Jocuri riscante pentru voturile din Republica Moldova între Udrea, Ponta şi Iohannis

Social-democrații de la București fac parte din grupul socialiștilor europeni, în vreme ce Partidul Liberal Democrat din Moldova este membru al Partidului Popular European, iar uzanțele internaţionale îi obligă pe membrii acestuia să-şi susţină în campanii electorale doar partenerii. Care sunt parnenerii? PMP-istul Eugen Tomac ar dori care voturile din Republica Moldova să-i revină Elenei Udrea, în timp ce preşedintele PLDM militează (discret) pentru Klaus Iohannis. Marea problemă este însă că cel mai vizibil politican moldovean al momentului, premierul Iurie Leancă, îl preferă pe Victor Ponta.

Deputatul în Parlamentul României, Eugen Tomac, a trimis o scrisoare premierului Iurie Leancă. În această adresare, Tomac își exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că ultimul a devenit „cel mai aprig agent electoral al socialistului Victor Ponta”, notează UNIMEDIA.

Tomac, membru PMP si unul dintre oamenii lui Traian Basescu pe relaţia bazinul important de voturi de la Chişinău, a făcut o incursiune în trecut și a enumerat acțiunile pe care le-a întreprins președintele României pe plan european, precum și în relațiile bilaterale, astfel încât R. Moldova să fie astăzi mult mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană.

„Vă scriu aceste rânduri, întrucât sunt profund dezamăgit de atitudinea dumneavoastră incorectă față de ceea ce România a făcut în ultimii 10 ani pentru Basarabia. Nu vă condamn pentru faptul ca ați ales să-l susțineți pe liderul celui mai corupt și antidemocratic partid din România la alegerile prezidențiale din acest an, devenind un aprig agent electoral al socialistului Victor Ponta. În democrație suntem liberi să ne asociem în funcție de convingeri și e firesc să fiți alături de cei care vă reprezintă. Insistența cu care încercați, însă, să dați uitării tot ceea ce a făcut Președintele Traian Băsescu pentru românii de peste Prut nu vă face cinste, mai ales că știți exact cum au evoluat relațiile moldo-române în ultimii 10 ani”, se arată în scrisoarea lui Tomac.

Liderul PLDM, Vlad Filat, l-a criticat pe premierul Leancă pebtru optiunile sale electorale. Potrivit Deutsche Welle, Filat a declarat că partidul pe care îl conduce nu l-a împuternicit pe Iurie Leancă să-i promită sprijin lui Ponta. Mai mult, potrivit lui Filat, prezența lui Iurie Leancă la acțiunea electorală a PSD din România a generat reacții din partea Partidului Popular European al cărui membru este PLDM. ”Gestul lui Leancă este unul personal și îi aparține. La alegerile prezidențiale din România PLDM va susține, evident, candidatul Alianței Creștin-Liberale, Klaus Iohannis. PLDM este membru al PPE. Suntem parteneri cu PDL, partid cu care avem o relație bazată pe solidaritate și corectitudine. În campanie vom acorda tot sprijinul pentru domnul Klaus Iohannis”, a repetat Vlad Filat.

Lupta pentru voturile moldovenilor cu dublă cetăţenie, cu declaraţiile avântate despre unire, cu înţepăturile aruncate către Moscova şi prezentarea zecilor de ajutoare financiare şi materiale oferite Republicii Moldova, se duce însă şi pe fondul unei campanii electorale în stânga Prutului, mai importantă chiar decât cea de la Bucureşti, pentru că se poate solda (pe 30 noiembrie) cu o victorie a proruşilor, dacă mai continuă certurile dintre forţele pro-europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.