Judecător CSM, anunț neașteptat

Judecătorul Horațiu Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat joi, la Suceava, că CSM va propune desfiinţarea instanţelor militare pentru că „nu au de lucru” și înființarea unor complete specializate pentru militari, care să funcţioneze la instanţele ordinare.

Potrivit lui Dumbravă, instanțele militare pentru care CSM intenționează să propună desființarea sunt Curtea de Apel Militar București, precum și tribunalele militare Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și București.

”Ca să aveți o imagine, un judecător de la Curtea de Apel Suceava soluționează pe lună, în afara vacanței judecătorești, peste optzeci de dosare, un judecător militar soluționează per lună, la Iași, de exemplu, 1,9 dosare sau la Cluj 1,5 dosare. La București, e adevărat că sunt mai multe, opt dosare pe lună. Trebuie să echilibrăm munca judecătorilor pe toate palierele, inclusiv la instanțele militare și avem în intenție acest lucru. Mai bine, spre exemplu, ducem un post de la aceste instanțe militare, prin desființare, la Judecătoria Botoșani care a avut încărcătură pe judecător, în 2014, 1.806 dosare”, a spus Dumbravă la ședința de bilanț a Curții de Apel (CA) Suceava, citat de Agerpres.

El a arătat că s-a discutat deja acest subiect în cadrul CSM și va fi avansată ”cât de curând” o propunere în acest sens.

”A apărut, ca un fetiș, cum că Tratatul de aderare la Alianța Nord Atlantică nu ar permite acest lucru. Nu este adevărat. Dacă citim cu atenție Legea cadru 362 din 2004, nu se face referință la existența instanțelor militare”, a spus Dumbravă, adăugând că CSM va propune existența unor complete specializate pentru militari la instanțele ordinare, inclusiv la Înalta Curte.

”Instanțele militare nu au efectiv de lucru. Trebuie să vă imaginați că în anul 2014 nu au avut niciun rechizitoriu de soluționat, trimis în 2014. Este inadmisibil, dacă ne gândim în raport cu celelalte instanțe cum e Curtea de Apel București, care are dosare extrem de complexe în penal, dar nu numai în penal. Trebuie să facem propuneri, iar Parlamentul să intervină”, a mai afirmat judecătorul CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.