Joe Biden: SUA vor să unească lumea împotriva Iranului

„Este foarte important să unim lumea pentru izolarea Iranului. Este cel mai sigur mod de a obţine rezultate”, a declarat vicepreşedintele SUA, Joe Biden, la scurt timp după ce autorităţile au anunţat dejucarea unui presupus complot iranian împotriva ambasadorului saudit la Washington. Biden a mai spus că acţiunile SUA împotriva Iranului pot merge dincolo de sancţiuni, dar „nu ne îndreptăm spre asta încă”.

Secetarul de Stat Hillary Clinton a transmis acelaşi mesaj de unitate a comunităţii internaţionale împotriva Iranului, iar Marea Britanie a fost prima care a răspuns, arătând că „va susţine orice măsuri care vor permite tragerea la răspundere a Iranului pentru acţiunile sale”, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al premierului David Cameron.

Guvernul american a impus noi sancţiuni împotriva liderilor Gardienilor Revoluţiei, după ce doi iranieni au fost arestaţi pentru că ar fi planificat un atentat împotriva ambasadorului Arabiei Saudite in SUA. Acesta era vizat de explozia unei bombe într-un restaurant, iar la atentat urmau să participe un cartel mexican al drogurilor şi Brigăzile Al Qods ale Gardienilor Revoluţiei.

Precizările au fost facute de secretarul american al Justiţiei, Eric Holder. Acuzaţiile au fost dezminţite categoric de preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, care le-a numit „joc de copii”. „Sunt acuzaţii ieftine. Dându-le acoperire mediatică largă, este clar că americanii încearcă astfel să ascundă propriile probleme”, a spus Larijani.

„Nu suntem pentru o confruntare, dar dacă Statele Unite ne dau un pumn, suntem capabili să răspundem cu o palmă din care nu se vor trezi”, a avertizat şeful diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi. Oficialul a amintit că Iranul a fost acuzat în 1988 pentru organizarea atentatului de la Lockerbie, pentru ca apoi SUA să-şi retragă aceste acuzaţii.

Ministrul iranian a mai acuzat şi „punerea în scenă dramatică” a presupusului complot iranian şi a arătat că presa a „prezentat lucrurie ca şi cum ar fi fost vorba despre o explozie nucleară.”

Prinţul saudit Turki al-Faisal, fost şef al serviciilor secrete, pune gaz pe foc şi sutine că „cineva din Iran trebuie să plătească” pentru presupusul complot. „Probele sund zdrobitoare şi arată clar responsabilitatea iraniană la nivel oficial. Cineva din Iran va trebui să plătească, indiferentr de cine este sau sunt persoanele”, a spus fostul oficial saudit.

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Iran nu au cunoscut o destindere decât în timpul preşedinţiei reformatorulu Mohammad Kathami, răcindu-se după alegerea lui Mahmoud Ahmadinejad, în 2005. Totuşi, preşedintele iranian a inclus de mai multe ori Arabia Saudită printre partenerii luptei Iranului împotriva conspiraţiilor care vor să dividă lumea islamică. Iranul şiit, Arabia Saudită sunnita şi Turcia laică şi membra NATO concurează de decenii pentru dobândirea poziţiei de lider al lumii islamice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.