Jocuri de culise pentru șefia unui partid cu o mare gaură la buget

Sloganul care a scris istorie la sfârșitul secolului XIX, „Daţi un leu pentru Ateneu!“, este din nou actual pentru curtea liberalilor. Condus în regim de avarie cu președinți interimari atât la centru, cât și în teritoriu, PNL se zbate nu doar să facă față rolului de principal partid de opoziție, dar și să-și achite „colecția“ de datorii care au ajuns la aproximativ 6 milioane de euro.

Ticluirea și desfacerea alianțelor în perspectiva Congresului reprezintă o altă îndeletnicire care le ocupă aproape tot timpul liberalilor. Sarcina de a lupta pe mai multe fronturi, cel puțin ca să facă figurație, dacă victoriile sunt greu de obținut de șefii interimari și care încă își amintesc cu drag că provin din vechiul PNL sau din fostul PDL, este de-a dreptul istovitoare pentru unii din actuala conducere a partidului, motiv pentru care au decis că jocurile de imagine sunt mult mai ușoare și dau rezultate imediate. Agitația pe care o provoacă continuu algoritmii de interschimbare a candidaților și a echipelor acestora țin, fără mare efort, opinia publică cu ochii fixați pe PNL.

Șantaj cu candidaturile contra a 3 lei

Biroul Politic Naţional al PNL a modificat regulamentul privind organizarea, desfăşurarea şi conducerea activităţii organizaţiilor locale şi judeţene în așa fel încât membrii de partid care nu şi-au plătit cotizaţia nu vor putea candida la nicio funcţie în cadrul alegerilor interne şi nici nu vor putea fi delegaţi în cadrul conferinţelor judeţene sau la Convenţia Naţională. Modificarea adusă Regulamentului PNL care impune această interdicţie îi vizează pe liberalii care nu şi-au plătit cotizaţia începând cu luna iulie 2016. Totuşi, dacă vor să participe la alegerile interne din partid, liberalii îşi pot plăti cotizaţiile restante până la începutul procesului electoral intern. Cotizaţia minimă în PNL pentru membrii care nu au funcţii în partid sau în administraţie este de 3 lei pe lună, în timp ce membrii Biroului Politic Judeţean pot plăti până la 250 de lei pe lună, în funcţie de posturile deţinute și în cadrul Biroului Politic Local. Membrii Biroului Permanent Judeţean plătesc 250 de lei, membrii Biroului Permanent Local – 200 de lei, iar un consilier judeţean, respectiv local, oferă partidului în plus 1/3 din indemnizaţie. Probleme sunt în cazul liberalilor care sunt membri în ambele birouri, iar aceştia sunt dezorientaţi când vine vorba de plata cotizaţiei ori la municipiu, ori la judeţ.

Parlamentarii PNL dau, lunar, câte 1.000 de lei partidului. Cei mai fericiți sunt membrii pensionari, pentru că ei scot din buzunar doar câte 1 leu. Din cei 3 lei ai liberalilor de rând, un leu rămâne la organizaţia de bază, unul e direcționat către organizaţia judeţeană şi un altul merge către puşculiţa centrală.

Mai au 1 an pentru plata a 5 milioane de euro

Fuziunea cu PDL a venit la pachet pentru PNL și cu niște datorii cumulate, care au devenit de atunci încoace de-a dreptul istorice. Din datoria de 6 milioane de euro, PNL a plătit doar un milion. Termenul final pentru onorarea obligațiilor bănești este sfârșitul anului viitor. Strânși cu ușa de sumele mari pe care trebuie să le înapoieze creditorilor, dar și de termenul destul de mic pe care-l au la dispoziție, liberalii au hotărât ca toți consilierii locali, județeni, viceprimarii și primarii să doneze partidului câte un salariu pe an. Această măsură salvatoare i-ar ajuta pe liberali, numai că aceștia nu au nicio evidență centralizată a tuturor aleșilor lor locali. Deja se lucrează, la foc automat, prin filiale, la repararea acestei tare organizatorice, pentru că nu s-au găsit încă bani pentru organizarea congresului. Liberalii au început doar pe hârtie pregătirile pentru alegerile interne din 17 iunie, pentru că nu au încă un buget pregătit pentru eveniment. Astfel, costurile de organizare, de închiriere a sălii și a consumabilelor sunt încă în aer, la nici trei luni până la congres.

Raluca Turcan nu renunță la supremație

Apropierea alegerilor de la vârful PNL împarte, constant, partidul în noi tabere și bisericuțe, care mai de care mai ciudate din cauza eterogenității lor. Toate calculele se fac, deocamdată, în jurul a două candidaturi importante, cea a lui Ludovic Orban, respectiv cea a lui Cristian Bușoi, însă nu este exclus ca și aripa PDL să vină cu un candidat. Surse din PNL ne-au declarat că actualul lider interimar, Raluca Turcan, nu vizează doar funcția de președinte al organizației Sibiu. Aspirațiile acesteia sunt mult mai înalte. Chiar dacă Turcan spune, public, la ora actuală că nu mai vrea să fie șefa liberalilor după congres, de fapt, funcția supremă este singura care o atrage pe aceasta. În varianta în care va constata că nu poate atrage susținerea majorității colegilor săi, Turcan și‑ar fi aranjat deja ploile cu Cristian Bușoi, în așa fel încât să ocupe o poziție de prim-vicepreședinte. Chiar dacă Orban nu are o echipă cu care să convingă și să câștige, Turcan nu l-a sărit nici pe acesta din schema negocierilor pentru același loc secund în varianta unei posibile noi ascensiuni a fostului ministru al Transporturilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.