Jihadul terorii și strania neputință

„Discursurile de după atentate sunt atât de bine rodate, încât un ordinator ar putea scrie articolele în locul ziariştilor. Doar numele şi datele trebuie schimbate. Povestea se repetă ca o ritornelă: islamul nu este aici pentru nimic, teroriştii sunt o mână de nebuni radicalizaţi, fără legătură cu islamul căruia îi provoacă probleme considerabile; de altfel, musulmanii figurează şi ei printre victime, chiar dacă niciodată nu au fost vizate locurile sau simbolurile musulmane. Iar în faţa acestor acte odioase trebuie luate măsuri de securitate, inclusiv distrugând bazele din străinătate ale teroriştilor, dar cel mai bun răspuns este de a nu schimba nimic, de a continua viaţa de dinainte, de a păstra valorile şi libertăţile noastre şi îndeosebi de a rămâne uniţi, iubindu-ne unii pe alţii, pentru că ţările europene nu au duşmani…“

Rândurile de mai sus au apărut pe site-ul Atlantico.fr imediat după atentatul sinucigaş din Manchester, soldat cu 22 de morţi şi câteva zeci de răniţi, act terorist revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Le-am reprodus întrucât ele pun punctul pe i într-un moment în care se eludează adesea esenţialul. Reamintim câteva date.

Bombe sofisticate și lentoarea MI5

Revenind la Manchester, trebuie spus că, dacă în cazurile amintite s-ar putea vorbi doar până la un punct despre lupi solitari, acum s-a dovedit că avem de-a face cu o reţea bine structurată, atestată de cele 14 arestări operate deja. Or, aşa ceva nu se realizează de azi pe mâine! Pivotau respectivii în jurul lui Salman Abedi, 22 de ani, de origine libiană, sau el a fost ales de celulă să comită atentatul? Bomba artizanală, după unii, era în realitate una sofisticată, cu un detonator neobişnuit, care conţinea un mic circuit imprimat, şi nu un simplu întrerupător, cum e cazul adesea. Prezenţa acestei piese electronice ar putea sugera că ea putea fi detonată atât de kamikaze, cât şi de cei care au planificat atentatul. Pe scurt, bomba artizanală era, de fapt, „una mare, sofisticată, făcută cu materiale greu de obţinut în Marea Britanie“.

De aici pornind, un capitol special trebuie rezervat disfuncționalităţilor evidente şi stridente din activitatea serviciului MI5, cel de securitate internă, evidenţiate de investigaţii. Cele mai frapante au fost semnalate luni de ziarul The Guardian, potrivit căruia „cadrele didactice şi personalităţile religioase din Manchester, care-l cunoşteau pe Salman Abedi, au alertat în mai multe rânduri autorităţile în ceea ce priveşte punctele lui de vedere extremiste“, dar totul a fost în zadar. Este motivul pentru care s-a şi declanşat o anchetă internă în MI5. În fine, The Times informa că serviciile de securitate britanice îl fişaseră.

Navetiști în Libia

Pe scurt, firul roşu al tuturor acestor atentate îl reprezintă faptul că teroriştii erau cunoscuţi de serviciile de securitate din acele ţări. Ei, şi? De asemenea, MI5, care se pretinde superperformant, nu s-a sesizat niciodată în cazul familiei Abedi, cunoscută de comunitatea libiană din Manchester ca fiind excesiv de „pioasă“, iar unii membri ai ei, între care Salman, voiajau mereu în Libia. De ce? În context, reamintim că nucleul dur al al-Qaida provenea din oraşul libian Benghazi şi e greu de crezut că specialiştii britanici în antiterosrism nu ştiau aceste amănunte sau că nu erau la curent cu ceea ce se petrecea în sânul comunităţii musulmane (libiene) ce frecventa moscheea Didsbury din Manchester.

Daesh, „muza jihadiştilor sedentari“

Dacă tot am vorbit despre al-Qaida, cei ce au studiat istoria ei şi pe a Statului Islamic arată că, în timp ce prima are ca ca fixaţie SUA, cea de a doua vizează Occidentul european şi Rusia. Apoi, Daesh nu a revendicat niciodată o acţiune teroristă care nu-i aparţine şi se concentrează cu deosebire asupra „jihadului terorii“, acesta fiind mult mai mediatizat decât cel obişnuit. Prin violenţa asta extremă, capii săi doresc, între altele, să ofere un exemplu care să inspire toţi „jihadiştii sedentari“, cum arăta ziarul Le Figaro. Este vorba despre cei care nu s-au putut deplasa în „califatul siriano-irakian“, spre a duce „războiul sfânt“. Sunt elemente cu atât mai importante azi, în condiţiile în care se spune mereu că Statul Islamic a pierdut părţi semnificative din terenul pe care-l controla, ceea ce explică, aşa cum declara purtătorul său de cuvânt, că gruparea ar putea „pierde oraşe şi bătălii, dar nu va fi niciodată învinsă“. Ca urmare, ziarul Le Parisien scria că „Statul Islamic este pe cale să piardă bătăliile în Siria şi Irak, dar câştigă teren peste tot în lume“, în acest sens fiind dispusă să facă orice pentru a nu dispărea, aceasta adoptând acel „Memorandum al barbariei“, un manual pe care gruparea-mamă – al-Qaida – îl publicase în 2004 pentru Irak, considerat acum o sursă de inspiraţie pentru toţi jihadiştii din lume, care şi explică strategia terorii despre care aminteam.

