Joe Biden: SUA cooperează cu Turcia în cazul Gulen

Vicepreședintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA cooperează cu Turcia în ceea ce privește evaluarea dovezilor împotriva predicatorului musulman Fethullah Gulen, exilat în SUA și acuzat de Ankara de implicare în puciul eșuat de luna trecută, dar a insistat că SUA trebuie să-și respecte obligațiile legale, transmit Reuters și EFE, citate de Agerpres.

„Nu avem niciun interes să protejăm pe cineva care a făcut rău unui aliat, dar trebuie să ne respectăm obligațiile legale”, a spus Biden, într-un discurs în parlamentul turc, după o întâlnire cu premierul turc Binali Yildirim. Biden, care a declarat că „înțelege sentimentele intense” ale guvernului și poporului din Turcia în cazul Gulen, a explicat că niciun președinte al SUA nu poate extrăda pe nimeni, „doar un tribunal o poate face”.

Pe de altă parte, Biden a respins cu vehemență orice acuzație potrivit căreia țara sa ar fi avut informații despre sau ar fi cooperat cu autorii tentativei de lovitură de stat eșuată care a avut loc în Turcia la 15 iulie. „Permiteți-mi să fiu clar, cu privire la orice fel de speculație pe care am auzit-o, cum că SUA ar fi știut dinainte sau ar fi fost complice (la puci). SUA nu au avut, nu au avut niciun fel de informație anterioară față de ceea ce s-a întâmplat la 15 iulie”, a insistat vicepreședintele american.

„Poporul turc nu are un prieten mai bun decât SUA, repet acest lucru, nu are un prieten mai bun decât SUA”, a mai spus Biden. El a exprimat condoleanțe și solidaritate cu Turcia după ultimul atentat din Gaziantep, soldat cu 54 de morți și pe care autoritățile turce îl atribuie grupării teroriste Stat Islamic, și a spus că Ankara și Washington vor continua să atace această organizație în Siria. În același timp, Biden a subliniat că ambele țări „conlucrează pentru a încerca să găsească o soluție durabilă pentru Siria” și a mulțumit Turciei pentru că a primit trei milioane de refugiați sirieni pe teritoriul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.