Jihad pe banii statului belgian

A doua zi cu nivelul maxim de alertă teroristă în Bruxelles. Metroul şi majoritatea mijloacelor de transport în comun nu circulă, gările şi aeroporturile sunt păzite de patrule mixte (armată şi poliţie) puternic înarmate, vehicule militare pe străzi, cinematografe, muzee, străzi comerciale, restaurante şi cafenele închise.

Un concert programat pentru sâmbătă seara, la Bruxelles, al vedetei muzicii franceze Johnny Hallyday, a fost anulat în urma ameninţărilor cu atentate în regiunea Bruxelles. Peste tot se fac controale de securitate. Autoritățile recomandă populaţiei să respecte măsurile de securitate, fără să fie panicată sau să lanseze zvonuri, respectând doar informaţiile oficiale. A fost pus la dispoziţia populaţiei şi un număr de telefon special (1771) pentru semnalarea oricărei activități suspecte.

Autoritățile belgiene au decis azi să mențină alerta teroristă la nivel
maxim (4 pe o scară din 4) pentru regiunea Bruxelles și pentru ziua de
luni. Aceasta înseamnă potrivit codului de alertă de securitate belgian “o
amenințare extrem de gravă și iminentă”. Organismul care a decis menținerea acestei alerte maxime este OCAM (Organe de coordination pour l’analyse de la menace) pe baza tuturor informațiilor primite din partea tuturor instituțiilor implicate în menținerea ordinii și securității, fie civile sau militare, din Belgia.

În restul țării, deci atât în regiunea wallonă (francofonă), în cea flamandă, dar și cea germanofonă nivelul de alertă teroristă rămâne la 3 din 4. Metroul nu va circula nici luni, iar școlile primare, liceele și universitățile nu vor face cursuri. De ce s-a decis menținerea nivelul de alertă teroristă maximă în Bruxelles?”

Belgianul de origine marocană, Salah Abdeslam, nu a fost încă prins de poliție

În primul rând, poliția belgiană nu a reușit încă să îl prindă pe cetățeanul belgian de origine marocană, Salah Abdeslam, suspectat că s-a aflat printre teroriştii de la Paris. Un mandat internațional de urmărire a fost emis pe numele lui. Despre Salah există informații că s-ar afla în regiunea bruxelleză, în aşteptarea ocaziei de a fugi în Siria. Doi complici ai acestuia, cei care l-au transportat din Franţa în Belgia, după atentatele de la Paris, au fost arestați. Este vorba despre Hamza Attou et Mohamed Amri. Unul dintre ei a declarat că Abdeslam Saleh ar avea la el o centură cu explozibil.

Presa belgiană și cea franceză speculează că Salah ar fi trebuit să se arunce în aer în timpul atacurilor de la Paris, ca şi fratele său Brahim, dar s-a răzgândit și a preferat să se întoarcă în Belgia. Celălalt frate al celui urmărit, Mohamed, a acordat un interviu în studioul RTBF (radio-televiziunea publică belgiană) declarând că este convins că fratele său, Saleh, se ascunde undeva în Bruxelles.

Mohamed Abdelslam a spus că nimeni din familia sa nu a știut sau bănuit vreo schimbare în compartamentul fratelui sau, Saleh, care părea departe de imaginea jihadistului plin de fanatism religios. Înainte cu trei luni de comiterea atentatelor din Paris, Salah Abdeslam era cunoscut ca un tânăr căruia îi plăcea viața de noapte, care bea alcool și care nu frecventa nicio moschee.

Opinia lui Mohamed Abdelslam este că în cazul fratelui său nu se poate spune că a fost radicalizat, ci că a fost manipulat de către jihadiști, precum belgianul de origine marocană Abdelhamid Abaoud, coordonatorul atentatelor din 13 noiembrie de la Paris. Mohamed a lansat un apel fratelui său urmărit,cerându-i să se predea poliției: “Vreau să se predea pentru a explica lumii întregi cum au putut avea loc atentatele de la Paris și apoi pentru că este fratele meu și prefer să îl văd în închisoare decât în mormânt”.

