Italia: elevilor li se fură Crăciunul în numele multiculturalismului

Premierul italian Matteo Renzi l-a acuzat pe directorul unei școli de lângă Milano că a recurs la o ”provocare” redenumind tradiționalul concert de Craciun și interzicând cântecele religioase, totul în numele multiculturalismului.

”Crăciunul este mai important decât provocările unui director de școală”, a spus Renzi pentru Corriere della Sera. ”Dacă el crede că va promova integrarea și coexistența în acest fel, cred că face o mare greșeală”.

Directorul Marco Parma, în vârstă de 63 de ani, a decis să anuleze concertul de Crăciun al copiilor din ciclul primar. Concertul va avea loc abia în luna ianuarie și se va numi ”Concert de iarnă”, iar cântecele religioase au fost interzise. Directorul le-a interzis unor mame să-i învețe pe elevi colinde în pauza de prânz. Părinții sunt revoltați, scrie The Guardian.

”Este un mediu multietnic și astfel pot să apară probleme. Anul trecut am avut un concert de Crăciun și unii părinți au insistat să se cânte colinde. Copiii musulmani nu au cântat, doar au privit ca niște stane de piatră. Nu este frumos să vezi copii care nu cântă sau, mai grav, care sunt luați de pe scena de părinții lor”, a spus directorul.

Școala are circa o mie de elevi. Circa 20% dintre ei nu sunt creștini. Dintre aceștia, majoritatea sunt musulmani.

Liderul partidului de dreapta Liga Nordului a cerut ca directorul școlii să fie imediat demis. Marco Parma a spus că mai degrabă va demisiona decât să implice școala într-un scandal, însă a spus că are sprijinul profesorilor.

Italia a mai fost implicată într-un proces la CEDO privind dreptul de a purta în public, în special în şcoli, cruciulițe și de a pune pe pereţii claselor cruci. Este o lege care datează din perioada regimului Mussolini și care obliga școlile să aibă în clase crucifixe. Legea nu a fost abrogată, însă respectarea ei rămâne la latitudinea profesorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.