Jongleriile de la Cluj

Arestarea lui Bica şi a primarului Apostu a readus Clujul în centrul atenţiei. Oraşul aiuritorului Caritas, oraşul Băncii Dacia Felix, oraşul lui Funar, dar şi al celui mai golănesc tun imobiliar din România (Tower) redevine pe primul lor în interesul consumatorilor de media. Înainte, cam de 2-3 ani, am tot auzit tele-servitori ai actualului regim vorbind despre curăţenia guvernării Emil Boc. Şi fraierii, încă subjugaţi de mitul ardelenilor serioşi, au luat-o de bună. Boc premier cinstit este chiar cel mai bun banc cu ardeleni. Cam asta este şi concluzia arestării celor doi. Că premierul României, cel mai aerian din câţi au picat pe capul ţării noastre, n-a fost decât o umbrelă de ploaie pentru o mafie locală. Cei doi, Bica şi Apostu, erau şi ei băgaţi până în gât în tot felul de afaceri. Lui Apostu, omul de suflet al premierului, i se mai zice „fifty-fifty”. Mai exact, protejaţi de premierul benefic pentru oraşul de pe Someş şi copleşiţi cu fonduri de la Bucureşti, descurcăreţii oraşului au dat năvală pe contracte, învârteli, şpăgi, aranjamente şi pile la Capitală. Vă daţi seama că pretextele arestării lui Bica sunt ridicole. Ca şi mita primită de Apostu. În spatele cauzelor anunţate stau afaceri de proporţii uriaşe. Dar şi pretexte greu de descifrat. Ele vin din subconştientul bătăliei pentru putere, din jocurile intestine, din străfulgerările de pe Dealul Cotrocenilor sau din igrasia gândirii din Palatul Victoria.

Sigur nu poate fi vorba de o operaţiune corectă de deratizare a corupţiei într-un oraş dominat de afaceri necurate. Cazul proiectului imobiliar Tower, controlat de un român penticostal din America, Chezan, şi protejat la Cluj de alţi doi penticostali cu ifose, Emil Boc şi Buda, este deja extrem de cunoscut. În jur de 300 de clujeni au fost ţepuiţi de o afacere în care vedetele politice amintite mai sus erau implicate. Banii au dispărut, cartierul a rămas pe hârtie, familia Buda s-a ales cu 70 de acţiuni într-un bloc cât un transatlantic prin zona centrală a Clujului. Şi pentru că ziarul cotidianul.ro a tocat aproape exasperant acest subiect, familia Buda a tot mutat acţiunile din firma cu blocul de birouri şi le-a tot strămutat (marea şmecherie a afacerii Tower şi a româno-americanilor penticostali implicaţi în morişcă a fost o ameţitoare schimbare de nume, adrese, proprietari, acţionari, sedii şi firme) până când proprietatea cea mai disputată a Clujului a ajuns pe mâna unei angajate într-un birou din Bucureşti al Casei de Insolvenţă Transilvania. Amărâtă la Râmnicu Vâlcea, modestă într-o firmă aflată la baza unor lichidări dubioase, la Cluj, Diţă Ramona Valerica este un soi de noua vedetă a oraşului. Controlează un grup de presă şi cea mai importantă clădire de birouri din urbe, în care s-au mutat cu mult fast mai toate mărimile economice ale oraşului. Ce-i asta? Spălare de bani? Corupţie?Incompetenţă a DNA-ului? Sau pur şi simplu dovada clară că Bica şi Apostu au fost arestaţi pentru cu totul alte motive decât două ruşinoase şpăgi de 10.000, respectiv 100.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.