Istoria unei familii munteneşti e scoasă la licitaţie

Picturi de Aman, Rosenthal, Tăttărăscu şi Chladek vor fi vândute la sfârşitul lunii septembrie la licitaţia „Colecţia familiei boiereşti Manu. Începuturile picturii româneşti (sec. XVIII – XIX)” .

„Colecţia familiei Manu ne introduce în cea mai importantă colecţie de pictură veche şi modernă românească, alcătuită de-a lungul unui secol, înglobând în evoluţia ei întreaga durată a secolului al XIX-lea”, notează cei de la casa de licitaţii Artmark.

Cel mai vechi dintre tablourile puse în vânzare este „Portretul Domnitorului fanariot Nicolae Mavrogheni” (cca. 1787) iar colecţia acoperă patru generaţii ale acestei familii munteneşti. Lucrarea lui Teodor Aman de la jumătatea secolului XIX, înfăţişându-l pe Alexandru Manu are o valoare estimată undeva între 25 şi 35.000 de euro. Pictura din 1960-1964 afost clasată acum trei ani în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil şi în august 2-16 afost ofertată statului român în cadrul procedurii de exercitare a dreptului de preempţiune. Alexandru Manu era fiul Marelui Vornic Ioan Manu şi frate mai mic al lui George Manu, viitorul general, prim ministru şi primar al Bucureştiului. Generalul George (Gheorghe) Manu (1833-1911), primar al Bucureştiului, general de divizie, erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru, lider conservator şi apropiat al Regelui Carol I, se identifică şi cu momentul de glorie al familiei. Acesta a conservat şi a extins colecţia moştenită de la tatăl său, Ioan Manu (1803 – 1874), şi el un personaj extrem de important în istoria Bucureştiului şi a Țării Româneşti. „Acesta din urmă este recunoscut pentru organizarea Pompierilor (ocazionată de marele incendiu bucureştean din 1847), conducerea Poliţiei (Agă) în perioada Revoluţiei de la 1848, ca sfetnic a trei Domnitori (Ghica, Bibescu, Știrbei) şi nu în ultimul rând pentru statutul de Mare Vornic şi conducător interimar (Caimacam) al Țării Româneşti în ajunul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza (1857-1858). După 1900, colecţia intra prin succesiune fiului lui George Manu, Constantin Manu, ministru plenipotenţiar la Londra şi Constantinopol, fiind cel ce păstrează colecţia intactă până în 1948, anul donaţiei forţate către Ministerul Artelor. Colecţia comprimă 24 de tablouri ce ilustrează chipurile membrilor importanţi, alianţele politice şi familiale, în fapt o mică genealogie imagistică creată de mari artişti” arată casa de licitaţii. Evenimentul este programat pe 29 septembrie 2016, de la ora 20.30.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.