Judecători: Roșca Stănescu a cunoscut detaliile operațiunii

Sorin Roșca Stănescu a cunoscut detaliile „operațiunii” organizate de tranzacționare a acțiunilor Rompetrol în prima zi de listare la bursă, prin conturile controlate de grupul de interese Rompetrol reprezentat de inculpatul Dan Costache Patriciu, se arată în motivarea judecătorilor Curții de Apel București la decizia de condamnare la doi ani și patru luni închisoare a fostului senator, transmite Agerpres.

„Inculpatul Stănescu-Roșca Sorin-Ștefan a valorificat informațiile primite de la inculpatul Patriciu Dan Costache anterior primei zile de listare la Bursă în avantajul propriu, participând, la data de 07.04.2004, prima zi de listare la Bursă a acțiunilor RRC, prin intermediul SSIF TVM SA, la operațiunea concertată, organizată de tranzacționare a acțiunilor cu simbolul RRC”, spun judecătorii.

Ei arată că, anterior, Stănescu a întreprins demersuri pentru a depune sumele corespunzătoare cumpărării unui important volum de acțiuni prin recurgerea de împrumuturi de la societăți de cablu din Constanța, având asociați comuni societăți off-shore, sumele împrumutate fiind creditate pe seama lui Sorin Roșca-Stănescu în contul deschis la TVM, la data de 01.04.2004, în condițiile în care contractul de intermediere și cererea de deschidere de cont s-au încheiat la 06.04.2004.

Prin cumpărarea acțiunilor de la Saltville Limited Cipru și ulterior prin vânzarea la scurt timp, în ședințele din 14.04.2004 și 15.04.2004 în contextul dovedit al existenței operațiunilor manipulative concertate întreprinse de inculpații Patriciu Dan Costache, Stephenson George Philip și Hart Colin Richard, Curtea reține că inculpatul Stănescu-Roșca Sorin-Ștefan a sprijinit grupul infracțional organizat”, se arată în motivarea sentinței.

Potrivit documentelor, pe data de 07.04.2004, Stănescu a cumpărat un pachet de 13.696.000 acțiuni la prețul de 300 lei/acțiune, 6.695.000 acțiuni au fost cumpărate de la SSIF Alpha Finance SA vândute de Saltville Limited Cipru, iar 7.101.000 acțiuni de la alte SSIF-uri.

„Toate acțiunile cu simbol RRC achiziționate în prima zi de listare la Bursă au fost vândute de inculpatul Stănescu-Roșca Sorin-Ștefan în zilele de 14.04.2004 și 15.04.2004 la prețul mediu de 619 lei/acțiune, respectiv 631 lei/acțiune. Contravaloarea acțiunilor cumpărate a fost 4.131.580.180 lei, iar contravaloarea netă a acțiunilor vândute a fost de 8.506.855.457 lei (informare 5697/02.04.2005 Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor)”, a mai reținut CAB.

Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat definitiv pe 7 octombrie de Curtea de Apel București la doi ani și patru luni închisoare în dosarul Rompetrol, iar fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș a primit doi ani și opt luni cu executare.

Stănescu a primit un an de închisoare pentru utilizarea de informații privilegiate și doi ani pentru constituire a unui grup infracțional organizat. La pedeapsa rezultată s-a adăugat un spor de 4 luni, astfel încât el va executa doi ani și patru luni închisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.