Jacob Rothschild: Trăim cel mai mare experiment de politică monetară din istoria lumii

Toate fondurile de investiţii ar dori să ajungă să fie gestionate de un o echipă cu un pedigree impresionant, iar una dintre acestea estea cea de la Rothschild Investment Trust. În Raportul oferit clienţilor actuali şi potenţiali la jumătatea anului 2016, preşedintele Jacob Rothschild trage un semnal de alarmă.

Tranzacţiile de pe pieţele financiare sunt la cele mai mari niveluri înregistrate vreodată, marile averi cresc de la un an la altul, iar băncile centrale încearcă să reducă temerile din piaţă, însă aceasta pare să fie o falsa realitate daca este să ne uitam la modul în care lordul Jacob Rothschild a caracterizat ultimele evenimente majore din economia mondială.

“În cele şase luni care au făcut obiectul evaluării, bancherii centrali au continuat ceea ce este cu siguranţă cel mai mare experiment de politică monetară din istoria lumii. Navigăm în ape necunoscute din acest motiv şi este imposibil să prevedem consecinţele nedorite ale ratei foarte mici a dobânzilor, cu circa 30% din datoria mondială având randamente negative, la care se adaugă şi relaxarea cantitativă la o scară masivă.

Până acum, cel puţin în termeni bursieri, politica a fost una reuşită, căci pieţele au atins cote înalte iar volatilitatea a rămas, în mare, una redusă. Aproape toate categoriile de investiţii au crescut că urmare a acestei politici monetare. În paralel însă, creşterea economică este anemică, cu o cerere slabă şi deflaţie în multe părţi ale lumii civilizate.

Rămân multe dintre riscurile pe care le subliniam în comunicarea mea din 2015. Situaţia geopolitică s-a deteriorat in Marea Britanie, care a votat pentru părăsirea UE, iar alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA vor fi cel mai probabil neobişnuit de tensionate, în timp ce situaţia din China rămâne opacă iar scăderea treptată a creşterii economice va duce cu siguranţă la probleme. Conflictul din Orientul Mijlociu continuă şi este puţin probabil să fie reglementat în următorii mulţi ani. Am văzut deja consecinţele lui în Franţa, Germania şi în atacurile teroriste din Statele Unite.

În vremuri ca acestea un obiectiv important este prezervarea capitalului. Este motivul pentru care ne-am redus expunerea de la 55% la 44%. Expunerea la lira sterlină a fost redusă semnificativ la 34%, iar acum a ajuns la aproximativ 25%. Am sporit rezerva de aur şi metale preţioase la 8% pâna la finalul lui iunie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.