Jazz, rock, blues…

Între Crăciun şi Anul Nou, atmosfera de sărbătoare persistă, creând o aură de bună dispoziţie, de febrilă aşteptare a trecerii dintr-un an în celălalt. Cei mai mulţi dintre noi simt dorinţa să-şi bucure sufletul, împărtăşind cu alţii preaplinul acestor trăiri, căutând emulaţia în compania artei. Cum spectacolele de teatru sunt puţine în această perioadă, iar simezele expoziţiilor oferă aceleaşi selecţii de opere aproape de la începutul lunii, muzica rămâne însoţitorul fidel al ultimelor zile ale anului 2010.

La Muzeul Ţăranului Român, „Marţi după Crăciun” este titlul ultimului concert din acest an al trupei clujene de rock alternativ Kumm. Un concert-surpriză, care se anunţă „mai vesel decât de obicei”. Trupa cu nume bizar, amintind de deşerturile tătare, formată din Eugen Nuţescu (Oigăn) – chitară, voce, muzicuţă, Kovacs Andras – clape, Cătălin Mocan – voce, Mihai Iordache – saxofon, Alexandru Miu – bass, John Ciurea – tobe, este cunoscută atât din concertele incendiare, cât şi din cele cinci albume de studio şi şase videoclipuri pe care le-a înregistrat. Cu o fuziune între jazz şi rock, formaţia, înfiinţată în 1997 şi schimbându-şi de mai multe ori componenţa, devine în scurt timp populară, fiind invitată în festivaluri din ţară şi din străinătate. Prima invitaţie a fost la Festivalul de muzică alternativă la Sárvár, în Ungaria. Proiectele se înlănţuie, ca şi concertele în diferite cluburi din ţară. Colaborări cu teatre, cum a fost cel pentru „Ithaca Dream”, semnarea unor coloane sonore pentru filme de scurtmetraj, preluarea de către casa de discuri franceză „Musea Records” pentru distribuţie internaţională şi de către casa de discuri italiană „Cramps Records”, care le asigură promovare şi distribuţie la nivel mondial, albumele de studio îi asigură un loc în elita muzicală a genului. În 2009, Kumm a primit premiul revistei „Actualitatea Muzicală”, a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, pentru secţiunea rock, pentru anul 2008. Anul acesta în concertele trupei au început să se audă şi sonorităţile muzicii electronice. Desigur, fanii formaţiei sunt la curent cu intrarea pe locul întâi, în luna decembrie a acestui an, la „Top Show Radio Guerrilla”, a piesei „Beautiful Country”. Pentru cei care mai au nevoie de un motiv în plus pentru a merge la concert, organizatorii anunţă un pahar de vin „on the house”.

Actriţă, compozitoare, cântăreaţă, Ada Milea invită şi ea publicul, tot astăzi, la Art Jazz Club. Iubitorii de teatru o cunosc din rolurile din spectacole ca „De ce fierbe copilul în mămăligă”, în regia lui Radu Afrim, pentru a da numai un exemplu. A semnat muzica pentru numeroase piese de teatru, ca „Aventurile lui Habarnam” de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija, „Chip de foc” de Marius von Mayenburg, regia Felix Alexa, „Şefele” de Werner Schwab, regia Sorin Militaru, „Nasul”, „Don Quijote”…

Ada Milea

Iar împătimiţii de jazz nu pot uita, desigur, colaborările ei cu violonistul de origine română Alexander Bălănescu, fie în „Insula”, adaptare după Gellu Naum, spectacol aplaudat, de altfel, şi la Londra, unde a avut premiera înaintea Bucureştiului, fie în „God’s Playground”, sau „Apolodor”.

La concertul de astă-seară sunt invitaţi şi Dorina Chiriac şi Radu Bânzău pentru fragmente din „Insula”.

Mâine, la Green Hours, ultimul concert de jazz al anului 2010, cu o formaţie ai cărei componenţi sunt o recomandare în sine. La clape, Raul Kuşak, unul dintre cei mai buni claviaturişti români, considerat adesea drept „cel mai bun instrumentist”, care a colaborat cu formaţii şi nume sonore ale jazzului şi blues-ului din România, dar şi cu artişti internaţionali, ca Aievea, East Village, Blazzaj, A.G. Weinberger, Ştefan Bănică Jr., Vali „Sir Blues” Racila, Holograf, Iris, Vama, Direcţia 5, Tom Smith, Platonic Band, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Paula Seling, Midnight Express, Blues Café, Blues Open Version… Trompetist este muzicianul de origine cubaneză Harvis Cuni Padron, cunoscut din trupa Zum. De o energie debordantă, el aduce întotdeauna pe scenă parfumul Caraibelor, prin solouri electrizante. Cei doi basişti, Dan Opriş, unul dintre membrii formaţiei Vama, şi Kiba, care a cântat cu trupa lui Horia Breciu, şi percuţioniştii Claudiu Purcărin, şi cubanezul, şcolit în Chile, Gilberto Acen Ortega se alătură trupei promiţând o seară de neuitat. Iar cei care, eventual, intră mai greu în atmosfera incendiară a unui astfel de concert vor fi ajutaţi de un pahar de palincă şi de slăninuţa afumată oferite de gazde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.