John Kerry: ”Ce vreți să fac? Să intru în război cu Rusia? Asta vreți?”

Turcia, Arabia Saudită și, într-o măsură mai mică, Qatarul se apropie de momentul în care vor trebui să-și joace ultima carte în Siria. Fortele aeriene ruse, armata loială regimului Assad și trupele iraniene strâng lațul în jurul celui mai important centru urban din Siria, Alep, în nord-vestul țării, în apropiere de granița cu Turcia. Ar fi un moment de răscruce pentru soarta războiului din Siria, regimul Assad s-ar consolida, iar statele care au cerut încă de la izbucnirea conflictului înlăturarea rapidă printr-o intervenție militară, ar suferi o lovitură strategică și de imagine majoră. Ar fi o lovitură și pentru coaliția condusă de SUA în Irak, acolo unde au fost necesare luni de zile pentru ca armata irakiană să elibereze, cu sprijin aerian american, orașul ruină Ramadi și unde ofensiva împotriva Mosulului, un oraș pe măsura importanței strategice a Alepului, este încă departe.

Cu dorința de a salva ce se mai poate din planurile de dominație regională, Riyadh-ul și Ankara încearcă să testeze poziția Statelor Unite, însă la Washington, unde viziunea trece cu mult dincolo de granițele Orientului Mijlociu, deciziile sunt mai greu de luat.

Este motivul pentru care Arabia Saudită a lansat o propunere suprinzătoare – și-a anunțat disponibilitatea de a trimite trupe terestre in Siria pentru a lupta împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic. Anunțul a fost făcut pe 4 februarie și a pus în dificultate administrația de la Washington, pentru că venea cu implicații majore. În fapt, anunțul regatului saudit sugera americanilor: „Voi primii, apoi venim și noi”. Oficial, saudiții și-au manifestat disponibilitatea de a ”participa cu trupe terestre alături de coaliția condusă de SUA”. Este o presiune pusă pe Washington pentru a se implica la sol în Siria și totodată o încercare de a testa reacția SUA.

Analiștii americani au demontat ”oferta”saudită. În primul rând, armata Arabiei Saudite nu este comceputa pentru campanii terestre peste hotare. O dovedește intervenția din Yemen, începută anul trecut, unde loviturile saudite au fost în uriașa lor majoritate aeriene. Armata de 175.000 de militari, oricât de bine dotată și brutală ar fi, este antrenată în primul rând pentru a menține ordinea în țară. Mai rău, Aaron David Miller, fost consilier pe Orientul Mijlociu al secretarilor de Stat ai SUA vreme de 20 de ani, este de părere că armata saudită nu este bine antrenată, mai cu seama când vine vorba de o forță expediționară, și consideră că saudiții ar trăi o ”dramă shakespeariană” în Siria. ”Ultimul lucru care ne trebuie ar fi să vedem cum Statul Islamic este victorios în fața unor sunniți sprijiniți de Occident”, spune el. ”Imaginați-vă doar prizonieri saudiți ținuți în cuștile Statului Islamic”, o referire la soarta pilotului iordanian doborât de jihadiști în urmă cu un an și apoi ars de viu.

Ceasul însă ticăie. ”Asaltul sprijinit de Rusia asupra Alepului evoluează repede”, spune pentru Newsweek Jon B. Alterman, vicepreședinte la Middle East Program Center for Streategic International Studies, un think Tank din Washington. Chiar și în cazul în care saudiții, alături până și de americani, ar pune pe picioare o alianță, situația în Siria se va schimba profund ca urmare a avansului forțelor lui Assad, al celor iraniene, sprijinite de Rusia.

Propaganda Moscovei se folosește de însăși mașinăria de propagandă occidentală – orașul Alep a fost prezentat constant ca un centru in care se înfruntă forțele regimului Assad, ale jihasdiștilor și ale opoziției moderate. Or, oficial, Rusia declară că dorește eliminarea jihadiștilor, nu a ”moderaților”. Alepul ar urma să fie eliberat, nu ocupat. Reuters induce însă o altă viziune, mult mai apropiată de cea a Turciei sau a Arabiei Saudite, și scrie astfel: ”Forțele ruse și siriene și-au intensificat campania asupra zonelor deținute de rebeli în jurul Alepului, unde se mai află 350.000 de oameni, iar orașul – cel mai mare din Siria înainte de război – ar putea cădea”.

La presiunile aliaților turci și ale Arabiei Saudite, secretarul de Stat John Kerry a venit cu o variantă temporară de compromis, pentru a menaja intersele SUA în multe alte dosare, în special cel ucrainean. Kerry a anunțat pe 4 februarie că a discutat cu omologul său rus și că a găsit deschidere pentru negocierea unei încetări a focului în Siria. Numai că inițiativa americană se izbește de refuzul rebelilor sirieni de a se prezenta la negocieri.

Acesta este contextul în care publicația londoneza Middle East Eye, susține că John Kerry a făcut câteva remarci interesante. S-a întâmplat la Londra, la conferința donatorilor pentru Siria, care a avut loc săptămâna trecută. ”Nu dați vina pe mine, duceți-vă și dați vina pe opoziția voastră”, le-ar fi spus Kerry unor voluntari sirieni ce oferă sprijin umanitar în Siria. ”A spus că opoziția nu vrea să negocieze, că nu dorește încetarea focului și că s-a retras de la discuții”, a spus unul dintre voluntari. Potrivit Middle East Eye, Kerry ar fi spus că în Siria ar urma trei luni de bombardamente, timp în care opoziția ar fi decimată. ”Ce vreți să fac? Să intru în război cu Rusia? Asta vreți?”, le-a spus Kerry voluntarilor sirieni. Middle East Eye precizeaza ca a contactat Departamentul de Stat pentru a confirma sau infirma spusele lui Kerry (articolul a fost publicat duminica, 7 februarie), insa nu a primit decat invitatia de a consulta declaratiile oficiale de pe site-ul institutiei.

O altă sursa citată de Middle East Eye, un presonaj care a fost intermediar în discutiile dintre Damasc și Washington în ultimele șase luni, spune că John Kerry i-a transmis lui Bashar al-Assad că SUA nu doresc îndepărtarea sa, însă cu condiția de a renunța la folosirea bombelor improvizate care fac victime multe în rândul civililor. Este condiția necesară pentru ca John Kerry să poată ”vinde povestea” presei occidentale și electoratului. Se întâmpla în luna octombrie 2015. Assad a pus condiția ca SUA să nu mai sprijine trupele rebele, o poziție pe care, potrivit jurnalistului Seymour Hersh, o au și o serie de generali din Pentagon, care ar fi ajuns chiar să saboteze progranul SUA de antrenare a rebelilor, considerând că o asemenea strategie nu duce nicăieri. Pentagonul arenutat la program, după antrenarea a doar câtorva zeci de rebeli, cu costuri uriașe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.