armata SUA, bănuită că vrea să invadeze Texasul

Administrația Obama urmează să instituie controlul militar al unor regiuni din Statele Unite care sunt ostile guvernului federal. Sub acoperirea unor exerciții militare, în Texas, New Mexico, California și alte cinci state din sud-vestul SUA urmează să fie trimisă armata. Se va institui legea marțială, for fi confiscate armele și vor fi arestați simpatizanții mișcărilor ultraconservatoare. Supermarket-urile Walmart vor fi transformate în adevărate tabere de reeducare pentru aceștia din urmă.

Aceasta este teoria conspirației care a stârnit o adevărată paranoia în Texas, iar mult mai grav, scrie presa americană, este că guvernatorul statului, Greg Abbot a început să acorde atenție isteriei generale. El a decis ca Garda statului Texas să monitorizeze exercițiile militare pe care armata SUA le va desfășura pe teritoriului statului, pentru a se asigura că ”siguranța, drepturile constituționale, proprietatea privată și libertățile civile nu vor fi încălcate”.

Și senatorii texani au fost foarte prudenți în declarații și nu au făcut nici cea mai mica aluzie la paranoia care i-a cuprins pe locuitori, deoarece au nevoie de voturile lor. Doar fostul guvernator Rick Perry a fost ceva mai realist și a încercat să-i aducă pe texani cu picioarele pe pământ: ”E OK să pui sub semnul întrebării activitatea guvernului. Fac asta deseori. Dar armata e altceva. Armata noastră este de încredere. Conducerea civila poate fi oricând bănuită, dar nu oamenii în uniformă”, a spus el.

Și marile publicații americane au încetat să mai ia în derâdere starea de spitrit din sud-vestul SUA și au început să explice pe un ton cât se poate de grav că nu este vorba decât despre un simplu exercițiu militar.

De unde a plecat totul? Pentagonul a anunțat că va organiza un exercițiu militar ce va dura opt săptămâni și va avea loc în statele menționate, pentru a-i antrena pe militari în anumite condiții de relief. Exercițiul se numește ”Casca de Jad”. Statele au fost alese tocmai pentru că au un relief asemănător.

Numai că mediul virtual este un incubator perfect pentru cele mai apocaliptice scenarii pentru națiunea care numără cei mai mulți oameni ce cred în existența îngerilor și demonilor. De pe rețelele de socializare isteria a ajuns în studiourile posturilor de radio locale și totul a început să degenerze. Pentagonul a încercat să explice că în exerciții nu se va folosi muniție de război, că militarii vor fi cât se poate de disciplinați și pașnici. În epicentrul „epidemiei” de isterie se află un orășel de langa Austin, capitala Texasului. Aici a fost trimis un locotenetnt-colonel pentru a-i calma pe locuitori. Nu a avut deloc succes. Aceștia cred că pentru guvernul federal statele Utah, Texas, New Mexico și altele sunt considerate teritorii ostile și militarii vor prelua controlul, iar armata ar fi început deja să construiască tuneluri secrete pe sub magazinele Walmart, pentru a le folosi la transportul în secret al viitorilor deținuți politici.

La Washington politicienii nu sunt deloc speriați, așa cum pare a fi guvernatorul din Texas. Senatorul John McCain a spus că ce se întâmplă în Texas este ”ciudat”. ”Facem exerciții militare în sud-vest de vreo două sute de ani”. Vorbind despre decizia guvernatorului de a mobiliza Garda texană, McCain a spus: ”Sunt sigur că astfel locuitorii din Texas se vor simți mult mai în siguranță”.

Cu exact o lună înainte de izbucnirea isteriei colective în orășelele texane, The Economist dedica un amplu material sistemului de educație din Statele Unite. Este un model care se răspândește tot mai mult în lume, care este bun când e vorba de vârfuri și excelență, însă trebuie neapărat să ofere și acces la educație corespunzatoare și la un preț rezonabil pentru marea masă a populației. Standardele educației de masă în America sunt reduse în comparație cu alte state și continuă să scadă, iar universitățile nu sporesc mobilitatea socială, ci întăresc și mai mult actualele bariere, scria The Economist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.