Julian Assange a pierdut bătălia în Marea Britanie

Poate că Marea Britanie nu este tărâmul democraţiei sau societatea în care s-a născut libera exprimare, dar are o presă puternică ce interpelează neîntrerupt autorităţile, iar aici există o cultură a echităţii, care stă la baza societăţii. Prin definiţie, democraţia este un sistem imperfect, dar, ţinând cont de aceasta, Marea Britanie are o democraţie înfloritoare şi admirată.

Totul însă până în această săptămână, când Înalta Curte a decis să-l extrădeze în Suedia pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Acolo el va fi investigat pentru presupuse abuzuri sexuale. Susţinătorii democraţiei văd acest verdict ca o lovitură dată eforturilor pe care ei le depun în ţări în care democraţia este abia la început. Dacă aceasta se poate întâmpla în Marea Britanie, ce speranţă să mai avem? Este stânjenitor pentru Marea Britanie, spun aceştia.

În ultimii ani au apărut critici cum că în Marea Britanie sunt drepturi excesive pentru persoane care nu le merită. Ziarele publică poveşti ale celor care au comis infracţiuni, dar nu sunt extrădaţi, pentru că „drepturile omului” nu le-ar fi respectate în ţările de origine. Avem chiriaşi care nu îşi plătesc chiria şi care în alte ţări ar fi daţi afară din case, dar care în Marea Britanie se bucură de drepturi care ar fi socotite un lux în altă parte.

Cu toate acestea, această ţară europeană respectată pentru echitatea, democraţia şi justiţia sa a hotărât că Assange poate fi extrădat în Suedia.

Lunganul de 40 de ani care a albit de timpuriu nu este un oarecare. Este unul dintre cele mai controversate sau periculoase (depinde de punctul de vedere al fiecăruia) personaje ale lumii de azi. El a polarizat opinia publică mondială, apărând pe lista celor mai căutaţi oameni din Europa şi fiind lăudat în alte medii ca susţinător al libertătii de expresie şi un contestatar al puterii.

WikiLeaks a publicat înregistrări cu militari americani trăgând asupra civililor neînarmaţi în Irak şi apoi stânjenitoarea corespondenţă diplomatică dintre cancelariile occidentale. Dezvăluirile sale au fascinat cititorii şi au înfuriat guvernele.

Detractorii săi spun că este lipsit de scrupule, că este un fanatic, un marxist şi un anarhist. Fostul ofiţer britanic Vaughan Smith, un militant pentru libertăţile jurnaliştilor, este cel mai devotat şi vocal susţinător al lui Assange.

Smith nu este un susţinător obişnuit al WikiLeaks. El s-a remarcat în calitate de cameraman şi corespondent de război şi se consideră un libertin. Smith, în vârstă de 48 de ani, i-a permis lui Assange să rămână în casa lui pentru o perioadă nedeterminată.

Fostul ofiţer britanic îl cunoaşte pe Assange mai bine ca oricine. „Cred că sunt foarte multe intimidări aici. Cred că presa britanică a fost intimidată. Cred că guvernul american a făcut asta. Însă totul e mai complex. Toţi cei care au interse ca lumea să fie aşa cum este astăzi – ei pot fi bancheri, membri ai guvernelor sau birocraţi – se pot simţi ameninţaţi de Julian Assange. Julian este prezentat ca un fel de susţinător uşor nebun al unei transparenţe radicale. De fapt, adevărul este că el nu e deloc aşa.”

Susţinătorii lui Assange spun că la mijloc nu se află presupusul viol şi nici măcar extrădarea în virtutea unui mandat european de arestare. Ei cred că este vorba despre modul în care lumea este guvernată. La mijloc sunt băncile, guvernele, sistemele juridice şi chiar presa. Este vorba despre modul în care ziariştii îşi fac meseria, iar de aceea Assange nu este bine văzut de mulţi dintre ei. WikiLeaks a dezvăluit lucruri pe care jurnaliştii ar trebui să le caute. I-a făcut să se simtă jenaţi pentru că altcineva le arată cum să-şi facă meseria, chiar dacă metodele nu sunt etice şi nici ortodoxe. WikiLeaks este, de facto, o agenţie de ştiri. „Publică şi du-te naibii”, a spus ducele de Wellington în 1824, când o editură a ameninţat că va publica memoriile amantei sale. A fost o expresie folosită şi în timpul scandalului Watergate, iar acum în era WikiLeaks.

Cum au relatat jurnaliştii povestea lui Assange? Nu întotdeauna în mod admirabil. Liderii de opinie au fost foarte tăcuţi în a vorbi despre dezvăluirile WikiLeaks privind modul în care este condusă lumea. Alţii au subliniat „excentricitatea” lui Assange, caracterul sau „dificil”, „îngâmfarea” sa, felul său „fluşturatic, interiorizarea sa şi chiar părul lui. Julian Assange nu este „normal”. Dar Assange, nu contează din ce motive, a zguduit establishment-ul. Cum putea să fie altfel decât diferit? Este făcut să fie un outsider.

Criticii spun că jurnalismul decade moral şi financiar. Duse sunt zilele scandalului Watergate, când jurnaliştii de la „Washington Post” s-au luat de cei bogaţi şi puternici. Assange crede că jurnaliştii de astăzi vor să fie parte din gruparea de elite care conduce lumea. Ziariştii preferă să stea cu ei la cocktailuri, nu să-i întrebe despre tranzacţiile ascunse cu armament. Assange spune că jurnaliştii au devenit o parte a sistemului.

Deci, dacă Assange va fi extrădat, până la finalul anului, în Suedia, va fi extrădat mai departe în Statele Unite şi va fi judecat? Se pare că va fi extrădat în Suedia, unde nu există prevederi pentru cauţiune, dar ce se va întâmpla mai departe este foarte greu de spus. Cei care se tem de el speră, probabil, că WikiLeaks se va prăbuşi din cauza lipsei de fonduri, iar Assange va fi lăsat pradă uitării sau va fi judecat în Statele Unite.

Criticii spun că Assange a deschis o cutie a Pandorei. Potrivit legendei, singurul lucru care rămâne în cutie, după ce ies toate relele, este speranţa. Putem spera că WikiLeaks va fi un catalizator pentru democraţie şi societăţile corecte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.