Juncker îi mai face o ofertă lui Tsipras

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut marți Greciei o ofertă de ultim moment în încercarea de a se ajunge la un acord între Atena și creditorii internaționali înaintea expirării, la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei tranșe de 1,6 miliarde de euro către FMI, potrivit unor surse europene și grecești, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui să-și trimită acceptul scris în cursul acestei zile, după care să aibă loc o reuniune de urgență a Eurogrupului (miniștrii de finanțe din zona euro). Conținutul propriu-zis al ofertei nu este cunoscut deocamdată.

Există slabe șanse însă ca Tsipras să renunțe la poziția de până acum, când a respins în mod repetat oferta prezentată Greciei de creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) pe care a spus că o consideră ”umilitoare” de către Atena.

Un oficial guvernamental grec a declarat de altfel că a ascultat cu interes ultima propunere a lui Jean-Claude Juncker, dar a precizat că ”Alexis Tsipras va vota ‘Nu’ duminică”, referindu-se la referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie în Grecia.

Premierul grec a confirmat luni că plata celor 1,6 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marți, nu va fi efectuată de țara sa, pe motiv că are bănci „au fost sufocate”.

„Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aștepte plata către FMI ?”, s-a întrebat Alexis Tsipras. El a adăugat că, „imediat ce se hotărăsc să renunțe la sufocare, vor fi plătiți”.

Între timp, Grecia va redeschide, miercuri, o mie de sucursale bancare, pentru pensionarii care nu folosesc cardurile, a anunțat, marți, Ministerul de Finanțe de la Atena, transmite Reuters.

Sucursalele vor fi deschise până la sfârșitul săptămânii, iar pensionarii vor putea retrage până la 120 de euro.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.