Joc la „două capete” sau doar slăbiciunile politicianului „necopt”?

Timp de trei săptămâni m-am gândit dacă să scriu sau nu rândurile ce urmează. O fac pentru ca omul politic Victor Ponta să priceapă câte ceva şi prin atitudinea viitoare să-mi contrazică toate îndoielile, toate suspiciunile.

Nu ştiu dacă şi în ce măsură şi-a dat seama tânărul prim-ministru că scaunul ce avea să-l ocupe, deşi capitonat cu mult entuziasm şi bune intenţii, era, este, totuşi, un scaun de ceară. Delegându-şi mare parte din atribuţiile guvernamentale unui priceput expert economic, a avut tot răgazul să se dedice activităţii politice către care îl şi trage „aţa”. Numai că una este să fii politician în vremuri de linişte şi pace politică şi socială şi cu totul alta în vâltoarea tensiunilor ei. Momentele de cumpănă în care destinul personal sau colectiv stă agăţat de un fir de păr care depinde de tine dacă se rupe ori nu, dau măsura staturii politice a omului de stat. Mulţi i-au spus domnului Ponta, mai în glumă, mai în serios, pentru câteva asemănări fizionomice, Micul Titulescu. Astăzi înţelegem că într-adevăr, a fost o glumă. Distanţa dintre cei doi se măsoară în ani lumină măcar dacă ne gândim şi luăm în calcul faptul că acolo unde a excelat Titulescu, a clacat ruşinos Victor Ponta.

Pentru a coborî, în interesul său şi al ţării, cu picioarele pe pământ, pe solul tare, arid al realităţilor dramatice actuale, punem câteva întrebări din al căror răspuns sperăm să facă un exerciţiu de sinceritate şi un subiect de reflecţie.

1. Maşinăria suspendării lui Traian Băsescu a demarat în trombă, cu motoarele turate în plin. Pe parcurs, în calitate de copilot aţi încurcat pedala acceleraţiei cu frâna. Aţi frânat când trebuia să vă desprindeţi clar în câştigători. Mai ales că aţi beneficiat de susţinerea a 7,5 milioane de cetăţeni spectatori. În ce fel vă asumaţi gâlceava devenită război şi nebunia iscată de momentul nefast al acceptării directivelor arbitrare venite din partea Uniunii Europene? Şi de ce aţi făcut-o? Din slăbiciune? Din nepricepere? Din calcul?

2. De ce nu aţi făcut un subiect de dezbatere publică din cele 11 porunci ale comisarilor cu câte 12 stele pe umeri? Poate ca Parlamentul, poporul ar fi avut cu totul alte opinii şi opţiuni.

3. În diferite apariţii televizate şi câteva interviuri, aţi pendulat complăcându-vă în atitudini contradictorii : de la intransigenţa, de la refuzul ferm al coabitării cu Traian Băsescu odată întors la Cotroceni, până la înmuierea tonului şi a consecvenţei, luând în serios, ca posibil şi un asemenea scenariu al sa-i zicem, coabitarii cu dispreţ!. Oare vă puteţi iluziona în aşa de mare măsură în viabilitatea unui asemenea proiect încât in mintea cetăţeanului să nu se nască chiar întrebarea din titlu? Credeţi sau nu că un astfel de joc la „două capete” ar reprezenta o pată de neşters , scump plătită în viitorul dumneavoastră politic?

4. Cum susţineţi fermitatea afirmaţiei lui Crin Antonescu că Traian Băsescu nu se va mai întoarce la Cotroceni şi cât de mult credeţi în ea?.

5. Cât de îndepărtată sau apropiată vi se pare ziua în care îl veţi lăsa singur pe Crin Antonescu?

Foarte mulţi dintre cetăţeni au înghiţit cu noduri, greu, ca pe o găluşcă nedigerabilă, numirea lui Ioan Rus la MAI cu girul dumneavoastră. Care a fost rostul şi sensul mulţumirilor şi a declaraţiei de susţinere adresate acestuia la sfârşitul mandatului în care şi-a îndeplinit doar deserviciile? De multe ori, în urma excesului de diplomaţie se vede mai bine urzeala străvezie a iţelor!.

7. Ce se întâmplă cu domnul Liviu Dragnea, strategul mobilizator?

A ieşit în décor? S-a retras din peisaj? Unde? În munţi, în staţiuni montane? Noi ştim că rezistenţa democratică se organizează la vedere, pe străzi şi în pieţe publice.

Nu sunteţi Micul Titulescu ci, din păcate, doar Micul Ponta. Cu ce preţuri şi cu ce sacrificii credeţi că 7,5 milioane de votanţi ar mai putea să aştepte până la creşterea, până la maturizarea dumneavoastră politică?

Scaunul de prim-ministru al domnului Ponta, de ceară, nu are buton pentru catapultare. La focul evenimentelor arzătoare şi al indeciziilor, se va topi văzând cu ochii cu fiecare oră, zi, săptămână.

Ioan Viştea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.