Judecătoarea Gabriela Baltag: „Ce ar trebui să ne îngrijoreze este altceva”

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, a transmis un mesaj colegilor săi din Consiliu și din țară în care îi îndemnă să țină Justiția departe de conflictele politice. Judecătoarea subliniază în mesajul său că politica penală a unui stat nu o redactează magistrații.

Mesajul judecătoarei Gabriela Baltag, apărut în contextul războiului declanșat de ordonanța care aduce modificări Codurilor, a fost prezentat de Lumeajustitiei.ro.

Iată mesajul:

„Stimați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Dragi colegi

Politica penală a unui stat nu o redactează magistrații. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocația constituțională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor.

Am speranța că justiția nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care și le dau unii sau alții dintre actorii politici.

Judecătorii aplică legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reformă, fie ea și …. penală (așa cum ni se solicită să ne pronunțăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună.

Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit că nu mai avem mult și rămânem fără procedura penală. Curtea Constituțională are suficiente mecanisme să verifice, pe de o parte, respectarea atribuțiilor de către cei în drept să legifereze, iar pe de altă parte, să înlăture tot ce nu este în acord cu drepturile și libertățile cetățenilor.

Nimeni nu mai vorbește astăzi despre principii, despre garanțiile pe care trebuie să le primească toți cei care ajung în fața instanțelor, indiferent de gradul de jurisdicție.

Mă așteptam să văd un interes sporit pentru o temă care ar trebui să intereseze pe fiecare. Este justiția în afară de orice influență nefericită, este la adăpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu și-a asumat această temă până la capăt. Avem angajamentul ca după poziția exprimată de Curtea Constituțională suntem la adăpost de orice pericol. Nu avem încă și dovada… care implică responsabilități concrete.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au încercat să ne dea lectii, să ne indrume, potrivit viziunilor lor; se întâmplă acest lucru și în ultimul timp. Ce nu știu aceste persoane este că justiția a existat dintotdeauna, indiferent de orânduire, de puterea celor îndreptățiți să surprindă sau nu o realitatea legislativă care uneori se intersecteaza și cu nevoia de schimbare a societății.

Apreciez că este timpul să ne împlinim fiecare sarcinile, obligațiile, să nu mai privim către locuri unde nu avem ce caută. Justitia are șansa ei, la fel și legislativul și executivul. Justiția nu poate fi părtașă la scene de incitare populară pe teme pe care mai apoi trebuie să le implementeze. Astăzi, unii spun că nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar mâine dacă vom continua în același mod vor striga că nu mai doresc instanțe! Spre ce ne îndreptăm este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreaptă justiția trebuie să rămână departe de conflictele pe care mai târziu este chemată să le dezlege! Asa consider că trebuie să fie justiția: fără prejudecăți, fără părtinire!

Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteți să devină Consiliu o scenă politică! Nu acesta este rolul nostru! Prezența intempestivă a președintelui țării la sedinta de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiției. Vă rog să nu mai îngăduiți alte lecții, de principii, asa cum în mod penibil s-a întamplat în ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017″

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.