Istoria de pe chipurile noastre

În completarea expunerii permanente de la Casa Filipescu-Cesianu, intitulată „Muzeul Vârstelor“ și inaugurată în luna decembrie a anului 2016, apare acum volumul „Istoria Fizionomiei Urbane – de la copilărie la senectute (1800-2000)“, de Adrian Majuru și Elena Olariu, publicat la Editura Muzeului Municipiului București 2017.

„Fizionomia unui militar va fi teribil de asemănătoare indiferent de timpul istoric trăit. Nu va fi nicidecum contemplativ și privitor al profunzimilor precum chipul unui umanist și nici nu va arăta atitudinea și privirea deschisă spre dialog, negociere, înțelegere tranzacționabilă a unui liber profesionist. […] Orașul se schimbă odată cu noi. Imaginea sa a evoluat pe măsura trăsăturilor noastre sufletești, a cărui vitrină este fizionomia. Înfățișările orașului se modifică odată cu chipul nostru, ca urmare a unui foarte interesant mimetism. Deoarece formăm un singur organism viu, care trăiește și moare“, notează Adrian Majuru.
Adrian Majuru coordonează Revista de Antropologie Urbană, publicată începând cu anul 2012, și predă Antropologie urbană pentru cursurile de master și doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism – Ion Mincu. Începând cu anul 2014, este manager al Muzeului Municipiului București.

Ca organizatoare a unor ample expoziții, Elena Olariu a inițiat realizarea primului repertoriu de arhitectură din România dedicat celui mai mare arhitect român, Ion Mincu, fiind și coautoar, alături de Ioana Maria Petrescu și Andreea Pop. În perioada 2003 – 2017, Elena Olariu a susținut periodic cursuri de istoria culturii europene și conservarea patrimoniului național, în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București. „Portretul conceput la comandă, individualizat, a fost și a rămas un bun de prestigiu, costisitor, accesibil doar elitelor. Poate fi caracterizat ca monden, fiind în același timp o formă de artă care exprimă o realitate socială concretă.

Indiferent de maniera de execuție, mai elaborată sau mai rudimentară, portretul este o oglindă a unei epoci distincte, un document care oferă informații valoroase nu doar pentru evoluția artei plastice românești, ci și pentru studiile de istorie, istoria mentalităților, antropologie, sociologie sau psihologie socială“, arată cercetătoarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.