Judecătorii judecătorilor și ai procurorilor

(Articol apărut în ediţia tipărită a ziarului Cotidianul de marţi, 15 noiembrie)

Consiliul Superior al Magistraturii are o ultimă șansă de a se reabilita în ochii publicului. Schimbându-se! Dintre cei 19, 14 locuri le revin reprezentanților judecătorilor și ai procurorilor, iar două, celor ai societății civile. Mai sunt și trei membri de drept, adică președintele instanței supreme, procurorul general și ministrul justiției.

Dintre toți candidații de până acum din partea societății civile, Victor Alistar are deja experiența de membru al CSM, întrerupt, însă, de justiție. O echipă de jurnaliști de la siteul dela0.ro l-a acuzat că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. A respins acuzația.

Pe vremea când lucra la Primăria Generală, a fost acuzat că a primit nelegal o locuință. După o serie de procese, a restituit-o. Agenția Națională de Integritate l-a acuzat că a fost în incompatibilitate timp de doi ani, acuzație pe care nu a contestat-o.

În proiectul pe care îl propune, pledează, în primul rând, pentru unificarea practicii judiciare și introducerea răspunderii materiale a magistraților pentru erorile judiciare.

A pledat în dosare grele

Activitatea de peste 25 de ani în slujba societății civile îl recomandă pe Antonie Popescu drept reprezentant al societății civile. Este recunoscut drept apărător al drepturilor omului încă din anul 1990. A pledat la CEDO în dosarele Revoluției și ale Mineriadei.

Din programul pe baza căruia vrea să intre în CSM:

– Necesitatea utilizării unui sistem informatic eficient în justiție.
-Digitalizarea independentă a dosarelor pentru accesul gratuit al părților la actul de justiție.
– Publicarea tuturor hotărârilor judecătorești. Se evită, astfel, soluții diferite pentru spețe identice sau asemănătoare.
– Transparență în repartizarea aleatorie a dosarelor către completele de judecată. Obiectivul este acela să se elimine violarea repartizării aleatorii din motive discutabile.

Moștenitoarea Corinei Dumitrescu

Mădălina Tomescu este colegă la Universitatea Dimitrie Cantemir cu actualele reprezentante ale societății civile în CSM, Corina Dumitrescu și Daniela Ciochină. Corina Dumitrescu este soția politicianului PSD, Cristian Dumitrescu.

Printre obiectivele Mădălinei Tomescu, enumerăm:

– Promovarea respectului față de toate drepturile și libertățile fundamentale.
– Promovarea valorilor ce contribuie la echilibrul social, în vederea creșterii încrederii cetățenilor în justiție.

Colegul colegei moștenitoarei

Dragoș Marian Rădulescu este, de asemenea, coleg cu actualele reprezentante ale societății civile în CSM, dar și cu Mădălina Tomescu. Este proprietar al site-ului de internet mediereaturistică.ro. Este decan al uneia dintre facultățile Universității Dimitrie Cantemir (pe unde au mai predat, printre alții, Elena Udrea și Alina Gorghiu). A fost supraveghetor al muzeului Bisericii Mântuleasa.

Obiectivele lui Tomescu sunt, printre altele:

– Transparență decizională reală în adoptarea tuturor deciziilor ce privesc interesul cetățenilor.
– O bună comunicare între insituțiile statului și cetățean.

Validatorul doctoratului lui Kovesi

Radu I. Motica a fost șeful comisiei de validare care i-a acordat controversatul titlu de doctor în drept Laurei Codruța Kovesi, acuzată de plagiat. Pe atunci, era și decanul facultății. A depus un număr impresionant de adeverințe pentru titlul de cetățean de onoare, diplome de excelență și adrese de la mai multe facultăți de drept din țară care-i susțin candidatura. Unul dintre documentele prin care înțelege să își susțină candidatura este și discursul cu poezia de Marin Sorescu, pe care i-a recitat-o la o aniversare actualul decan Pirtea. Tot acolo, sunt și vorbele Preasfințitului epsicop Paisie al Timișoarei.

Din zecile de pagini cu diplome și adeverințe, proiectul cuprinde:

– Reprezentarea intereslor profesiilor juridice.
– Voi solicita președintelui CSM să fiu desemnat consultant pentru elaborarea proiectelor de acte normative.
– Voi îndeplini însărcinările plenului CSM.

Multe cursuri de specializare

Romeu Chelariu a trecut și pe la una dintre catedrele Universității Dimitrie Cantemir din Iași. Este arbitru judiciar și mediator. De doi ani, este Director coordonator al CEDO. Nu cel original, este Centrul European pentru Drepturile Omului. Dintre cele 82 de documente depuse pentru susținerea candidaturii, o parte importantă este reprezentată de zeci de certificate de absolvire a unor cursuri de specializare.

Chelariu își propune, printre altele:

– Standardizarea afișării informațiilor de interes public de la CSM.
– Organizarea rapidă a sesiunilor de transfer.
– Dezvoltarea unui mecanism propriu de apărare a independenței și imparțialității sistemului judiciar.

Expert, cercetător, evaluator și formator

Este licențiat în științe juridice și în științe politice. Este cercetător și formator la Funky Citizens, expert anticorupție la Smart Integration, evaluator la Asociația React, consultant la Institutul Român de Training.

Își propune „trei mari obiective”:

– Un mecanism eficace de reprezentare.
– O procedură eficientă de transparență decizională.
– O comunicare îmbunătățită cu privire la performanțele instanțelor și ale parchetelor. 

Aleșii judecătorilor

De la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt Simona Marcu și Mariana Ghena, de la curțile de apel merg Lia Savonea, Nicoleta Țânț și Andreea Chiș, tribunalele sunt reprezentate de Gabriela Baltag și Dorin Danci, iar judecătoriile, de Bogdan Mateescu și Andrei Bălan.

Opțiunile procurorilor

Din partea procurorilor, în CSM vor ajunge: Codruț Olaru din partea structurilor centrale (DIICOT și DNA), Cristian Ban, din partea parchetelor de pe lângă curțile de apel, Nicolae Solomon și Florin Deac, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, iar Tatiana Toader reprezintă parchetele de pe lângă judecătorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.