Judecător român, semnal de alarmă privind situația din Turcia

Autoritățile turce au ordonat sâmbătă plasarea în detenție a 2.745 de judecători și procurori după tentativa de lovitură de stat militară vineri, a anunțat NTV, conform Reuters. În spațiul public, a apărut imediat o întrebare: când au avut timp autoritățile turce să ancheteze evenimentele post-puci de au ajuns așa repede la concluzia că atâtea mii de magistrați ar avea vreo implicare?

Referindu-se la primele informații legate de aceste arestări, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), judecătorul Dana Gîrbovan, atrage atenția că „situația din Turcia este extrem de îngrijorătoare și e rezultatul acceptării de către restul lumii a compromisurilor de la democrație”.

„Din clipa în care încep derapajele de la statul de drept, există momente în care ele pot și trebuie să fie oprite, iar acele momente sunt la debut. Orice toleranță, orice acceptare va împinge derapajul mai departe, până la punctul de “no return”, a scris judecătoarea sâmbătă într-o postare pe Facebook.

Președinta UNJR amintește că în 2012 organizația Medel a făcut un raport de audit vizând situația sistemului judiciar din Turcia, în urma unei vizite ce a inclus întâlniri cu instituții, magistrați, avocați, ong-isti, presă, iar concluziile, extrem de îngrijorătoare, au fost cuprinse într-un raport, ce a fost trimis tuturor instituțiilor europene. Judecătorii și procurorii puteau fi mutați dintr-o parte într-alta a Turciei fără acordul lor și în lipsa unei sancțiuni disciplinare, iar această practică a devenit o obișnuiță pentru magistrații curajoși. Ingerințele și presiunile asupra justiției au crescut constant în anii ce au urmat.

„Într-un raport recent, „THE EDGE OF DEATH: TURKISH JUDICIARY HAS BEEN DISAPPEARING”, citeam ca „Turkish judiciary witnessed the most extensive purge in its history with a decree by Turkish Judicial Council. 3,228 judges and prosecutors in civil jurisdiction, 518 judges and prosecutors in the administrative jurisdiction have been relocated to different positions and venues”. O propunere de lege viza de asemenea mișcorarea numărului de judecători de la Curtea Supremă, de la 516 la 200, ocazie cu care toți judecătorii Înaltei Curți urmau să fie suspendați și, ulterior, o parte din ei renumiti. Citind știrile în această dimineață (sâmbătă dimineață – nr.), mi-am dat seama că ce e mai rău abia urma să vină. De asemenea, agenția de stat Anadolu a anunțat că autoritățile au reținut 10 membri ai Curtii Constituționale. În total, au fost emise mandate de arestare pentru aproape 200 de magistrati”, a scris magistrata sâmbătă referindu-se la primele informații privind arestările din Turcia.

Judecătoarea își încheie mesajul cu „un îndemn pentru fiecare cetățean al acestei țări”: „Țineti ochii deschiși și nu acceptați nici un compromis de la regulile democrației, ale statului de drept, ale respectării drepturilor și libertăților fundamentale. Este singurul mod de a ne păstra libertatea pentru noi și pentru cei care vor veni după noi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.