Judecătorii îi cer explicații lui Cioloș

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat premierului Dacian Cioloș într-o scrisoare să indice public „de îndată” articolul din proiectul de modificare a legii avocatului „la care ministrul justitiei Raluca Prună face referire că ar crea avocaților o «imunitate absolută»”.

Solicitarea vine în contextul în care ministrul justiției a declarat la CSM, pe data de 16 mai 2016, că „nu putem face din niciun fel de profesie liberală, fie și cea a avocaților, o profesie care se bucură de o imunitate absolută. Este ceva nemaîntâlnit în UE”, se arată într-un comunicat transmis de UNJR.

Declarația vine după ce, pe data de 5 mai 2016, prezentă la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la București, ministrul justitiei Raluca Prună a spus: „Asistăm acum la o ofensivă care aduce aminte de o restauratie. Îmi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am câștigat”.

„Afirmațiile ministrului justitiei Raluca Prună au creat o adevărată isterie în presă, discursul rațional fiind înlocuit de strigăte de «alarmă» că se dorește subjugarea justiției, în contextul în care justiția este făcută de către instanțe, prin judecători”, s-a spus în scrisoare.

„În toată această gălăgie publică, întreținută de jurnaliști și membri ai societății civile care nu sunt nici practicieni și nici cunoscători ai dreptului, a lipsit discursul rațional și argumentat pe un articol din lege clar”, au arătat judecatorii.

Poziția judecătorilor este că „analiza punctuală a propunerii legislative trebuie făcută cu indicarea precisă a normelor europene la care ministrul justiției a făcut referire, pentru a putea avea o dezbatere profesionistă pe un subiect ce ține de buna administrare a justiției”.

„Analiza unei propuneri legislative trebuie făcută pornind de la principiul ce se doreste a fi ocrotit prin norma propusă, trecând prin modul concret în care acesta este implementat, pentru a se verifica în ce măsură soluția aleasă este sau nu excesivă. O astfel de dezbatere permite și identificarea unor eventuale erori, ce pot fi în acest mod corectate”, au spus judecătorii.

La lecturarea proiectului de lege și al punctului de vedere al Guvernului la modificările propuse legii 51/1995, UNJR nu a putut identifica nicăieri sintagma “super-imunitate” sau “imunitate absolută”.

Avocații îndeplinesc un rol incontestabil în înfăptuirea justiției și în asigurarea efectivă a dreptului constituțional la apărare, au spus magistrații.

Judecătorii, au solicitat, în consecință, publicarea de îndată a unui punct de vedere al Guvernului „pentru a arăta opiniei publice, concret, care articol din propunerea legislativă (PL-x nr. 555/2015) de modificare a legii avocaților ar produce o «imunitate absolută» avocatilor, așa cum a declarat ministrul justiției”.

„Facem un apel la o dezbatere profesionistă, argumentată pe subiectele ce privesc înfăptuirea justiției, ferită de exagerări ce riscă să aibă un efect mai degrabă manipulatoriu decât unul constructiv. Administrarea justiției este un proces sobru care se face în numele legii, adică rațional și nu emoțional. Un act de justiție eficient și corect are nevoie de legi clare și bine gândite care să îl susțină. Modificările la legea privind statutul avocatului sunt importante și trebuie analizate rațional și profesionist, lucru pe care presa nu l-a facut”, a declarat judecator Dana Girbovan, președinte UNJR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.