Juncker le cere olandezilor să nu se opună acordului UE-Ucraina

Președintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut astăzi olandezilor să nu se opună acordului de asociere între UE și Ucraina în cadrul referendumului prevăzut să aibă loc în luna aprilie, apreciind că un vot „Nu” ar putea provoca o „criză europeană”, transmite AFP.

Trei organizații eurosceptice din Olanda au reușit să obțină organizarea unui referendum privind această problemă, prevăzut la 6 aprilie, obținând peste 300.000 de semnături.

„Un «Nu» olandez ar putea deschide calea spre o criză europeană”, a apreciat Juncker într-un interviu publicat astăzi de cotidianul NRC.

„Să nu transformăm acest referendum într-un vot privind Europa”, a adăugat președintele Comisiei Europene. „Sper sincer că olandezii nu vor vota Nu din motive care nu au nimic în comun cu tratatul însuși”, a afirmat oficialul UE.

Chiar dacă referendumul nu este constrângător, va fi urmărit îndeaproape într-o țară în care euroscepticii se află în fruntea sondajelor în vederea alegerilor legislative din 2017. „Dacă va câștiga votul «Nu», Rusia va fi marele beneficiar”, a ţinut să sublinieze Juncker.

Potrivit Agerpres, acordul de liber schimb încheiat între Kiev și UE a intrat în vigoare la 1 ianuarie și vizează întărirea dialogului politic precum și a schimburilor economice și comerciale între UE și Ucraina.
Refuzul în 2013 al fostului președinte prorus Viktor Ianukovici de a semna acest acord a declanșat revolta din piața Maidan, din Kiev, ce a condus atunci la căderea regimului. În cursul vizitei în Olanda, în noiembrie, președintele ucrainean Petro Poroșenko a salutat acordul, apreciind că este un nou început pentru țara sa. La rândul său, Moscova vede acest acord cu suspiciune și îl consideră o încălcare a europenilor a sferei sale de influență.

Premierul olandez Mark Rutte, a cărei țară tocmai a preluat președinția prin rotație a UE, a anunțat că va evalua consecințele referendumului după ce va cunoaște rezultatul și guvernul său va aprecia atunci dacă sunt necesare schimbări politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.