Ivan Patzaichin susține turismul în Delta Dunării

Unul dintre punctele centrale ale Festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle a fost dezbaterea pe Soft Mobility- Sustenabilitatea transportului și turismului de-a lungul Dunării, ce a a avut în prim plan găsirea soluțiilor pentru dezvoltarea ecoturismului din zonă. Astfel, așa cum Ivan Patzaichin menționa, Delta Dunării ar putea să devină regina ecoturismului în Europa.

Printre participanți s-au aflat Ivan Patzaichin, Angela Filote, reprezentanta Comisiei Europene în România, Dan Ichim din cadrul Autorității Navale Teritoriale Tulcea, Andrei Blumer de la Asociația de Ecoturism din România, Teodor Frolu de la Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, Módos Péter, Institutul Cultural Central European KEKI, precum și alți reprezentanți ai diverselor autorități și instituții de profil care luptă pentru dezvoltarea turismului din zona Dunării.

Reprezentanta Comisiei Eurpene în România, Angela Filote, a declarat că preocuparea sa principală este de a se uita la viitor în Tulcea, pregătind primul proiect de investiție teritorială integrată din România. “Avem un buget de un milliard de euro pentru acest proiect și obiectivul nostru este de a folosi toate resursele de expertiză deținute. Îmi doresc ca după 7 ani să avem rezultate palpabile. Beneficiile aderării la Uniunea Europeană trebuie să ajungă și la cetățean, nu doar promisiunile” a completat aceasta.

Soft Mobility este un concept care începe să fie din ce în ce mai uzitat în Europa și se potrivește cu ideea de la care a pornit, în urmă cu 4 ani, mișcarea Rowmania.

Printre subiectele discutate în cadrul mesei rotunde s-a pus pe masă faptul că turismul pe fugă distruge ecosistemul Deltei. Astfel, resursele umane și naturale se folosesc gratuit, epuizându-se fără un rezultat palpabil. Scopul este acela de a reține mai mult turistul, în Tulcea rata de ședere fiind una foarte mică.

Un alt obiectiv pentru dezvoltarea turismului este acela de realizare a unei reţele de rute cicloturistice de înaltă calitate, care leagă toate ţările europene și care să poată fi utilizată atât de turiştii care merg cu bicicleta pe distanţe lungi, cât şi de localnicii care fac deplasări zilnice.

Módos Péter, directorul Institutului Cultural Central European, a scos în evidență buna legătură pe care Budapesta trebuie să o aibă cu România. „Am organizat întâlniri la Ulm si la Regensburg, iar la Budapesta am organizat, în urmă cu ceva vreme, o conferință “Dunărea ne leaga” și expoziție intinerantă cu imagini dunărene. Dunărea este un domeniu unic cultural european” a completat în finalul prelegerii, întărind importanța pe care Dunărea o are în întreg ansamblul sistemului turistic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandra C.C. Dumitriu 62 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.