Istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate

Mihai Stoenescu a primit bani în timpul regimului comunist pentru informaţiile oferite Securităţii, el fiind lăudat pentru „pasiunea şi priceperea” cu care şi-a îndeplinit misiunile. Recrutat în 1984 sub numele conspirativ „Gavrilescu Adrian”, Stoenescu a dat peste 70 de note informative. Pe baza acestor date, Colegiul CNSAS a decis să trimită în instanţă dosarul istoricului pentru a se stabili calitatea de colaborator al fostei Securităţi. Cazul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ, scrie ziarul Puterea .

Stoenescu a fost verificat în calitate de prim-vicepreşedinte al Partidului Noua Generaţie, la solicitarea lui Claudiu Iordache. Conform datelor din dosarul său, recrutarea s-a produs la 29 martie 1984, iar numele de cod sub care s-a semnat angajamentul la Securitate a fost „Gavrilescu Adrian”. Apreciat de organele represive ale regimului comunist pentru „priceperea şi pasiunea” cu care îşi duce la îndeplinire misiunile, Stoenescu a dat peste 70 de note informative. „În perioada care a trecut de la recrutare, informatorul a desfăşurat o activitate informativă corespunzătoare, desfăşurată cu pricepere şi pasiune concretizată în 43 de informaţii scrise”, se arată într-un raport al ofiţerilor de Securitate, iar mai târziu este evaluat drept „deosebit de dotat pentru activitatea de culegere de informaţii, cu spirit de iniţiativă şi multă promptitudine în îndeplinirea sarcinilor trasate, a furnizat în baza instructajelor periodice făcute un număr de 56 de materiale scrise, referitoare la starea de spirit din obiectivul în care lucrează, precum şi Institutul de Avioane Bucureşti, persoane aflate în atenţia noastră”.

Activitatea sa a fost recompensată de trei ori cu suma de 500 de lei în perioada 1984-1986. Iată cum povesteşte unul dintre ofiţerii de Securitate o acţiune de-a lui Alex Mihai Stoenescu, din 12 aprilie 1984. „În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat. În continuare, sursa s-a deplasat la IGM unde a dat relaţiile necesare şi unde a aflat că individul a cerut să părăsească ţara şi că ar fi recidivist”, a notat ofiţerul. În urma reclamaţiei, cazul a ajuns la Securitatea Municipiului Bucureşti, la locotenentul major Cioclan. Acesta a trecut la anchetarea persoanei care a fotografiat oamenii care stăteau la rând şi a ajuns la concluzia că pozele erau făcute cu intenţia de a fi trimise peste graniţe, la postul Radio Europa Liberă. Pentru informaţia furnizată, Alex Mihai Stoenescu a fost recompensat cu suma de 500 de lei. „Pentru modul cum a acţionat în vederea prinderii unui infractor care făcea fotografii în Piaţa Amzei în scopul trimiterii lor postului de radio Europa Liberă, precum şi pentru informaţiile furnizate, propun stimularea informatorului «Gavrilescu Adrian» cu suma de 500 de lei”, se arată în nota ofiţerului. Primirea banilor este certificată de chitanţa din 4 mai 1984, semnată cu numele olograf Gavrilescu Adrian: „Am primit suma de 500 de lei din partea M.I. pentru sprijinul acordat”.

În documentele de la CNSAS, apare că Alex Stoenescu a informat Securitatea şi despre comentariile unor colegi de serviciu de la Centrul Naţional al Industriei Aeronautice Române, care ascultau ştirile de la Europa Liberă. Mărturie sunt notele din 21 august 1984, 10 aprilie 1984 şi 5 mai 1986. „Sursa menţionează că în birou au loc discuţii în care se comentează politica internă şi externă a ţării. Ing. J.I. afirmă că ing. I. are cunoştinţe la televiziune, unde vizionează programe recepţionate pe teleimprimatoare, comentarii politice străine, pe care apoi le comentează în birou. Ing. G. are obiceiul să comenteze articolele din ziarele noastre în mod defavorabil”, scria ofiţerul despre informaţiile oferite de Stoenescu. Într-un alt caz, Securitatea afla că „F. s-a prezentat regulamentar la serviciu, dar încă de la prima oră s-a adresat şefului biroului ing. P.P., cerându-i sfatul într-o problemă ciudată. În noaptea de 7 spre 8.04, la ora 23.40 a fost sunat la telefon de un necunoscut care i-a cerut o întâlnire, precizând că are lucruri importante de spus despre familia şi serviciul lui F. F.V. are bunicul şi alte rude în Austria, întreţine corespondenţă lunară tradusă în germană de Ing. M.A. un tip deosebit de agresiv, negativist, ascultător zilnic al Europei Libere şi comentator al acestui post în gura mare, fitilist şi în mare măsură sfătuitor al lui Verdi, învăţându-l să nu muncească, să nu vină la serviciu”.

