×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 18:38
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Despre dans și alte arte
Judith State și coregrafia străzii
Foto Dan Vezentan
Foto Dan Vezentan

Prima invitată din acest an la Round Table România este Judith State. Muzicologul Valentina Sandu-Dediu este moderatorul discuțiilor din această serie, marcând debutul noului sezon al evenimentului astăzi, de la ora 17.00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Știrbei Vodă nr. 33).

Judith State este cunoscută publicului larg după ce a interpretat rolul Sandrei în filmul regizat de Cristi Puiu anul trecut, „Sieranevada“. Dar pe lângă prestația din pelicula selectată pentru Palme d’Or în 2016, Judith State este și unul dintre cei mai activi coregrafi români. Mai puțin cunoscut este faptul că primul flashmob de amploare din România a fost inițiat de Judith State, când peste 200 de oameni au dansat în centrul Bucureștiului pentru a-i aduce un omagiu lui Michael Jackson.

Dansatori în dialog

Potrivit organizatorilor, încă de la debutul proiectului, în toamna anului 2015, deschiderea fiecărui sezon Round Table a fost dedicată promovării dansului contemporan. Pe rând, au fost invitați în fața publicului coregrafii Răzvan Mazilu (Sezonul 1), Cosmin Manolescu (Sezonul 2) și Vava Ștefănescu (Sezonul 3). Tradiția continuă astăzi cu ediția dedicată lui Judith State.

„Dacă nu eşti cu inima în ceea ce faci, mai bine nu faci. Dacă nu vorbeşti despre adevăr, mai bine taci. Că este vorba despre curaj şi generozitate“, declara artista într-un interviu cu Vlad Odobescu. Potrivit propriilor mărturisiri, Judith State și-a dorit să facă dans din copilărie. Această dorință a apărut în momentul în care a fost chemată de fratele ei să vadă videoclipul lui Michael Jackson pentru piesa „Smooth Criminal“. A simțit o energie și o vibrație aparte, a fost fascinată de perfecțiunea sincronului. Probabil că în acele momente – în copilărie – nu se gândea că peste ani va organiza un flashmob, cu 200 de oameni, la Piața Romană, un tribute pentru Michael Jackson.

De la Litere la scenă

Licențiată a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, State a fost marcată de întâlnirea cu Răzvan Mazilu.
Au colaborat la spectacolul „Depeche/Dance“, în 2009, pus în scenă la Teatrul Odeon. Toți erau de ,,neînlocuit“ - un spectacol gândit și simțit de fiecare în parte, imposibil de reluat într-o altă formulă. Judith State a obținut o bursă în S.U.A, la „Broadway Dance Centre“, unde a studiat coregrafia timp de 4 luni. Judith vorbește despre acest moment ca despre o perioadă de perfecționare, dar și de introspecție foarte intensă. Stilurile de dans se schimbau frecvent, de la balet clasic la jazz şi de la hip-hop şi street-jazz la dans contemporan, astfel că s-a întors din SUA cu mult mai multă asumare și determinare. Acum cinci ani, a inițiat „DaDans Project“, dedicat celor pasionați de dans și coregrafie. Proiectul a dus la realizarea unei coproducții româno-germane, „Magnetic Fields“, alături de compania de dans „subsTANZ“ a coregrafului Massimo Gerardi. Un an plin de realizări pentru Judith State este 2014. În acest an a fost bursieră la „ImpulsTanz Vienna International Dance Festival“, prin Wild Card-ul oferit de Asociația 4Culture; a realizat, ca asistent de coregrafie și interpret, alături de Răzvan Mazilu, muzicalul „West Side Story“, la Teatrul Odeon, și a semnat o parte din coregrafia spectacolului „Hai iu iu nu Hi you you“, în regia lui Radu Afrim, și a spectacolului de teatru „Vrei să mori în locul meu?“, la Teatrul Nottara. Judith State a lucrat cu importanți coregrafi ai momentului: German Jauregui, Inaki Azpillaga, Brice Mousset, Massimo Gerardi, Laura Aris, Francesca Harper, Dana Foglia, Billy Bell, Chris Hale, Derek Mitchell, Luam, Candace Brown, Jared Grimes, Chris Judd, Neil Schwartz sau Jared Jenkins. În prezent, predă constant cursuri de dans contemporan pentru începători și dansatori profesioniști la W.A.S.P. – Working Art Space and Production, Casa de Balet și Linotip – Centru Independent Coregrafic și dansează în „Clean Me“, la GoPlastic Company (Germania), „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită“, la Teatrul Odeon, „Nesomn“, „Promised Land“ și musicalul „My Fair Lady“.

Live pe Internet

Începând cu acest sezon, Round Table se va desfășura după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș, nelipsind intermediile artistice live. Organizatorii au completat numele proiectului, devenind Round Table România. Printre invitații Sezonului 4 se numără Luiza Zan, Dan Perjovschi, Horia Mihail și Tiberiu Soare. „Programul Round Table România urmărește, și în acest sezon, promovarea artiștilor români care s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești“, notează Valentina Sandu-Dediu. La evenimentul de deschidere intrarea va fi liberă, prin solicitarea invitației la adresa round.table.bucuresti@gmail.com. Toate cele opt ediții ale Sezonului 4 vor fi transmise în direct, pe EnjoyTV.ro, în fiecare joi.

Andrei RădulescuPublicat Joi, 09 februarie 2017
972
 | 2
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Fantoma de la Opera
+5
Liru-liru trandafiru`, sau hai sa ne culturalizam englezeste.
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017