Jo Leinen: „Mineritul cu cianuri de la Roşia Montană va avea consecinţe negative pentru foarte mulţi ani”

Descris de presa internaţională drept cel mai influent europarlamentar din actuala legislatură a PE, Jo Leinen, europarlamentar german social-democrat, preşedintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European, a acordat un interviu în exclusivitate pentru cotidianul.ro pe tema controversatului proiect de extragere a aurului de la Roşia Montană.

Cotidianul.ro: Cum vede preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European proiectul minier de la Roşia Montană?

Jo Leinen: Ce se întâmplă sau e pe cale să se întâmple la Roşia Montană este un subiect care preocupă nu numai românii, ci şi întreaga Uniune Europeană. Cianurile sunt substanţe toxice, care dăunează enorm sănătaţii şi mediului. În ultimii 25 de ani, aceste cianuri au provocat catastrofe în multe ţări, iar efectele sunt durabile în timp.

Ce se mai poate face în acest moment, de acolo, de la nivelul PE, pentru a împiedica mineritul cu cianuri din Munţii Apuseni?

Aş vrea să reamintesc faptul că în legislativul european am adoptat, cu sprijinul a 78% dintre eurodeputaţi, o rezoluţie pentru interzicerea cianurilor în minerit. Comisia de Mediu a PE a vizitat Roşia Montană şi trebuie să vă spun că suntem foarte îngrijoraţi de impactul legat de mediu al proiectului cu cianuri, dar şi de alte subiecte care pot fi tratate în alte comisii parlamentare, precum patrimoniul istoric de acolo sau strămutarea satelor şi a locuitorilor din zonă. În acest sens, eu ca preşedintele al Comisiei de Mediu a PE voi sesiza şi Comisia de Cultură şi pe cea de Dezvoltare pe chestiunile punctuale legate de Roşia Montană. Tehnologia bazată pe cianuri nu reprezintă singura soluţie şi ne dorim să găsim împreună strategii alternative de dezvoltare a regiunii Roşia Montană.

Domnule Jo Leinen, ce părere aveţi despre faptul că autorităţile române – începând de la preşedintele României şi terminând cu colegi români ai dumneavoastră din grupul parlamentar al PPE – susţin din răsputeri demararea cât mai rapidă a proiectului de extragere a aurului de la Roşia Montană?

Mineritul cu cianuri nu este o chestiune pe care să o aprobăm cu inconştienţă, în grabă. Mineritul cu cianuri e mult mai dăunător decât ne imaginăm sau decât spun cei care susţin astfel de proceduri de extracţie minieră. Aşa cum am spus şi la dezbaterea de azi de la Bucureşti, acest proiect al companiei Roşia Montană Gold Corporation poate părea că produce beneficii pentru câţiva ani, dar se va dovedi că va avea mult mai multe consecinţe negative pentru foarte mulţi ani de aici înainte.

Cum vede un europarlamentar cu multă experienţă aşa cum sunteţi dumneavoastră desele intervenţii propagandistice ale preşedintelui României în favoarea demarării de urgenţă a mineritului cu cianuri la Roşia Montană?

Asta e ceva anormal! Conducerea unei ţări europene, democratice – preşedinte, prim-ministru, miniştri – trebuie să fie obiectivă în astfel de probleme. Aceasta este principala îndatorire a unor guvernanţi, a statului. Atunci când obiectivitatea autorităţilor dispare şi se intervine în favoarea unei companii şi a creşterii cu orice mijloace a profitului, este clar că apar altfel de interese care nu mai au legătură cu interesul de stat.

Ce părere aveţi, domnule Jo Leinen, despre localnicii de la Roşia Montană care s-au organizat în diferite asociaţii şi ONG-uri şi luptă din răsputeri împotriva proiectului RMGC şi pentru a-şi păstra casele în acea zonă?

Sunt nişte oameni foarte curajoşi, admirabil de curajoşi! Aceşti oameni merită să fie sprijiniţi şi înteleşi.

Apropos de aceşti oameni curajoşi care luptă pentru dreptul de a-şi păstra proprietăţile şi identitatea, ştiaţi că Traian Băsescu, preşedintele României, într-o întâlnire acum câteva luni la Roşia Montană, i-a numit ” bolşevici”?

Traian Băsescu e recunoscut în Europa pentru stilul ăsta agresiv de a se exprima. Nu-i nicio noutate! În afara faptului că e o jignire, există şi un nonsens în spusele lui Traian Băsescu. Aceşti oameni curajoşi de la Roşia Montană care luptă pentru ce le aparţine – proprietăţi, identitate istorică, mediu curat – sunt exact opusul unor bolşevici!

O ultimă întrebare, domnule europarlamentar Jo Leinen. Aţi fost la Roşia Montană?

Eu încă nu am ajuns. Colegi de-ai mei din Comisia de Mediu a PE au fost, iar eu urmează să ajung acolo. Şi de abia aştept! Din toate fotografiile pe care le-am văzut până acum, mi-am dat seama că e o zonă minunată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.