Juncker răspunde amenințărilor lui Erdogan

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns joi amenințărilor cu blocarea acordului privind imigranții lansate cu o zi în urmă de către Turcia, relatează agenția France Presse.

„Așteptăm ca Turcia să își respecte angajamentele. Amenințările nu sunt cel mai bun instrument diplomatic care poate fi folosit”, a declarat Juncker în cadrul unui briefing de presă în marja summitului G7 din Japonia.

„În ceea ce privește Turcia, sunt convins că acest acord își va face efectele. De fapt, se întâmplă”, a adăugat el.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Uniunea Europeană că Parlamentul turc va bloca punerea în aplicare a acordului privind imigranții dacă nu sunt înregistrate progrese în legătură cu eliminarea vizelor pentru cetățenii turci.

Afirmațiile survin pe fondul degradării, în aceste ultime săptămâni, a relațiilor între Ankara și Bruxelles în special pe subiectul blocajului privind vizele și a situației drepturilor omului în Turcia, unde Erdogan încearcă să își consolideze puterea.

Dacă nu se va obține niciun rezultat privind liberalizarea vizelor până la 30 iunie, „nicio decizie, nicio lege în cadrul aplicării acordului de readmisie (a imigranților) nu va ieși din Parlamentul Republicii Turcia”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferințe de presă la Summitul Umanitar Mondial de la Istanbul.

Acordul privind liberalizarea regimului de vize de la sfârșitul lunii iunie pentru turcii care vor să călătorească în Spațiul Schengen se află în centrul acordului mai larg privind imigranții, care a permis reducerea fluxului trecerilor clandestine spre Europa.

Însă o scutire de vize până la data limită pare tot mai improbabilă după ce Erdogan s-a opus unei relaxări a legii antiteroriste din țara sa, una dintre cele 72 de condiții impuse de Bruxelles.

Luni, cancelarul german Angela Merkel a reafirmat necesitatea de a fi îndeplinite toate criteriile înainte de liberalizarea regimului de vize.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.