Judith State și coregrafia străzii

Prima invitată din acest an la Round Table România este Judith State. Muzicologul Valentina Sandu-Dediu este moderatorul discuțiilor din această serie, marcând debutul noului sezon al evenimentului astăzi, de la ora 17.00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Știrbei Vodă nr. 33).

Judith State este cunoscută publicului larg după ce a interpretat rolul Sandrei în filmul regizat de Cristi Puiu anul trecut, „Sieranevada“. Dar pe lângă prestația din pelicula selectată pentru Palme d’Or în 2016, Judith State este și unul dintre cei mai activi coregrafi români. Mai puțin cunoscut este faptul că primul flashmob de amploare din România a fost inițiat de Judith State, când peste 200 de oameni au dansat în centrul Bucureștiului pentru a-i aduce un omagiu lui Michael Jackson.

Dansatori în dialog

Potrivit organizatorilor, încă de la debutul proiectului, în toamna anului 2015, deschiderea fiecărui sezon Round Table a fost dedicată promovării dansului contemporan. Pe rând, au fost invitați în fața publicului coregrafii Răzvan Mazilu (Sezonul 1), Cosmin Manolescu (Sezonul 2) și Vava Ștefănescu (Sezonul 3). Tradiția continuă astăzi cu ediția dedicată lui Judith State.

„Dacă nu eşti cu inima în ceea ce faci, mai bine nu faci. Dacă nu vorbeşti despre adevăr, mai bine taci. Că este vorba despre curaj şi generozitate“, declara artista într-un interviu cu Vlad Odobescu. Potrivit propriilor mărturisiri, Judith State și-a dorit să facă dans din copilărie. Această dorință a apărut în momentul în care a fost chemată de fratele ei să vadă videoclipul lui Michael Jackson pentru piesa „Smooth Criminal“. A simțit o energie și o vibrație aparte, a fost fascinată de perfecțiunea sincronului. Probabil că în acele momente – în copilărie – nu se gândea că peste ani va organiza un flashmob, cu 200 de oameni, la Piața Romană, un tribute pentru Michael Jackson.

De la Litere la scenă

Licențiată a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, State a fost marcată de întâlnirea cu Răzvan Mazilu.
Au colaborat la spectacolul „Depeche/Dance“, în 2009, pus în scenă la Teatrul Odeon. Toți erau de ,,neînlocuit“ – un spectacol gândit și simțit de fiecare în parte, imposibil de reluat într-o altă formulă. Judith State a obținut o bursă în S.U.A, la „Broadway Dance Centre“, unde a studiat coregrafia timp de 4 luni. Judith vorbește despre acest moment ca despre o perioadă de perfecționare, dar și de introspecție foarte intensă. Stilurile de dans se schimbau frecvent, de la balet clasic la jazz şi de la hip-hop şi street-jazz la dans contemporan, astfel că s-a întors din SUA cu mult mai multă asumare și determinare. Acum cinci ani, a inițiat „DaDans Project“, dedicat celor pasionați de dans și coregrafie. Proiectul a dus la realizarea unei coproducții româno-germane, „Magnetic Fields“, alături de compania de dans „subsTANZ“ a coregrafului Massimo Gerardi. Un an plin de realizări pentru Judith State este 2014. În acest an a fost bursieră la „ImpulsTanz Vienna International Dance Festival“, prin Wild Card-ul oferit de Asociația 4Culture; a realizat, ca asistent de coregrafie și interpret, alături de Răzvan Mazilu, muzicalul „West Side Story“, la Teatrul Odeon, și a semnat o parte din coregrafia spectacolului „Hai iu iu nu Hi you you“, în regia lui Radu Afrim, și a spectacolului de teatru „Vrei să mori în locul meu?“, la Teatrul Nottara. Judith State a lucrat cu importanți coregrafi ai momentului: German Jauregui, Inaki Azpillaga, Brice Mousset, Massimo Gerardi, Laura Aris, Francesca Harper, Dana Foglia, Billy Bell, Chris Hale, Derek Mitchell, Luam, Candace Brown, Jared Grimes, Chris Judd, Neil Schwartz sau Jared Jenkins. În prezent, predă constant cursuri de dans contemporan pentru începători și dansatori profesioniști la W.A.S.P. – Working Art Space and Production, Casa de Balet și Linotip – Centru Independent Coregrafic și dansează în „Clean Me“, la GoPlastic Company (Germania), „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită“, la Teatrul Odeon, „Nesomn“, „Promised Land“ și musicalul „My Fair Lady“.

Live pe Internet

Începând cu acest sezon, Round Table se va desfășura după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș, nelipsind intermediile artistice live. Organizatorii au completat numele proiectului, devenind Round Table România. Printre invitații Sezonului 4 se numără Luiza Zan, Dan Perjovschi, Horia Mihail și Tiberiu Soare. „Programul Round Table România urmărește, și în acest sezon, promovarea artiștilor români care s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești“, notează Valentina Sandu-Dediu. La evenimentul de deschidere intrarea va fi liberă, prin solicitarea invitației la adresa round.table.bucuresti@gmail.com. Toate cele opt ediții ale Sezonului 4 vor fi transmise în direct, pe EnjoyTV.ro, în fiecare joi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.