Iuliu Winkler crede că în România există „populism anti-european”, nu în Ungaria

Eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler pare sincer îngrijorat de soarta Europei. Nu cu mult timp în urmă declara de la Bruxelles pentru agenţia Agerpres că proiectul european este pus în pericol. El deplângea faptul că numărul euroscepticilor şi al populiştilor tinde să crească în Parlamentul European. Winkler spune că pe fondul dezamăgirii, al problemelor economice, al şomajului mare în rândul tinerilor (fenomenul cel mai îngrijorător din statele membre UE), unii reprezentanţi din forul legislativ european, dar şi unii cetăţeni europeni, ar fi «în căutarea unui vinovat» pentru situaţia în care se află actualmente Europa.

Prima eroare de percepţie a politicianului UDMR (pe care încearcă să o inducă şi altora) este cea între «culpabilitate» şi «responsabilitate politică». Eurodeputaţii nemulţumiţi de cum este administrată actualmente Uniunea Europeană (şi care nu trebuie cataloga şi la gramadă drept «eurosceptici», cum face udmr-istul nostru) nu vor neapărat ţapi ispăşitori linşaţi în piaţa publică. Vor ca eurocraţii, care au adus UE în pragul dezastrului, să îşi asume răspunderea (political accountability), adică să fie traşi la răspundere din punct de vedere politic. Pentru ei «vinovată» nu este Uniunea Europeană în sine, «vinovat» nu este nici proiectul european comun. Adevăraţii responsabili sunt eurocraţii provenind din grupul popularilor europeni, cocoţaţi pe funcţii înalte şi cu salarii indecente la Comisia Europeană. Iar ei nu pot fi traşi la răspundere direct de cetăţeni, pentru că nu sunt aleşi prin vot direct, ci numiţi. Nu pot fi demişi sau revocaţi.

Niciunul din eurocraţii lui Barroso sau Rompuy nu a avut bunul simţ de a demisiona pentru răul făcut Europei. Ei sunt primii care au pus în pericol, prin aroganţa şi iresponsabilitatea lor, proiectul european. Ei sunt şi rămân colegii de grup politic european ai domnului Winkler, tovarăşii săi ideologici.

A doua eroare a lui Iuliu Winkler este aceea că identifică fantasmagoric în România «partide naţionaliste» şi chiar «partide antisistem» care ar pune în pericol proiectul european. Winkler estimează că un «rezultat masiv» al acestor «formaţiuni naţionaliste» din România la viitoarele alegeri europarlamentare ar fi «un pericol mortal» pentru proiectul comun al Uniunii Europene.

Înţeleg îngrijorarea personală a domnului Winkler. Este vorba de temerea sa că s-ar putea să nu mai fie ales europarlamentar la alegerile de anul viitor. Disperarea e mare. Ceea ce nu mi se pare deloc acceptabil este tendinţa de a-i manipula pe colegii eurodeputaţi din Parlamentul European. A le induce acestora ideea (în tradiţia delaţiunii deschisă de Monica Macovei şi EBA) că în România ar fi la putere (sau în parlamentul naţional) formaţiuni extremiste cu programe anti-europene, care ar pune în pericol relaţia noastră cu UE, nu este doar o ipocrizie, ci şi o formă de subversiune.

Ungaria este statul european în care anti-europenismul au atins cote groteşti în spaţiul public, nu România. Pe străzile din Budapesta, şi nu din Bucureşti, în ultimii ani, se ard steaguri ale Uniunii Europene şi defilează formaţiuni paramilitare care au un discurs ultranaţionalist şi antisemit. Acolo un premier din familia popularilor europeni s-a şters undeva cu normele şi recomandările europene. Solidaritatea etnică totală cu maghiarii din Ungaria, cât şi camaraderia sa cu popularii europeni ai lui Barroso, îl fac probabil orb pe domnul Winkler la asemenea realităţi. El arată însă cu degetul în mod injust spre România: «Partide importante din România ar trebui să se abţină să folosească aceste instrumente anti-europene, chiar dacă ele au potenţial electoral, pentru că au şi o răspundere faţă de viitorul societăţii româneşti».

Eu cred că Winkler a greşit «adrisantul». Astfel de recomandări de moralitate politică trebuiau adresate urgent lui Viktor Orban, la Budapesta, nu lui Victor Ponta sau Crin Antonescu la Bucureşti. Nicio clipă în referirile sale moraliceşti la pericolul populismului şi naţionalismului, eurodeputatul UDMR nu a menţionat cazul celebru al Ungariei, guvernată de FIDESZ, printr-o retorică politică aproape medievală. În schimb, continuă să arate cu degetul spre alte state membre UE: «Cu ocazia recentelor alegeri din Italia, din Franţa, două tipuri de forţe politice au avut o ascensiune nedorită din punctul meu de vedere şi anume partidele anti-sistem şi partidele extremiste, xenofobe, naţionaliste».

Eurodeputatul UDMR nu a uitat în peroraţiile sale să bocească un pic şi pe la mormântul «modelului social european». Winkler s-a arătat convins de faptul că Uniunea Europeană poate reuşi doar prin «păstrarea acelui aşa-numit model model social european, cu păstrarea statului, care evident trebuie să aibă şi un rol asistenţial». Şite foarte bine domnul Winkler cine a ucis şi a îngropat modelul social european, în numele unei forme de capitalism financiar corupt: dreapta europeană a lui Barroso ş Merkel. Austeritatea pe pâine amară servită de lideri populari europeni cetăţenilor din UE. La Bucureşti, în anii când la guvernare se afla PDL şi UDMR, Băsescu se răţoia la plebea muncitoare că prea stă cu mâna întinsă la stat, şi cânta vesel prohodul modelului social european, pe care îl considera, ca un brav «neoliberal» de bodegă, drept o mare tâmpenie.

În tot discursul, mi-a reţinut însă atenţia o remarcă pertinentă a omului Winkler: «La un politician care se consideră politician responsabil e nevoie şi de autocenzură». Ea are şansa să fie o remarcă morală justă, doar în măsura în care europarlamentarul UDMR se referă în primul rând la sine. Dacă ea a fost spusă doar de dragul de a fi spusă, sau cu scopul a ţinti doar «paiul din ochiul» celorlalţi, în timp ce conştiinţa de maghiar a domnului Winkler rămâne în continuare imperturbabilă, atunci nu avem de a face decât cu încă o ipocrizie otrăvitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.