Josef Nadj, Philip Miller şi Andras Urban, la Festivalul Interferenţe

Organizatorii Festivalului Interferenţe 2014 au pregătit clujenilor un final de săptămână cu evenimente pe toate gusturile.

Ziua de vineri, 28 noiembrie, va debuta cu vernisajul expoziţiei Mărturiile corpului, care va avea loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca(curator invitat: Gábor Tompa), urmat, la ora 16.00, în foaierul Teatrului Maghiar, de vernisajul expoziţiei de fotografie semnate de Mihaela Marin, Corpul ca un dar.

La ora 14.00, la Casa TIFF, este programată proiecţia spectacolului Orfeu şi Euridice, regia: Pina Bausch (2005).

Spectacolul The End, în regia Valeriei Raimondi şi a lui Enrico Castellani (Babilonia Teatri, Oppeano, Italia), este programat la orele 17.00 şi 20.00, în Sala Studio. Iar Trandafiri, un spectacol bazat pe poemul Trandafirul din Chişinău de Ottó Tolnai, regizat de András Urbán (Teatrul Kosztolányi Dezső, Subotica, Serbia), se va juca la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat şi va fi urmat de o discuţie cu creatorii.

Cântecele lui Wilhelm. Foto Henning Janos

Despre The End, creatorii spectacolului spun că „este dincolo de teama noastră de a muri ori de teama noastră de a trăi. De greutatea de a accepta şi de a gusta şi viaţa, şi moartea. The End este o scufundare în tăcerea, în cenzura, în anxietatea ce înconjoară azi moartea. Acum moartea nu există. E tăinuită, ascunsă. E socotită drept ceva ce nu face parte din viaţa noastră”.

András Urbán scria despre Trandafiri că „este o metodă artistică, regizorală, în care un spectacol anterior stă la baza celui nou – Trandafir din Chişinău de Ottó Tolnai – respectiv, o serie de acţiuni fizice pornind de la reprezentarea sa scenică. Poate fi definit şi ca o dorinţă: acesta este momentul când omul simte că nu vrea să vorbească şi încearcă să comunice într-o altă formă”.

Sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 11.00, la Casa TIFF, este programată o discuţie cu creatorii spectacolului The End.

Cântecele lui Wilhelm de Ottó Tolnai (Teatrul JEL, Kanjiza, Serbia), spectacolul semnat de Josef Nadj, se va juca la orele 17.00 şi 21.00, în Sala Studio.

Scenă din spectacolul Trandafiri. Foto Szerda Zsofia

Spectacolul lui Joseph Nadj poate fi considerat ca având trăsături deopotrivă dramatice, coregrafice şi teatrale. Coregrafia sa se bazează pe sensibilitatea personală a interpretului şi este, la fel ca teatrul-dans al Pinei Bausch, inspirat din viaţă. Muzica şi plastica corporală sunt esenţiale în creaţia sa. Există întotdeauna o idee centrală, întruchipată pe scenă cu ajutorul muzicii, mişcării şi al efectelor vizuale.

Tot sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar este programat şi un cine-concert de Philip Miller & William Kentridge intitulat Paper Music (Tomorrowland, Paris), care va fi urmat de un o discuţie cu creatorii.

Paper Music este un acompaniament live – pentru pian şi voce – pentru trei filme noi din instalaţia multimedia The Refusal of Time, prezentată în premieră la Documenta 13. În ciné-concert evoluează Philip Miller, Vincenzo Pasquariello şi Joanna Dudley, din distribuţia de la Refuse the Hour, cei care au creat o lumesonoră extraordinară pentru aceste filme.

Serile de vineri, 28 şi sâmbătă, 29 noiembrie se vor încheia cu un concert al formaţiei Bucinatores Orchestra (Praga), care va avea loc, începând cu ora 21.00, la Fabrica de pensule.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.