„Cooperarea antiteroristă“, în ceață

Ar mai trebui amintit şi că, după cum opinează specialiştii, în realitate, pe continent, progresul în cooperarea antiteroristă rămâne o necunoscută de talie, acesta fiind şi motivul pentru care noul preşedinte francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat „dorinţa de a întări cooperarea europeană“ în domeniu. Este vorba despre probleme sensibile, care presupun o mare încredere între parteneri. De altfel, spre a se scuza lipsa – ori precaritatea – ei, s-a evocat aşa-numita transmitere Rusiei de către preşedintele Trump a unor informaţii primite de SUA de la Israel şi care priveau Daesh. Totuşi, până la acest exemplu, cum se explică faptul că nu există o agenţie europeană de informaţii eficientă, deşi continentul a fost, este şi rămâne ţinta privilegiată a atâtor atentate sângeroase?

Putin: „40 de ţări, inclusiv membre ale G20, finanţează Daesh“

Un subiect evitat adesea de unele mari cancelarii ale lumii este finanţarea Daesh, un exemplu clasic de orbul găinilor dovedit de „cei mari“. Altfel, de unde provenea acel tanc nou cu care jihadiştii defilau în fieful lor din Rakka? Dar mitralierele sau automatele Kalaşnikov scoase din ţiplă, pe care le au fiecare dintre ei? Dar sutele de automobile Toyota? Dar lăzile de muniţie ori grenade? Le fabrică jihadiştii? Le comercializează Lesotho, Vanuatu ori Insulele Capului Verde? Cecitatea marilor lumii este ciudată şi mai scandaloasă când vine vorba despre contrabanda cu petrol: cum pot dispărea tancurile petroliere de sub „privirea“ sateliţilor-spion? Chiar dacă voi fi acuzat de partizanat, voi aminti că, la summitul G20 din noiembrie 2015 (Turcia), Vladimir Putin declara că deţine date şi dovezi potrivit cărora persoane provenind din 40 de ţări, inclusiv membre ale G20, finanţează Daesh, iar sursele acesteia se diferenţiază mereu. Contrabanda cu petrol sau cu bunuri de artă, jaful, traficul de persoane, taxele fixate locuitorilor din teritoriile controlate şi sumele uriaşe obţinute din răscumpărarea ostaticilor au făcut ca, în 2015, bugetul acesteia să treacă de 2 miliarde de dolari, fiind, de departe, cea mai bogată grupare teroristă de pe Glob.

Masood, radicalizat în închisoare

Încep cu Adrian Russel Ajao (Khalid Masood), 52 de ani, autorul atentatului comis cu un camion la Londra, pe 19 martie a.c., soldat cu cinci morţi, între care şi o româncă, ins convertit ulterior la islam, fiind inspirat de Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic). A fost condamnat prima oară în 1983, apoi, de mai multe ori, pentru agresiune şi posesie de arme. Important de semnalat, numele lui a apărut într-o anchetă legată de violenţa extremistă, el radicalizându-se în timpul petrecut în închisoare. Din atare perspectivă, un raport al unei organizaţii londoneze susţine că puşcăriile europene au devenit o „pepinieră“ pentru reţelele jihadiste. Dar, ciudat, serviciile secrete nu ştiu sau ignoră asta!

Amri plimbărețul

Anis Amri, 24 de ani, tunisian, autorul atentatului comis tot cu un camion la Berlin, pe 19 decembrie 2016, soldat cu 12 morţi şi numeroase victime, a fost ucis în Milano, după ce fugise de la locul faptei şi, patru zile, se plimbase prin Olanda şi Franţa. Şi atentatul lui a fost revendicat de Daesh, iar decesul său, după o altercaţie cu o patrulă a poliţiei italiene, a fost anunţat de agenţia de propagandă Amaq a Statului Islamic. Aceasta a difuzat şi un clip video în care Amri depunea jurământ de credinţă lui Abu Bakr al-Baghdadi, sangvinarul lider al Daesh. Venise în Germania, în iulie 2015, după ce a petrecut patru ani în Italia, unde fusese condamnat pentru că a dat foc la o şcoală. După atentatul din Berlin, presa germană – şi nu numai – s-a dezlănţuit împotriva guvernului Merkel, acuzând gravele disfuncţionalităţi, dovedite şi de cele 30 de ore în care teroristul a dispărut, după care s-a lansat o alertă de căutare pe pământ german şi european.