Uneori informaţiile erau furnizate după o studiere mai îndelungată a stării de spirit a celor din jurul său. „La AEROFINA, ultimele săptămâni au adus un subiect de dezbatere amplă. Accidentul de la Cernobîl a creat o aversiune evidentă faţă de URSS. Majoritatea salariaţilor a ascultat Europa Liberă şi a comentat cele auzite, generând momente de panică, mai ales că în zilele de 1, 2, 3, 4 s-a lucrat normal. Imediat au apărut critici la adresa conducerii ţării noastre, care ar fi ştiut de periculozitatea radiaţiei şi nu a anunţat decât după manifestarea din 30.04.1986, apoi retragerea şefului statului într-un buker, trimiterea alimentelor infestate la consum, cozile la picături de iodură de potasiu… În centrul atenţiei s-a aflat din nou inginerul M.A., care a comentat în stilul propriu, coleric, toate ştirile de la Europa Liberă, faptul că româncele vor naşte copii monştri, care vor arăta ca şi socialismul preşedintelui”, este informaţia dintr-un raport al ofiţerilor. Nici succesul echipei Steaua Bucureşti în Cupa Campionilor nu este ratat. „În ziua de 9.05.1986 s-a prezentat, afirmând că radiaţia continuă, este periculoasă, dar nu se anunţă nimic pentru a nu se strica manifestările de 8 mai 1986, că echipa Steaua nu a fost lăsată să se întoarcă pentru a nu pune în umbră aniversarea partidului, că în Spania au rămas 24 de ingineri care şi-au plătit libertatea cu 4.000 de lei. Este ştiut că în perioadele de restructurări, Europa Liberă instigă la revoltă, creează panică (ca la cutremur, la întoarcerea preşedintelui ţării de la Moscova, după accidentul de la Cernobîl)”, nota ofiţerul, care preciza că „sursa nu a mai ascultat de 10 ani acest post şi în zilele de 6 şi 7 mai a făcut-o pentru a sesiza cum sunt interpretate ştirile a doua zi în colectiv. Comentariile pline de ură de acolo sunt răstălmăcite şi amplificate, se trece fără discernământ de partea americanilor în atitudinea internaţională”, se arată în datele Securităţii.

Alex Stoenescu a absolvit Facultatea de Istorie şi Facultatea de Utilaj Tehnologic. După Revoluţie a fost secretar general de redacţie la revista literară a foştilor deţinuţi politici din România – „Viitorul românesc”, a fost consilier de presă la MApN şi şeful Biroului de informare internaţională a MApN. În 1997 a ajuns subsecretar de stat în guvernul CDR la Departamentul Informaţiilor Publice, iar apoi a devenit şeful Direcţiei de Relaţii Publice a Armatei. Între 2003 şi 2004 a fost director adjunct al Teatrului Naţional. În politică a fost unul dintre fondatorii UFD, a trecut prin PNL pentru puţin timp, iar apoi a ajuns în Partidul Noua Generaţie. Printre cărţile care l-au făcut cunoscut se numără „Istoria loviturilor de stat” şi „Interviuri despre Revoluţie”.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a declarat în exclusivitate pentru „Puterea” că a colaborat cu Securitatea doar câteva luni, iar prin activitatea sa nu a făcut rău nimănui. El susţine că a primit bani în acea perioadă şi că a avut nume conspirativ. În afara acestor luni, a subliniat că nu a mai colaborat cu organele represive comuniste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.