Iulia Timoșenko: un caz de schizoidie a presei și politicii occidentale

Principala conditie pusa de liderii europeni de-a lungul anilor 2012 si 2013 pentru aderarea Ucrainei la UE a fost eliberarea Iuliei Timosenko, condamnata la saptre ani de inchisoare si plata a 200 de milioane de dolari pentru abuz de putere in cazul semnarii contractului de import al gazelor din Rusie, in 2009. Imediat dupa refuzul presedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere la UE, o parte a presei europene a acuzat obstinatia cu care liderii UE au cerut eliberarea Iuliei Timosenko, dusmanul politic numarul unu al lui Ianukovici si au pus, in parte, pe seama acestei incapatanari ratarea atragerii Ucrainei in sfera de influenta occidentala.

Mai multi sefi de stat si de guvern, in frunte cu Angela Merkel, au boicotat Turneul Final al Campionatului European de Fotbal din Ucraina si Polonia tocmai din acest motiv. In acelasi an, 2012, Cehia i-a acordat azil politic sotului fostului premier, Aleksandr Timosenko, care detinea actiuni la o companie ceha.

Evghenia Timosenko, fiica de 33 de ani a Iuliei Timosenko a ajuns pe prima pagina a presei internationale sustinand cauza eliberarii mamei sale, iar hernia de disc de care sufera fostul premier a facut ca zeci de medici sa-si dea cu pararea in aceeasi presa despre pericolul la care Timosenko este supusa. Relele tratamente la care a fost supusa mama sa au fost povestite cu lacrimi in ochi de tanara Evghenia, aparatoare ad-hoc a drepturilor omului, care a primit medalia Forumului de la Crans Montana in 2012.

Au fost insa suficiente cele cateva saptamani de la proteste de la Kiev si moartea tragica a o suta de ucraineni in Piata Independentei, pentru ca presa occidentala si cea ucraineana de opzoitie sa dea o adevarata proba de schizofrenie: eliberarea din inchisoare a Iuliei Timosenko nu numai ca nu a primit o atentie pe masura celei din urma cu doua-trei luni, ba chiar in paginile ziarelor au inceput sa-si faca loc opinii si informatii foarte critice la adresa fostului premier.

BBC face o revista a presei ucrainene in care se arata ca unul dintre cei mai influenti jurnalisti ucraineni, Seghei Lescenko scrie, nici mai mult, nici mai putin ”De ajuns, Iulia”, in replica la declaratia lui Timosenko ca va candida la prezidentialele de pe 25 mai.

”Nu vreau ca viitorul presedinte al Ucrainei – o tara care a trait o experienta tragica – sa fie descris ca o persoana cu un trecut corupt. Dar daca Timosenko va ajunge presedinte, exact asta voi face”, scrie Lescenko.

”Sa fim sinceri, putina lume isi doreste ca ea sa se reintoarca in politica”, scrie jurnalistul Mustafa Nayem.

Juranalistul Evgheni Kuzmenko scrie pe Facebook: ”Ati observat cat de multalume s-a bucurat ca a fost eliberata, dar…?” Este un dar ce trimite la relatia lui Timosenko cu Vladimir Putin, explica BBC.

Ca semnal de alarma, BBC citeaza site-ul, de aceasta data rus, Lenta.ru, care pare mai optimist in legatura cu revenirea lui Timosenko. ”Cand situatia din Ucraina poate degenera intr-un razboi civil, multi experti cred ca Timosenko poate fi un factor stabilizator”.

Asadar, Iulia Timosenko s-a transformat in doar cateva saptamani din simbol a democratiei ucrainene si al orientarii pro-occidentale intr-o politician expirat cu un trecut corupt, intr-un lacheu al Rusiei lui Putin si chiar un pericol pentru fortele pro-occidentale din Ucraina. Caci Stratfor, dupa ce a pledat luni de zile pentru eliberarea fostului premier, scrie acum ca Timoshenko poate destabilizat miscare pro-occidentala si chiar propriul partid (Patria), acolo unde simpatiile se impart intre ea si vicepresedintele Arseni Iateniuk, cel care i-a tinut locul cat timp Timosenko a fost inchisa.

Aproape peste noapte, presa occidentala incepe sa observe nu numai trecutul corupt al Iuliei Timosenko, dar si inceputurile sale in ale afacerilor, cu sprijinul nomenclaturii comuniste suspuse din Dniepropetrovsk, cerc in care a fost introdusa de socrul sau. Incep sa fie suspectate de ceva veridicitate si informatiile despre posibila finantare de catre Timosenko a unui asasinat, de care fusese acuzata anterior de justitia ”controlata” de regimul Ianukovici.

Sa nu fi stiut liderii europeni care cereau mai ieri eliberarea lui Timosenko de toate aceste tare ale fostului premier ucrainean? Sa nu fi stiut Angela Merkel de relatiile dubioase dintre Timosenko si Kremlin atunci cand boicota deschiderea Campionatului European de Fotbal din 2012?

Cu siguranta ca da. Numai ca vremea Iuliei Timosenko a trecut o data cu aparitia unui nou star al politicii ucarinene: Vitali Kliciko. In celebrul boxer, fiu de general sovietic, Vestul si ma cu seama conservatorii germani au inceput sa investeasca mult. Aceeasi presa care vorbea despre Timosenko precum simbolul democratiei o face acum in favoarea lui Kliciko. Der Spiegel publica un amplu reportaj despre vizita boxerului-politicain la Conferinta de Securitate de la Munchen, in care Kliciko este portretizat ca avand toarte trasaturile necesare ”salvatorului”.

Iar investitia in Kliciko nu trebuie pierduta. BBC noteaza ca analistul politic Vadim Karasiov spune ca ”Vitali Kliciko e stupefiat” in urma eliberarii lui Timosenko. Kliciko are un rival in propria tabara, iar pozitia marilor publicatii occidentale fata de Timosenko si Kliciko, precum si vizibilitatea pe care invitatiile oficiale in marile tari ale UE le-o va oferi celor doi in urmatoarele saptamani vor demonstra in ce masura liderii europeni vor influenta alegerea unui presedinte al Ucrainei corupt, dar capabil sa inteleaga singur lumea de dincolo de granite, sau un presedinte-star, capabil sa inteleaga marea politica doar prin ochii consilierilor sai occidentali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.