Judecătoarea Carmen Marinescu, trimisă în judecată

Judecătoarea Carmen Marinescu, președinte suspendat al Tribunalului Olt, aflată în arest preventiv, a fost trimisă în judecată, potrivit DNA.

Judecătoarea este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii în formă continuată.

Judecătoarea ar fi primit 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în libertate a lui Sandu Anghel, dar şi pentru a pronunţa o soluţie favorabilă pe fond.

Banii au fost primiți în două tranșe, intermediar fiind avocatul Dumitru Cismaru. Prima tranșă a fost de 150.000 de euro, iar cea de-a doua, de 50.000.

După primirea sumei de 200.000 de euro, la 3 luni de la pronunțarea încheierii din data de 22 septembrie 2011, respectiv în intervalul 14 — 22 decembrie 2011, judecătoarea Carmen Marinescu și Iuliu-Severus Marinescu (soțul acesteia) au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă, două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului.

În același dosar, pe data de 21 martie, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile soţul judecătoarei şi un avocat din Baroul Dolj, fiind acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

MARINESCU EUGENIA-CARMEN, la data faptelor magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secția Penală (în prezent, președinte suspendat al acestei instanțe), în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-luare de mită,
-trafic de influență,
-spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) și
-fals în declarații în formă continuată (4 acte materiale)

MARINESCU IULIU-SEVERUS, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
-spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale).

CISMARU DUMITRU – avocat în cadrul Baroului Olt, la data săvârșirii faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-complicitate la luare de mită,
-trafic de influență și
-complicitate la spălare de bani, în formă continuată (4 acte materiale).

Și sub control judiciar a inculpatului
BUCĂ ILIE, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Față de inculpatul CISMARU DĂNUȚ BOGDAN (fiul inculpatului CISMARU DUMITRU), procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la trafic de influență și obligarea acestuia la frecventarea unui program de consiliere, pe o perioadă de 60 de zile, precum și la prestarea, pe aceeași perioadă, a unei munci neremunerate în folosul comunității, în cadrul uneia dintre următoarele unități de învățământ din mun. Slatina, jud. Olt: Colegiului Național Agricol Carol I sau Colegiul Național Radu Greceanu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2011 – septembrie 2011, inculpata Marinescu Eugenia-Carmen, în calitate de magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secția Penală, a pretins și a primit prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunțătoare, suma de 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în stare de libertate unui inculpat din familia denunțătorului și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urmau să judece cauza.
Suma de bani menționată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranșe:
– 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31.08.2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea;
– 50.000 de euro, în data de 20.09.2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunțarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori țara pentru data de 22.09.2011, când a și admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.
După primirea sumei de 200.000 de euro, la 3 luni de la pronunțarea încheierii din data de 22.09.2011, respectiv în intervalul 14-22.12.2011, pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, inculpații Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu Iuliu-Severus (soțul acesteia), beneficiind de ajutorul inculpatului Cismaru Dumitru, au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă, două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului, astfel:
1) Inculpatul Marinescu luliu-Severus a primit de la o persoană apropiată de avocatul Cismaru Dumitru, o donație reprezentând un teren în suprafață de 703 mp și o construcție de 29 mp pe același amplasament, situat în localitatea Băile Olănești.
În realitate, pentru a evita menționarea magistratului judecător Marinescu Eugenia-Carmen în contractul de cumpărare a acestui imobil, inculpații Marinescu luliu-Severus și Cismaru Dumitru au determinat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donație, în realitate între părți fiind încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare și fiind plătit prețul de 55.000 lei.
2) Marinescu luliu-Severus a dobândit prin cumpărare de la o altă persoană, un teren situat în localitatea Corbu, județul Constanța în suprafață de 1250 mp, în cuprinsul contractului fiind consemnat un preț subevaluat, de respectiv 10.000 lei, față de prețul real plătit.
3) Inculpații Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu luliu-Severus au achiziționat un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina, tranzacție consemnată în declarația de avere a magistratului.
Terenul în cauză a fost trecut de către Consiliul Local Slatina în inventarul bunurilor ce aparțin domeniului privat al municipiului Slatina prin Hotărârea Consiliului Local (C.L.) Slatina nr. 170 din 26.07.2011.
Pentru a justifica dobândirea licită, de către inculpații Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu Iuliu-Severus a terenului respectiv, inculpatul Cismaru Dumitru a determinat o persoană să încheie în data de 12.12.2011 un contract fictiv de împrumut sub semnătură privată, în care se menționa că acesta acorda un împrumut de 10.000 de euro soților Marinescu.
Ulterior, în perioada august – septembrie 2012, inculpații Marinescu Eugenia Carmen și Marinescu Iuliu-Severus au vândut prin persoane interpuse, către o persoană apropiată denunțătorului, un imobil compus din teren și construcție situat în localitatea Băile Olănești. Această tranzacție a reprezentat în fapt restituirea, de către inculpata Marinescu Eugenia Carmen, către membrii familiei denunțătorului a unei părți din suma de 200.000 de euro (valoarea imobilului fiind stabilită de comun acord la suma de 30.000 de euro) și urmărindu-se astfel evitarea ca între soții Marinescu și membrii familiei denunțătorului să poată fi stabilită vreo legătură directă.
În perioada 2012 – 2015, inculpata Marinescu Eugenia-Carmen nu a menționat în declarațiile de avere întocmite pe propria răspundere și înregistrate la Tribunalul Olt, cumpărarea și ulterior vânzarea imobilului (teren și construcție) din Băile Olănești, jud. Vâlcea, cumpărarea imobilului (teren) din com. Corbu, jud. Constanța și a menționat o datorie nereală conform contractului fictiv de împrumut încheiat în data de 12.12.2011 și amintit mai sus, făcând astfel declarații necorespunzătoare adevărului, în vederea producerii unor consecințe juridice, urmărind să ascundă cumpărarea și vânzarea de bunuri imobile obținute ilicit.

În perioada 31.01.2012 – 22.02.2012, inculpatul BUCĂ ILIE, a primit suma de 50.000 de euro (inițial, fiind promisă suma de 100.000 de euro) de la același denunțător, pentru a-și folosi influența pe care pretindea că o are asupra unui judecător, ce avea spre soluționare același dosar penal în care inculpați erau membrii familiei denunțătorului, în vederea dispunerii unei hotărâri favorabile acestora.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile deținute de inculpații Marinescu Eugenia Carmen, Marinescu Iuliu-Severus și Cismaru Dumitru.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.