„JeruZalem” este marele câştigător al Trofeului Dracula la Dracula Film Festival 2015

Sâmbătă, 10 octombrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov, a avut loc Gala de închidere a celei de-a treia ediţii a Dracula Film.

Trofeul Dracula a fost câştigat de producţia israeliană JeruZalem, regizată de fraţii Doron şi Yoav Paz, care prezintă povestea a două turiste americane ce au ghinionul de a nimeri în timpul Apocalipsei în Ierusalim. Invazia demonilor şi a creaturilor mitologice este filmată de una dintre turiste prin intermediul Google Glass. Juriul compeţiiei de lungmetraj, format din compozitorul Simon Boswel, criticul de film Emanuel Lăzărescu şi artistul grafic Alexandru Ciubotariu, şi-a motivat astfel alegerea: “Pentru ineditul mod de a prezenta o poveste cu ajutorul tehnologiei viitorului şi de a-l face părtaş pe spectator la evenimentele de pe ecran. Proaspăt, inovator şi visceral”.

De asemenea, au mai fost acordate două Menţiuni speciale filmelor Liza, the Fox-Fairy/ Demonul Liza (Regia: Károly Ujj Mészáros, Ungaria), pentru cel mai bun mod de folosire a muzicii de film, şi lungmetrajului românesc Be My Cat: A film for Anne/ Un film pentru Anne (R: Adrian Ţofei) “pentru că este sinistru, neliniştitor şi dureros de privit. O combinaţie perfectă între interpretarea actoricească şi idee”.

Trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional merge în Spania, la Roberto San Sebastian, regizorul filmului Yayos, “pentru inteligenţa cu care citează discret din David Lynch şi din filmul cult Invasion of Body Snatchers, realizând un horror psihologic extrem de tensionat. Scenariul parabolă relevă psihoza posibilă în cadrul unei societăţi bolnave, unde empatia exagerată denotă ipocrizie şi falsitate”. Juriul Competiţiei de scurtmetraj internaţional a fost format din Marta Anaïs García Hermosilla, artist plastic şi selecţioner al festivalului Cryptshow (Spania), monteur-ul Eugen Kelemen şi criticul de film Sebastian Ceolca.

Regizorii peliculei JeruZalem, Doron şi Yoav Paz

În ataş, scurtmetrajul regizat de Mircea Bobînă, este câştigătorul Trofeului Vlădutz acordat celui mai bun scurtmetraj românesc. “Ne-a plăcut felul în care am fost transpuşi în nebunia personajelor principale încă din primele minute. Cadrele apropiate, punerea în context, ritmul alert, finalul, toate dau un film pe care l-am recomanda oricărui vrea să vadă un mic thriller psihologic care te face să vorbeşti mult după ce s-a terminat filmul. Cel mai mare avantaj e că e pur cinematografic, nu poate fi povestit, trebuie văzut”, şi-a motivat alegerea juriul compus din criticul de film Andrei Şendrea, Ana Nicolau, director general al editurii Nemira, şi bloggerul Ovidiu Eftimie.

O Menţiune specială a fost acordată şi scurtmetrajului Vacanţă la ţară (R. Andrei Tănase) pentru scenariu: “Ar putea fi un pilot bun pentru un Twin Peaks românesc, în care doi copii merg în vacanţă la ţară şi au parte de tot felul de întâmplări bizare”.

Cea de-a treia ediţie a Dracula Film Festival a avut loc loc între 7 şi 11 octombrie, în Braşov.

Dracula Film Festival are loc anual în luna octombrie, este organizat de Asociaţia Culturală Fanzin şi prezentat de Viasat History.

Dracula Film Festival este un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Braşov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.