Joseph Stiglitz: „Măsurile de austeritate din zona euro, un eşec sumbru”

„Acum vedem preţul enorm pe care îl plăteşte Europa”, spune laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz, conform ziarului Bursa.

Politicile de austeritate din zona euro, destinate soluţionării crizei datoriilor din regiune, au fost „un eşec sumbru”, în condiţiile în care creşterea economică s-a împotmolit, consideră profesorul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie.

Prezent la o conferinţă în Lindau, Germania, Stiglitz a declarat că rata mare a şomajului şi mersul slab al economiei subliniază deficienţele răspunsului dat turbulenţelor care au lovit blocul european.

„Acum vedem preţul enorm pe care îl plăteşte Europa. Să sperăm că realitatea acestei politici eşuate se va încheia”, a spus Stiglitz, citat de postul TV Bloomberg.

Stiglitz a criticat ritmul creării uniunii bancare europene, pe care îl consideră „prea încet” şi a făcut apel la mutualizarea datoriilor din zona euro (posibilitate respinsă de Germania şi de alte state din regiune).

„Europa are nevoie de ceva mai mult decât ceea ce s-ar numi o uniune fiscală”, a spus Stiglitz, subliniind: „Dacă Europa s-ar putea împrumuta ca un întreg, ar obţine credite cu dobânzi similare celor din Statele Unite ale Americii”.

Amintim că economiile Germaniei, Franţei şi Italiei – cele mai mari din zona euro – nu au crescut în trimestrul al doilea din 2014, ceea ce ameninţă redresarea uniunii monetare şi pune presiuni pe Banca Centrală Europeană (BCE) în vederea extinderii măsurilor de stimulare. Stiglitz avertizează, însă, că „politica monetară nu poate fi cu adevărat un substitut pentru alte politici”.

Conform cifrelor oficiale, economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a scăzut cu 0,2% în perioada aprilie – iunie, cea a Franţei a stagnat (pentru al doilea trimestru consecutiv), iar Italia a intrat în recesiune.

Euro a scăzut cu 0,3% ieri, la ora 10:55, pe piaţa din New York, atingând un curs de 1,3287 dolari. Unii analişti anticipează că moneda unică europeană va coborî sub 1,30 dolari până la finele anului curent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.