Joe Biden, la Kiev: Rusia să tacă și să-și retragă trupele

Aflat într-o vizită la Kiev, vicepresedintele american Joe Biden a avertizat Rusia că ”trebuie să tacă și să înceapă să acționeze” pentru a reduce tensiunile din Ucraina. Biden a mai promis că va sprijini puterea de la Kiev pentru ca acordul la care s-a ajuns la Geneva săptămâna trecută să înceapă să fie pus în practică.

”Ucraina trebuie să rămână una singură. Nicio națiune nu are dreptul de a înșfăca pur și simplu teritoriul unei alte națiuni. Nu vom recunoaște niciodată ocupația ilegală a Rusiei în Crimeea”, a spus Biden, cerând Rusiei să ”înceteze să-i mai susțină pe barbații cu cagule și uniforme fără însemne care destabilizează Ucraina de est.”

”Nu veți merge de unii singuri pe acest drum. Vom fi alături de voi”, le-a transmis Biden ucrainenilor.

Stând alături de vicepreședintele SUA, premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a fost mai dur și a declarat că ”nicio țară nu ar trebui să fie lăsată să se comporte ca un bandit înarmat”. ”Rușii ar trebui să-și respecte angajamentele și obligatiile internaționale. Nu ar trebui să se comporte ca niște gangsteri în acest secol”, a spus Iațeniuk.

Vizita lui Biden are loc într-un moment foarte dificil, la câteva zile dupa negocierea unui acord internațional, la Geneva, pentru detensionarea situației din estul Ucrainei. Numai ca declarațiile dure ale celor doi lideri arată că respectarea acestei înțelegeri de către Rusia devine din ce în ce mai puțin probabilă.

Preşedintele Oleksandr Turcinov a declarat că acţiunile insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei anulează Acordul de la Geneva, iar Biden, a cerut Rusiei să retragă trupele de la frontierele Ucrainei.

”Înfruntați probleme foarte dificile și unii ar spune chiar amenințări umilitoare, făcute in mod indirect”, le-a spus Biden parlamentarilor ucraineni. ”Imagintați-vă unde ați fi putut fi astăzi daca le-ați fi putut spune rușilor ’Păstrați-vă gazele’. Ar fi fost o altă lume”, a mai spus Biden. Acesta nu a facut nicio referire la contractul semnat de Exxon cu fostul guvern ucrainean, privind explorarea și exploatarea zăcămintelor de gaze de șist.

”Vreau să știți că nu subestimez presiunea incredibilă la care sunteți supuși. Nu subestimez provocarea căreia trebuie să-i faceți față. Și nu subestimez frustrarea pe care o simțiți când cineva ca mine vine și spune că asta este o mare oportunitate pentru voi”, a mai spus Biden in fata Radei Supreme.

Biden a ținut să arate că exista asemănări între Ucraina si SUA din punct de vedere al diversității etnice. A urmat apoi o remarcă pe care presa americană o consideră nepotrivita, in care Biden a dorit să sublinieze o diferență față de situatia Ucrainei: ”Noi nu avem însă graniță cu o altă națiune puternică.”

Biden nu a avut însă doar declarații de sprijin la adresa puterii de la Kiev, pe care a avertizat-o că trebuie să lupte cât mai mult împotriva corupției. ”Ca să fiu foarte direct, și e greu să fac asta vorbind în fața unor lideri în propriul lor parlament, trebuie să luptați cu cancerul corupției, care este endemică în sistemul vostru acum”, a spus Biden.

Biden a avut o discuție cu nouă lideri politici de la Kiev, printre care mai mulți candidati la prezidențiale, alegeri ce vor avea loc pe 25 mai. Printre aceștia, presa americană îl remarca pe Petro Porosenko, oligarhul ucrainean care a facut afaceri și politică la fel de bine atât sub regimul Timoșenko, cât și sub acum mult criticatul regim Ianukovici. Poroșenko este favorit în sondaje pentru alegerile din mai.

Biden a declarat că SUA vor oferi Kievului 11 milioane de dolari pentru a fi folosiți la organizarea alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele a mai declarat că SUA vor finanța echipe de experți guvernamentali americani care să ajute Ucraina să își reducă dependenta de sursele de energie din Rusia. Alți experți americani vor sosi in Ucraina pentru a ajuta la combataerea corupției. Casa Alba a mai anunțat că SUA vor oferi 8 milioane de dolari pentru echipament neletal destinat armatei ucrainene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.