Bouhlel, „radicalizare bruscă“

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31 de ani, rezident tunisian în Franţa, autorul atentatului de la Nisa, 14 iulie 2016, comis tot cu un camion şi soldat cu cel puţin 84 de morţi (între care şi români) şi peste 200 de răniţi, avea antecedente judiciare. Autorităţile pretind că se radicalizase brusc şi de aceea nu fusese semnalat de serviciile speciale, dar rapida revendicare de către Daesh a atacului său „lasă să se înţeleagă că ar fi avut legături cu organizaţia teroristă respectivă“. Pe urmă, cinci persoane au fost reţinute după atentat, iar printre contactele sale se afla şi Omar Diaby, figură de seamă a jihadismului din Nisa.

Akilov, cerere de azil

Rakhmat Akilov, 39 de ani, autorul atentatului din Stockholm (Suedia), de pe 7 aprilie a.c., în care a folosit tot un camion, provocând decesul a patru persoane şi rănirea altor 15, venise în Suedia din Uzbekistan spre a cere azil. Le-a declarat anchetatorilor că a vrut să pedepsească „infidelii“ islamului şi că a acţionat din ordinul Statului Islamic, ale cărui filme de propagandă le urmărea sistematic. Simpatizant al grupului internaţional islamic Hizb ut-Tahrir, era cunoscut de serviciile de informaţii suedeze, dar nu a fost interpelat niciodată. Pe 15 decembrie 2016, cererea de azil îi fusese refuzată, iar în aprilie a comis atentatul.

Clișeele protocolare ale liderilor lumii

Atentatul de la Londra

Theresa May – 24 martie 2017 – „Aici, oameni de toate naționalitățile se adună și sărbătoresc libertatea. Acest om a comis un atac împotriva tuturor, împotriva oamenilor liberi de pretutindeni. În numele poporului britanic, vreau să le mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat și pentru solidaritatea arătată. (…) Colegii mei mi se vor alătura pentru a trimite condoleanțe celor care au fost loviți de tragedie. În acest moment nu există informații concrete de iminență a unui atac terorist. Vom lua măsuri pentru a ne ajuta. Sute de agenți ai poliției au lucrat pe parcursul nopții pentru a descoperi cine a participat la acest complot. Ce vă pot spune este că atacatorul era născut în Marea Britanie, cercetat de MI5 pentru cazuri de violență extremistă. În aceste momente nu era în vizorul poliției și nu aveam informații despre planurile sale teroriste. Vom investi dublu în Apărare. Suntem responsabili pentru siguranță de aici. Cine are nevoie de ajutor aici va găsi sprijin.“

Vladimir Putin – 24 martie 2017 – „Este evident că pentru contracararea amenințării teroriste este necesară unificarea reală a eforturilor tuturor membrilor comunității mondiale. Forțele terorii acționează tot mai mișelește și mai cinic.“

Sorin Grindeanu – 23 martie 2017 – „Daţi-mi voie să transmit compasiunea mea, a noastră, a Guvernului pentru familiile victimelor, pentru cei care au suferit în urma acestui act petrecut la Londra. Vreau să vă spun că inclusiv în urmă cu câteva minute am avut o discuţie cu ambasadorul României la Londra, am fost în permanentă legătură şi cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu domnul ambasador. Vreau să-i felicit pentru modul în care au gestionat la Londra situaţia (…).“

Klaus Iohannis, pe Facebook – 21 martie 2017 – „Sunt alături de românii răniți în atacul teribil din Londra și de toți cei afectați. Condoleanțe familiilor victimelor. RO solidară cu UK.“

Comunicat al Administrației Prezidențiale din România – 23 martie 2017 – „Președintele României a condamnat în termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, lângă Parlament, simbolul democrației britanice, și a exprimat solidaritatea deplină a României și a poporului român cu Regatul Unit. Președintele Klaus Iohannis a transmis, totodată, în numele său și al României, condoleanțe familiilor victimelor și urări de însănătoșire grabnică celor răniți.“

Atentatul de la Stockholm

Stefan Löfven – 8 aprilie 2017 – „Toată Suedia este în doliu, dar vom trece peste asta împreună.“

Klaus Iohannis – 10 aprilie 2017 – „Doresc să adresez, în numele meu și al României, sincere condoleanțe familiilor victimelor și însănătoșire grabnică celor răniți, printre care se află și un cetățean român. În aceste momente de grea încercare, doresc să exprim solidaritatea deplină a României și poporului român cu Regatul Suediei și întregul său popor. Condamn cu fermitate astfel de acte de cruzime îndreptate împotriva unor oameni nevinovați și vă asigur că România rămâne un partener hotărât și angajat alături de Regatul Suediei în combaterea terorismului.“

