Jihadiste ISIS cu cetățenie surpriză

Patru femei cu cetăţenie germană, inclusiv o adolescentă, au fost reţinute de autorităţile irakiene, fiind acuzate că s-au alăturat în ultimii ani jihadiştilor Statului Islamic, dezvăluie Die Spiegel. Cele patru femei sunt într-o închisoare de pe aeroportul din Bagdad şi primesc asistenţă consulară de la ambasada Germaniei.

Diplomaţii germani le-au deja vizitat pe cele patru femei din spatele gratiilor, iar acestea sunt într-o stare bună având în vedere circumstanţele.

Autorităţile irakiene au prezentat diplomaţilor germani o listă cu numele celor patru femei, printre care se numără şi adolescenta Londa W. din orăşelul Pulsnitz, situat în apropiere de Dresda.

Jurnaliştii susţin că una dintre cele patru femei are origini marocane, iar a doua are paşaport german deşi a venit din Cecenia.

Acestea riscă pedeapsa capitală dacă sunt acuzate de autorităţile irakiene de apartenenţă la o grupare precum Stat Islamic.

Marţi, procurorii germani au anunţat că încearcă să determine dacă o adolescentă germană în vârstă de 16 ani, care a dispărut după ce s-a convertit anul trecut la Islam, se numără printre cei 20 de luptători străini ai ISIS descoperiţi de forţele irakiene într-un tunel subteran de sub Oraşul Vechi al Mosulului.

Adolescenta era în legătură cu mai mulţi membri ai grupării jihadiste online şi aceasta s-a convertit la Islam.

Înainte de dispariţie, procurorii germani o anchetau pentru pregătirea unei acţiuni violente.

Douăzeci de luptători străini au fost găsiţi săptămâna trecută într-un tunel subteran de sub Oraşul Vechi al Mosulului, la doar câteva zile după eliberarea oraşului de sub ocupaţia Statului Islamic.

De asemenea, jihadiştii aveau asupra lor arme şi centuri sinucigaşe, potrivit autorităţilor guvernamentale de la Bagdad.

Printre cei 20 de jihadişti se numără cinci cetăţeni germani, trei ruşi, trei turci şi doi cetăţeni din Canada.

BfV extimează că 930 de persoane au plecat în ultimii ani din Germania pentru a se alătura jihadiştilor Statului Islamic din Irak şi Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.