Amenințarea teroristă nu se rezumă însă doar la cazul lui Abdeslam Saleh. Explicația premierului belgian, liberalul Charles Michel, a fost cât se poate de clară: “Este vorba de ipoteza ca mai mulţi indivizi cu arme şi explozibil să întreprindă acţiuni, poate chiar în mai multe locuri simultan”.

La rândul său, ministrul de interne belgian, Jan Jambon, a declarat într-un interviu VRT (televiziunea publică de limbă flamandă) că amenințarea terorismului cu care se confruntă în prezent Belgia este mai extinsă și nu se rezumă doar la riscurile presupuse de Salah Abdeslam, aflat încă în libertate.

„Există mai mulți suspecți – de aceea ne-am concentrat resursele noastre pe urmărirea mai multor persoane. Urmărim situația minut cu minut. Există o amenințare reală, dar facem tot ce putem, zi și noapte”, a mai spus ministrul belgian de interne.

Potrivit publicației belgiene La Dernière Heure, fratele femeii kamikaze (Hasna Ait Boulahcen), care s- aruncat în aer în timpul asaltului forțelor de poliție franceze asupra unui apartament din cartierul parizian Saint-Denis, a fost văzut în Belgia împreună cu alte persoane. Filiera jihadistă din Bruxelles pare să aibă tentacule mai mari. Ancheta atentatelor din Franţa s-a extins până în Turcia, unde au fost reţinuţi trei suspecţi, între care un belgian de origine marocană, bănuit că ar fi fost în legătură cu teroriştii de la Paris, în majoritatea lor belgieni de origine marocană.

Elemente-surpriză ale achetelor privind viesparele jihadiste din Bruxelles

Pe măsură ce autoritățile belgiene și-au intensificat anchetele, au apărut tot felul de elemente-surpriză. 215 jihadiști belgiene au primit ajutoare de șomaj, în timp ce se aflau în Siria să lupte alături de organizația teroristă Statul Islamic.

Astfel, potrivit informațiilor dezăluite de presa belgiană, un total de peste 80.000 de euro au fost deja plătiţi părților luptători din Siria. De acești bani primiți de la sistemul de asigurări sociale belgia (CPAS) jihadiștii belgieni s-au folosit pentru a-și finanța perioadele lor ca “turiști teroriști”, așa cum se autodefinea cinic într-un videoclip de pe YouTube belgianul de origine marocană Abdelhamid Abaoud, coordonatorul atentatelor din 13 noiembrie de la Paris.

Totodată, serviciile de securitate belgiene fișaseră în ultimii ani aproape 1000 de cetățeni belgieni de origine arabo-musulmană care făceau naveta între Belgia și teritoriile ocupate de Statul Islamic în Siria și Irak. Ei au fost identificați, li se știau datele personale, legăturile de familie, cercurile de prieteni, contactele frecvente și cazierele judiciare, dar nu au mai fost urmăriți la întoarcerea lor din Siria. Probabil, li s-a spus să înceteze propaganda jihadistă pe teritoriul regatului și …atât.

O informație de ultimă oră apărută în presa belgiană în urma anchetelor la nivel federal, informație care are un caracter mai degrabă anecdotic, dezvăluie detalii ale muncii de pregătire a atentatelor puse la cale de jihadiștii belgien. Poliția se întreabă de ce, la finalul lunii octombrie, Salah Abdeslam a frecventat mai multe baruri gay din Bruxelles, așa cum au arătat camerele de supraveghere și după cum au mărturisit și proprietarii unor astfel de locații. El a fost identificat de patru sau cinci ori, intrând în aceste locuri cunoscute ca fiind locuri de întâlnire ale comunității gay din Bruxelles.

Unii consideră că Saleh ar fi fost trimis de Statul Islamic să repereze potențiale “locuri ale păcatului și pierzaniei” (expresiile apar în retorica homofobă a fanaticilor islamiști din această organizație teroristă) pe care, ulterior, le-ar fi putut ataca cu kalashnikov-ul sau cu grenade. Surse din cadrul poliției au spus că este la fel de probabil ca, atât Saleh, cât și fratele său Brahim, să fi încercat să sustragă din aceste baruri, pe diverse căi, cărți de identitate și permise de conducere ale clienților ca să își disimuleze ulterior identitatea în cadrul unor operațiuni teroriste în Paris.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.