Jumătate dintre români vor reintroducerea pedepsei cu moartea!

Jumătate dintre români ar vota, dacă s-ar organiza un referendum, pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, conform unui sondaj realizat de CCSB şi dat publicităţii vineri de Asociaţia Pro Democraţia, la Congresul Extraordinar organizat la Biblioteca Centrală Universitară şi preluat de Agerpres.

Dacă 50% dintre români ar pune ştampila „Da” pe reintroducerea pedepsei cu moartea, 42% ar vota contrariul. La această întrebare 1% dintre cei chestionaţi au răspuns că nu ar merge să voteze, în timp ce 6% nu au răspuns.

De asemenea, în contextul în care unii romi originari din România au fost implicaţi în activităţi ilegale în ţări occidentale, 55% dintre români au afirmat că s-ar pronunţa pentru retragerea cetăţeniei acestor persoane, dacă s-ar organiza un referendum pe această temă, iar 32% împotrivă, în timp ce 4% nu ar merge la vot. La această întrebare nu au răspuns 10% dintre cei chestionaţi.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte unele persoane de etnie maghiară care cer autonomia Ţinutului Secuiesc majoritatea respondenţilor (46%) susţin că nu ar vota pentru retragerea cetăţeniei în cazul acestor persoane, iar 36% au afirmat contrariul. 6% dintre cei chestionaţi au arătat că nu ar merge să voteze şi 12% nu au răspuns acestei întrebări.

Sondajul a înregistrat un procent strâns în ceea ce priveşte pedepsirea penală, prin amendă sau chiar închisoare, a celor care prezintă atitudini critice la adresa religiei creştine ortodoxe şi a Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, 42% dintre români au răspuns că ar vota, la un eventual referendum, pentru pedepsirea acestor persoane şi 41% împotrivă. La această întrebare 6% dintre cei intervievaţi au răspuns că nu ar merge la vot, iar 10% nu au dat niciun răspuns.

În acelaşi timp, peste 60% dintre români cred că în ţara noastră drepturile omului nu sunt respectate.

Astfel, 62% dintre cei chestionaţi cred că în România drepturile omului nu sunt respectate şi numai 36% susţin contrariul.

89% dintre români sunt de părere că statul trebuie să asigure mai multă egalitate între oameni, 8% sunt împotriva acestei chestiuni, iar 3% nu au răspuns.

În acest context, 58% dintre respondenţi afirmă că libertatea omului este mai importantă, chiar dacă acest lucru poate duce la inegalitate între oameni, în timp ce 33% arată că egalitatea este mai importantă, chiar dacă aceasta poate duce la îngrădirea libertăţii.

15% dintre respondenţi sunt împotriva democraţiei, în timp ce 83% susţin că sunt de acord cu acest sistem politic. Cercetarea mai arată că 39% dintre români sunt de părere că în democraţie nu sunt liberi să facă ceea ce vor, iar 71% afirmă contrariul. La cele două întrebări, un procent de 1% dintre cei chestionaţi nu au răspuns.

De asemenea, 49% dintre respondenţi sunt mai degrabă de acord cu sintagma „oamenii trebuie să-şi câştige libertatea pe parcursul vieţii”, 47% cu cea potrivit căreia „din naştere, oamenii sunt liberi, de la natură”, iar 4% nu au răspuns sau nu ştiu.

În ceea ce priveşte importanţa libertăţii în viaţa lor, majoritatea românilor sunt de acord cu această variantă (93%), în timp ce 5% sunt împotrivă şi 2% nu au răspuns.

Astfel, respondenţii sunt mai degrabă de acord cu formula potrivit căreia oamenii se nasc egali de la natură, dar pe urmă, pe parcursul vieţii, devin diferiţi, datorită unor condiţii diferite, 60% dintre români răspunzând în acest sens.

Pe de altă parte, 21% dintre chestionaţi au afirmat că oamenii se nasc egali de la natură şi pe urmă rămân egali pe tot restul vieţii, 14% arată oamenii se nasc inegali, iar 5% nu au răspuns acestor întrebări.

Sondajul a fost realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), în perioada 23-28 septembrie, pe un eşantion de 1.017 de persoane.

Eroarea cercetării intitulate „După 20 de ani – Percepţii şi atitudini la adresa democraţiei în România” este de plus/minus 3,1%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.