Judecătoarea Dana Gîrbovan, apel către premier: „Este inadmisibil”

dana-girbovan

Preşedinta UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, îi solicită premierului Sorin Grindeanu să nu emită Hotărârea de desecretizare a arhivei SIPA sau, dacă aceasta a fost deja emisă, să nu o trimită la Monitorul Oficial, criticându-l pe ministrul Justiției că nu a consultat magistrații și opinia publică înainte de acest demers.

„Solicit public premierului Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la așa-zisa „desecretizare” a arhivei SIPA, iar dacă a făcut-o deja să nu o trimită la Monitorul Oficial. Este inadmisibil ca ministrul justiției Tudorel Toader să propună o hotărâre de guvern cu privire la soarta acestei arhive fără să se consulte în prealabil cu magistrații și fără ca această hotărâre de guvern să fie supusă dezbaterii publice. Precedentul ministru al justiției Raluca Prună a mințit opinia publică când a spus că din 2006 nu s-a intrat în această arhivă. Tot ea a spus că anumite documente cu „interes operativ” vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil.
Ministrul justiției Tudorel Toader trebuie să faca publice – așa cum a promis – toate rapoartele, ordinele, procesele verbale și orice alte înscrisuri există cu privire la această arhivă.
De peste 12 ani s-a mințit public în legătură cu această arhiva și toți românii trebuie să știe adevărul în legătură cu ea.
După ce aflăm ce s-a întâmplat în toți acești ani cu această arhivă vom discuta despre ce să facem cu ea. Link-ul de mai jos arată că această hotărâre de guvern nu a fost pe agenda publică a ședinței de guvern. Este inadmisibil ca un asemenea act normativ să fie emis de guvern, la propunerea ministrului justiției, cu o totală lipsă de transparență.
Solicit încă odată Guvernului să revina asupra acestei hotărâri și să o supună dezbaterii publice înainte de a o publica.
http://gov.ro/…/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-a…„, a scris Gîrbovan pe contul său de Facebook.

În replică, ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat că problema desecretizării arhivei SIPA „vine” din 2011, iar anul trecut, în 25 iulie, proiectul de HG pentru desecretizarea arhivei SIPA a fost pus pe site-ul Ministerului Justiţiei, astfel că dezbaterea publică şi transparenţa decizională au fost îndeplinite „cu mult peste cerinţele minimale pe care le prevăd reglementările legale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.