Judo-politica

În lume, geo-politica este un domeniu de expertiză neatins de verbiaj. La noi, dimpotrivă: a fost înecat în vorbe goale de câţiva corifei care şi-au dat singuri diplome de experţi. În fond, suntem pionieri, prin Simion Mehedinţi, ai acestui domeniu. Şi, ca la noi: eu te-am făcut, eu te omor!

Geo-politca vorbelor pline este un domeniu al recunoaşterii drepturilor celorlalţi, dar nu este şi un domeniu al luptelor politice demagogice. Expertiza geo-politică nu este folosită la negocierile directe dintre state, ci stă în bazele strategiilor de stat pentru apărare sau pentru expansiune economică (mai rar, în ultima vreme, şi teritorială).

Cozmin Guşă nu vrea, se pare, numai să-şi depăşeacă condiţia de autodidact al geo-politicii, dar are ambiţia de a-i reforma bazele naturale (geografice, în esenţă). Se pare că vrea să transforme domeniul în judo-politică.

Se ştia de multă vreme că Putin este interesat de judo, sport pe care l-a şi practicat. Aşa a ajuns să fie amic cu fostul preşedinte al Federaţiei Române, care a devenit, mai apoi, preşedinte al Federaţiei Internaţionale chiar în baza lobby-ului rusesc, foarte activ în lumea judo-ului.

Acum, Cozmin Guşă s-a făcut ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Judo. N-are carieră personală în acest sport, dar ce contează. Judo-ul nici nu mai este doar un sport. Este o trambulină către conversaţii agreabile cu Vladimir Putin, iar Cozmin Guşă vrea să înveţe cum ar putea să transforme aceste şuete în veritabile tratate diplomatice.

Mare pacoste pot fi autodidacţii, în genere, iar la noi, chiar sunt. Unul se face procuror din profesor de educaţie fizică incapabil să treacă examenele de definitivat. Altul învaţă ce e PIB-ul numai după ce ajunge prim-ministru. Majoritatea dau lecţii de pe sticla micului ecran, fără să fi muncit vreodată dincolo de sticlă. În fine, ca la noi, la nimenea. Dar să ne treacă nouă prin cap să facem judo-politică, asta ar trebui să-i facă pe japonezi să vină aici, imediat, cu investiţii masive, iar pe unguri ar trebui să-i sperie că le vom strangula ţevile de tun ca pe nişte gâtlejuri de găini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.