Jumătate din țară, în combina străinilor!

Oficial, un milion de hectare de teren arabil din totalul de opt milioane sunt în proprietatea străinilor. Neoficial, prin interpuși, străinii controlează aproape patru milioane de hectare de pământ românesc cultivabil. Problema nu stă în modul în care îl exploatează, ci în faptul că producția și profitul pleacă din România.

Problema înstrăinării pământului agricol, deși discutată intens în ultimii ani, a ajuns abia acum și la urechile autorităților române. Prezent la ultima ediție a Târgului Agricol Indagra, președintele Klaus Iohannis a anunțat că este „îngrijorat“ că o treime din proprietarii de teren agricol din România sunt cetățeni străini.

„În momentul de față aflu de la domnul ministru (n.r. – Achim Irimescu) că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alții decât românii. Pe mine, personal, această proporție mă îngrijorează“, a declarat președintele României.

Procentajul de 30% vehiculat de Iohannis este însă eronat. Proporția pământurilor deținute de străini este mai mare. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Transnational Institute, la solicitarea Comisiei de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, care încerca să stabilească cât din pământul statelor UE este deținut de cetățenii din afara Uniunii.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită de luni, 21 noiembrie, din noua serie Cotidianul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.