Juniorii PNL și visele de preamărire

Între tinerii liberali a debutat un adevărat război pentru șefia organizației din care fac parte. După ce l-au ales pe Ludovic Orban în funcţia de preşedinte al partidului, şi tinerii din PNL trebuie să îşi desemneze noul lider.

Până în prezent, s-au decis să facă uz de toate „armele“ pe care le au la dispoziție doi tineri deputați PNL, ambii aflați la primul mandat. „Fata lui tata“, cum a fost botezată Mara Mareș în momentul în care și-a făcut loc pe listele pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare de anul trecut, și Glad Varga, un apropiat al primarului Gheorghe Falcă, sunt primii care vizează conducerea TNL. Deși aparent fără prea mare miză, aceste alegeri sunt cu bătaie lungă pentru PNL. Și nu doar pentru că de ceea ce crește în „pepiniera“ partidului depinde soarta PNL, ci și pentru că cei de la tineret au fost mereu „carnea de tun“ bună să servească interesele seniorilor. La toate tururile de scrutin, toate partidele își scot tineretul la lipit afișe. Tot celor din organizațiile de tineret le revine toată munca de jos pentru ascensiunea seniorilor și interesele lor. Arareori, și liderii tinerilor sunt răsplătiți cu câte un mandat de parlamentar. La o asemenea „performanță“ se ajunge, în special, și cu girul politic al vreunui politician cu state vechi care vrea să-și vadă interesele promovate și de câte un tânăr.

Vise de preamărire din fragedă pruncie

În copilărie, micuții au tendința să-și acopere ochişorii cu mânuţele şi să spună că nu există nimeni în jurul lor, pentru că ei nu îi văd. E un fel de reflex de autoapărare a lor, oarecum la fel ca la struţ, care îşi bagă capul în pământ. Excepție clară a făcut Mara Mareș. Aceasta declara, înainte de alegerile parlamentare, că unul dintre visele ei a fost să ajungă parlamentar. „Visez la acest lucru de copil. Astăzi a fost prima ocazie. Mi s-a oferit prima ocazie de a pune în practică tot ce mi-am dorit eu în tot parcursul meu educaţional până la ora aceasta. Mi-am depus candidatura. Colegii mei de partid m-au susţinut, au avut încredere în mine. Au avut şi curaj să iasă în faţă cu un tânăr, lucru pentru care le mulţumesc enorm. Şi au încredere în mine că pot face treabă şi asta pot să vă promit şi eu acum dumneavoastră, solemn, că asta o să fac şi o să demontez toate aceste acuzaţii cum că aş fi prea tânără şi atunci incapabilă“, declara Mareș anul trecut, în replică la acuzațiile că prin influența tatălui său în partid l-ar fi scos de pe liste pe fostul ministru Gheorghe Ialomițeanu. Ba mai mult, aceasta a fost cap de listă din partea PNL Brașov, conform dorinței ferme a fostului președinte al partidului Alina Gorghiu. „Datorită tatălui meu am crescut cu nişte concepţii profund liberale, mi-a oferit o educaţie şi o deschidere către politică, dar cred că oricine îşi imaginează că un consilier judeţean ar putea să impună pe oricine pe listă, fiica lui sau o persoană apropiată, este naiv. Tatăl meu este şef de filială la Făgăraș, vorbim despre o filială a unui oraş, municipiul undeva pe la 20 şi ceva de mii de locuitori (n.r. conform ultimului recensământ din 2012, Făgărașul avea 28.330 de locuitori)“, se apăra Mareș.

Decizia îi aparține lui Orban

Contracandidatul Marei Mareș are și el un spate politic destul de puternic. Despre Glad Varga se spune în PNL că este unul dintre tinerii impuși de Falcă în noua legislatură, alături de secretarul partidului, Robert-Ionatan Sighiartău. Deputatul de Arad Glad Varga, membru al Comisiei de mediu şi de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, se prezintă ca un parlamentar discret, dar pus pe treabă. Și în perioada premergătoare alegerilor parlamentare, în noiembrie anul trecut, acesta s-a remarcat printr-o campanie electorală bazată pe lucruri pozitive şi pe un mod diferit de a face politică, în ciuda numeroaselor presiuni venite chiar din rândurile propriilor săi colegi de partid, respectiv Mihăiță Calimente și fostul ministru Claudia Boghicevici. Plasată pe locul 3 pe listele PNL Arad, Boghicevici, fost ministru al Muncii în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, i-a cerut lui Gheorghe Falcă să-l determine pe Varga să renunțe la fotoliul de deputat și să-i facă ei loc înapoi în Legislativ. Falcă n-a cedat presiunilor niciunuia dintre colegii săi, oferindu-i în continuare sprijinul său lui Glad Varga. În ciuda „ascendențelor“ politice a celor doi tineri liberali, cu rădăcini în PNL sau în defunctul PDL, liderul partidului, Ludovic Orban, este cel care va decide soarta acestui scrutin. Public sau doar în interiorul formațiunii, Orban va anunţa pe cine susţine în lupta pentru şefia tinerilor liberali. Alegerile pentru şefia TNL vor avea loc pe 22 octombrie.

TNL Constanța sare la gâtul unui senator

Tinerii liberali de la malul mării s-au supărat mai tare ca Ludovic Orban pe senatorul Vergil Chițac, după ce acesta a părăsit partidul. TNL Constanța a sărit la gâtul amiralului, scoțându-i ochii că a ajuns în Senat grație muncii lor, în condițiile în care Chițac nici nu știe unde sunt pe hartă comunele care l-au votat. „Cum credeți că se simt acum toți acei membri care au mers pentru dumneavoastră prin coclaurile județului Constanța și au cerut un vot de încredere pentru candidatul PNL Vergil Chițac, nu pentru persoana fizică sau amiralul sau profesorul Vergil Chițac?“, punctează tinerii liberali. Mai mult, aceștia îi cer ca măsură reparatorie demisia din Senat, pentru trădarea și batjocorirea eforturilor lor de anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.