Igor Dodon – 8 aprilie 2017 – „Maiestate, în numele poporului Republicii Moldova și al meu personal, exprim sincere condoleanțe tuturor cetățenilor suedezi ca urmare a atacului terorist revoltător comis la Stockholm. Totodată, Vă rog, Maiestate, să transmiteți întreaga noastră compasiune familiilor îndoliate, iar celor răniți – însănătoșire grabnică și multă putere să treacă peste momentele dificile.“

Atentatul de la Nisa

François Hollande – 15 iulie 2016 – „Franţa a fost lovită în ziua sa naţională, 14 iulie, simbol al libertăţii. Drepturile omului sunt negate de terorişti. Franța este sub amenințarea terorismului islamist. Este clar că trebuie să facem totul pentru a lupta împotriva flagelului terorist.“

Manuel Valls – 15 iulie 2016 – „Lumea va câștiga acest război împotriva terorismului. Teroriștii vor să ne dezbine. Nu a existat nicio breșă în securitatea națională care să permită această tragedie.“

Angela Merkel – 15 iulie 2016 – „Noi, toți cei strânși la summitul ASEM (n.r. – Asia Europe Meeting), suntem uniți în sentimentele noastre de stupoare față de crima în masă de la Nisa. Germania stă în lupta împotriva terorismului alături de Franța, uniți cu mulți, mulți alții. Sunt convinsă că, în pofida dificultăților, vom câștiga această luptă.“

Boris Johnson – 15 iulie 2016 – „Nicio țară nu este imună la terorism, iar noi suntem uniți cu partenerii noștri francezi și europeni în gestionarea acestor amenințări la adresa țărilor noastre și modului nostru de viață.“

Binali Yildirim – 15 iulie 2016 – „Împărtășim durerea națiunii franceze în contextul unui incident teribil. Reiterez că vom coopera cu guvernul de la Paris pentru combaterea terorismului și suntem pregătiți să întindem o mână de ajutor.“

Klaus Iohannis – 19 iulie 2016 – „Am primit cu profund regret vestea, recent confirmată de autoritățile franceze, a decesului cetățeanului român care a fost dat dispărut în urma atacului terorist de la Nisa, din cursul serii de joi, 14 iulie a.c. România va continua lupta împotriva flagelului terorist, cu toate instrumentele și mecanismele disponibile. Adresez cele mai sincere condoleanțe familiei și le sunt alături în aceste momente de cumplită durere. Le doresc însănătoșire grabnică și multă putere soției și copilului celor doi, care se află internați la Nisa. Sunt în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe și cu reprezentanţii misiunilor diplomatice române din Franţa, care acordă tot ajutorul şi sprijinul necesare în această situaţie dramatică. Nimic nu poate alina durerea celor apropiați, așa cum nimic nu poate justifica astfel de acte teroriste abominabile.“

Jean-Claude Juncker – 15 iulie 2016 – „Sunt foarte afectat și îndurerat de încercarea grea care a lovit frumosul oraș Nisa în această zi de sărbătoare națională. Aș vrea să-mi exprim solidaritatea față de victime și de familiile lor și față de toți francezii aflați în doliu, în urma acestui act de teroare atât de laș.“

Donald Tusk – 15 iulie 2016 – „Toți suntem uniți împotriva urii și a violenței. Este un paradox tragic faptul că victimele atacului de la Nisa sunt oameni care sărbătoareau libertatea, egalitatea, fraternitatea.“

Atentatul de la Berlin

Joachim Gauck – 19 decembrie 2016 – „Mă gândesc la rudele celor care au murit în atentat. Sunt extrem de trist. Este o noapte neagră pentru Berlin și pentru Germania.“

Angela Merkel – 20 decembrie 2016 – „Amenințarea teroristă rămâne pe ansamblu prezentă, cum a fost de mulți ani, și acest lucru îl știm cu toții. Pentru mine și pentru ansamblul guvernului, datoria cea mai importantă a statului este protecția cetățenilor. În acest moment, presupunem că ne confruntăm cu un atentat terorist, este greu să realizăm acest lucru, să ne imaginăm că un om ar face așa ceva. Sunt atâția oameni care stau în centre de refugiați și germani care se oferă voluntari și îi ajută pe cei care vin în țara noastră să se integreze.“

Thomas de Maiziere – 20 decembrie 2016 – „Nu trebuie să renunțăm la modul nostru de viață fundamentat pe libertate. Târgurile de Crăciun și adunările trebuie să continue, cu desfășurarea unor măsuri de securitate adecvate.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.